El dispositiu policial a la Platja de Palma s'engegarà de forma immediata a l'àrea competencial de la Policia Nacional

Antich, Jarabo i Hila, durant la junta de seguretat

25/05/2016

El secretari general de la Delegació del Govern, Evelio Antich, ha copresidit amb el batle José Hila la Junta Local de Seguretat del municipi / El nombre d'agents de reforç estival serà de 179 repartits en diferents unitats


El secretari general de la Delegació del Govern en Illes Balears, Evelio Antich, ha copresidido aquest migdia la Junta Local de Seguretat de Palma al costat de el batle de Ciutat, José Hila, en una reunió celebrada en Cort en la qual també han participat el cap superior de la Policia Nacional a Balears, Antonio Jarabo; el coronel cap de la Guàrdia Civil a les Illes, Jaume Barceló; la regidora de Seguritat Ciutadana de Cort, Angélica Pastor; així com comandaments de la Policia Local de Ciutat i representants de la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern balear.

En la reunió el Cos Nacional de Policia ha avançat que el dispositiu policial de reforç per la Platja de Palma s'engegarà immediatament, encara que oficialment l'Operació Estiu 2016 doni inici l'1 de juliol en tota Espanya, i que comptarà amb 179 policies treballant al mateix temps i de forma coordinada amb la Policia Local. En concret, als 58 agents fixos destinats en la Comissaria de la Platja de Palma s'uniran 141 de reforç de diferents unitats (199 en total), als s'ha de restar un terç de la plantilla fixa per vacances (20 agents).

L'Ajuntament ha assegurat que requereix més ajuda per “la situació “excepcional que viu la Policia Local de Palma”, al que el secretari general ha respost que la “Operació Estiu 2016 tindrà més reforços, així ho hem sol·licitat”, encara que ha afegit que “aquests no es poden incrementar cada any sobre augments anteriors” (en 2015 l'augment va ser del 23% respecte a l'any anterior).

Tant Evelio Antich com Antonio Jarabo han recordat que “ni el Cos Nacional de Policia ni l'Administració General de l'Estat estan en campanya electoral”, per la qual cosa en temes de seguretat “és millor ser prudent amb segons quines manifestacions públiques”, ha afegit el secretari general. Això sí, “cadascun ha de tenir clares quins són les seves competències”.

Des de la Policia Nacional s'ha reiterat la total disposició per a la coordinació dels efectius de tots dos cossos, amb suports puntales davant finestra ambulant i les excursions etíliques si són necessaris, com es realitza de forma contínua i efectiva en les últimes temporades, a més d'apostar de nou per les operacions conjuntes contra objectius determinats.

Finalment, el dispositiu de reforç “serà flexible. Si necessitem més, demanarem i portarem més”, ha assegurat el cap superior, per afegir que “Palma és una ciutat segura, aquest any acumulem descensos de criminalitat d'un 13%”.


EL SATE FUNCIONARÀ NOMÉS AMB CNP

Finalment, l'Ajuntament ha manifestat que no podrà complir “per falta d'efectius” el conveni del Servei d'Atenció al Turista Estranger (SATE), signat en 2014 i que ha funcionat els últims dos estius.

El SATE de Platja de Palma és un dels 9 que hi ha distribuïts en Illes Balears, especialment en aquells nuclis de major afluència turística, i permet l'atenció més propera i en el seu idioma (amb intèrprets municipals) a aquells turistes que són víctimes d'algun tipus de delicte.