Delegació del Govern i CAIB participen en un simulacre de l'UME davant una emergència per una gran inundació a Alcúdia

Antich, al fons, durant la presentació del simulacre

02/06/2016

L'exercici té com a objectiu afavorir la integració amb els organismes competents en emergències de la CAIB i millorar la capacitat de reacció de la UME en l'arxipèlag.


La Comunitat Autònoma d'Illes Balears i la Unitat Militar d'Emergències (UME) han realitzat aquest matí un exercici en les proximitats de les poblacions d'Alcúdia i Emmurallo per donar resposta a una situació d'emergència declarada després d'una gran inundació, en el qual han participat diferents organismes estatals dependents de la Delegació del Govern a més de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

A la presentació del mateix ha acudit el secretari general de la Delegació, Evielio Antich, a més de la consellera d'Hisenda i Administracions Publiquis, Catalina Cladera, entre uns altres.

En el simulacre han pari, per part de la CAIB, participaran representants de la Delegació de Govern, la Direcció general d'Emergències i Interior de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, Direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Conselleria de Salut (Ibsalut/061), 17ª Zona de la Guàrdia Civil (com a executants, GEAS i CUCO i com a assessors, GREIM, SEPRONA, AGT i Policia Judicial), bombers del Consell Insular de Mallorca, TRAGSA, CRE, policies locals dels municipis d'Alcudia i Muro, AEMET, Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, a més d'observadors del CNP, REE, Salvament Marítim, Demarcació de Costas, ENDESA i bombers de Palma.

Quant a la participació militar ha pres parteix una companyia del Tercer Batalló d'Intervenció en Emergències (BIEM III) de la Unitat Militar d'Emergències, personal del Batalló d'Helicòpters d'Emergències (BHELEME II) de l'Exèrcit de Terra, ambdues unitats desplaçades des de la seva base a Bétera (València). A més de la col·laboració una Secció del Regiment d'Infanteria Lleugera Palma 47 i una Unitat d'enginyers, unitats situades a Mallorca i dependents de la Comandància General de Balears (COMGEBAL).


Avaluar la capacitat de resposta

Consolidar el nivell d'instrucció i el grau d'ensinistrament de tots els organismes involucrats en la gestió de les emergències, així com avaluar la capacitat de resposta davant una catàstrofe amb múltiples escenaris estan entre els objectius. A més de servir per estrènyer els llaços de cooperació, cohesió i coneixement mutu de tots els participants, fonamental per afrontar una situació de risc d'aquestes característiques.

La Companyia de la UME – composta per 160 soldats i un total de 52 vehicles, així com diferents tipus d'embarcacions – s'ha instal·lat a la Base Jaime II entre el 29 de maig i el 3 de juny. Durant la seva estada, els militars realitzessin pràctiques en diversos escenaris per millorar la seva preparació en navegació i rescat en aigua, apuntalament d'estructures, rescat vertical, pràctiques de bussejo, així com les activitats pròpies de la resposta contra inundacions.