Salom: “Estem obligats a entendre'ns, evitar la confrontació i buscar els punts que ens uneixen per mantenir-nos en la senda de la recuperació econòmica”

Salom durant la seva intervenció en L'Almudaina

06/12/2016

La delegada del Govern en Illes Balears ha presidit avui el 38ª aniversari de la Constitució Espanyola, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol / Salom ha enaltit la figura del beat Ramón Llull, qui “va posar el seu coneixement en favor dels altres i, a través del diàleg, va saber convèncer al seu adversari des de la raó, des de la negociació”


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha presidit avui a Palma el 38º aniversari de la Constitució al costat de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, en el tradicional acte celebrat en el Palau de l'Almudaina al que han assistit les principals autoritats polítiques, militars i civils de les Illes.

Després de la lectura d'articles de la Carta Magna, la delegada en el seu primer acte de celebració de la Constitució ha agraït la presència de tots i especialment dels sis lectors, persones majors “que hem volgut que comparteixin amb nosaltres la seva valuosa experiència, la seva seny”.

En l'inici de la seva intervenció Salom ha recordat també als anomenats ‘pares de la Constitució’, “polítics amb majúscules que van tenir la necessària altura de mires per aparcar les desavinences del passat i buscar els nexes en comú per donar forma a la qual ja és l'etapa de major creixement, benestar i desenvolupament d'Espanya”. I, al costat d'aquests, ha afegit un altre nom il·lustre que “en un moment complex de la història”, va saber “veure més enllà de les seves creences, del seu temps i darrere del benefici comú: Ramón Llull, del com acabem de celebrar el 700 aniversari de la seva mort”.

Del beat mallorquí ha destacat que “va posar el seu coneixement en favor dels altres i, a través del diàleg i la comprensió de l'altre, va saber convèncer al seu adversari des de la raó, des de la negociació… I és que en moltes ocasions, en molts moments al llarg de la Història, ha estat necessari posar-se en la pell del contrari per tractar de persuadir-li i arribar a consensos sempre pensant en un objectiu compartit per la majoria”.

En relació a tots aquests grans homes que van apostar pel diàleg i el consens, Salom ha assenyalat que en aquest 2016 “nosaltres estem també obligats a entendre'ns, a evitar la confrontació per buscar els llaços, els punts que ens uneixen per mantenir-nos en la senda de la recuperació econòmica que tant ens ha costat aconseguir per al conjunt d'Espanya”.

La delegada assegura que “és això, ni més ni menys, la qual cosa ens demanda la nova realitat política, la situació sorgida de dues eleccions, d'un període convuls, d'una situació inèdita en la nostra democràcia que hem de ser capaces de llegir, comprendre i aprofitar entre tots perquè surti un país reforçat, millorat i amb grans perspectives de futur”.


Principal objectiu: “afermar la nostra economia”

Maria Salom ha afegit que “no hem de perdre de vista que l'objectiu principal es manté inalterable: afermar i donar estabilitat i embranzida a la nostra economia amb la finalitat de seguir creixent, creant riquesa i llocs de treball perquè totes les llars espanyoles puguin recuperar el somriure i l'esperança perduda després d'uns anys molt durs com els viscuts”.

Ha recordat que el Govern d'Espanya està “tendint la mà a tots, als nostres rivals polítics de sempre, als nous partits i a tots els sectors de la societat perquè, amb humilitat i lliurament, treballem per i per als ciutadans”. Per aconseguir-ho, insisteix, “és imprescindible encarar aquesta nova etapa amb sentit comú i, sobretot, sentit d'Estat”. I és aquí “on resulten fonamentals els pactes nacionals proposats pel president del Govern tant a les forces constitucionalistes com a aquelles que defensen canvis o reformes de la Carta Magna sent, els únics límits irrenunciables, la unitat del país i el respecte a la Llei”.

Els pactes al·ludits per Salom i que estan damunt de la taula són:

  • El futur de les pensions, “un assumpte vital en un país on cada vegada tenim més persones majors i on hem d'aconseguir que la nostra gent gran gaudi d'una etapa de la vida en la qual té tot el dret a beneficiar-se de l'aportat. És un assumpte que ha de preocupar-nos a tots i que ens concerneix a tots”.
     
  • El diàleg social “per enfortir i seguir augmentant l'ocupació. Tot torna al punt d'origen, la millora del mercat laboral. La meta de 20 milions de persones treballant en 2020 no és un eslògan ni una utopia, és el que permetrà a Espanya assegurar les pensions, ajudar als aturats, als joves en la seva formació o en la seva incorporació al món professional i reforçar l'Estat de Benestar”.
     
  • L'Educació, “és hora de deixar-nos de lleis vinculades a aquest o aquell partit, en funció de qui governi. Donem-los –als joves- l'estabilitat necessària i demandada, la millor llei educativa possible, una norma consensuada i de futur que prevalgui l'esforç d'aquells que volen llaurar-se un camí prometedor”.
     
  • Finança autonòmica. “És el moment d'aprovar un nou sistema perquè és evident que l'actual no satisfà a gairebé ningú. No només ens queixem aquí a Balears, sinó la major part de les CCAA. L'objectiu comú de les administracions locals i estatals que avui estem aquí representades, és i ha de ser defensar de forma coordinada un nou model de finançament que el Govern d'Espanya pot, ara sí, escometre amb la col·laboració de tots”.
     
  • La corrupció. “Hem viscut una època d'escàndol en escàndol, que ha provocat un hartazgo plenament justificat en la societat. La corrupció és inherent a la condició humana. Però hem de combatre-la amb totes les nostres forces, amb lleis justes, amb mesures tan importants com les quals el Govern va dur a terme la passada legislatura, amb una major celeritat de la Justícia, amb més transparència i deixant clar que qui cedeix a la temptació acaba pagant-ho”.

En aquest punt Salom ha recordat que “el pacte signat entre el Govern i un dels partits que li donen recolzo en el Congrés està obert a les aportacions de tots els grups i ha de quedar plasmat en un document que, posant els mecanismes de control que es considerin necessaris, permeti a la classe política recuperar la credibilitat davant la societat”.


“Hora de defensar els interessos generals i els de les Illes”

La delegada del Govern creu que “són grans reptes, només a l'abast de grans homes i dones, els qui han de deixar a un costat les seves conviccions que semblen irrenunciables per apropar postures amb sensatesa i posar-se al servei de tots els espanyols. És hora de defensar els interessos generals, també els interessos de les nostres Illes, perquè necessitem millors connexions, ajudes a la insularitat, mantenir el 50% de descompte de resident, reforços de seguretat per atendre temporades rècord… però tot això ha d'aconseguir-se atenent a la solidaritat que ha caracteritzat sempre a tots els racons d'Espanya”.

Per finalitzar, Salom ha recordat un passatge de les paraules pronunciades pel Rei Don Felipe VI en l'Obertura de la XII Legislatura, en les quals el Monarca apel·lava a el “diàleg permanent” i a el “debat sempre constructiu” dels polítics perquè “arribar a acords, aconseguir la major concertació en les qüestions bàsiques i el compromís de tots amb l'interès general per resoldre els problemes dels ciutadans”.

En aquest sentit, ha afegit que “ens correspon a nosaltres, els que estem al capdavant de les institucions, saber trobar el camí, recuperar l'esperit dels polítics de la Transició perquè Espanya no miri enrere sinó cap a davant. Està a la nostra mà ser responsables d'aportar i treballar per una Espanya millor, més oberta, unida en la diversitat, volguda i valorada dins i fora de les nostres fronteres… Rebutgem la confrontació i apostem per la convivència, el consens. Entre tots aconseguirem millors nivells de benestar per a totes les famílies d'aquest país”.

La delegada del Govern s'ha acomiadat destacant la seva plena confiança en què Espanya “té davant si, tenim davant nosaltres un llarg recorregut recolzat en el consens i la bona disposició de tots i en una Constitució vigent, viva i oberta al desenvolupament que decidim entre tots els espanyols. Perquè aquí està el bessó de la nostra Constitució. Som tots els que hem de decidir el que volem ser”.