La Guàrdia Civil desmantella una important xarxa dedicada a la importació i comercialització de medicaments, anabolitzants i substàncies prohibides en l'esport

12/09/2017

En l'operació, iniciada per la *Benemérita a Balears, han estat detingudes 41 persones i practicats 45 registres en els quals s'ha intervingut milions de dosis d'esteroides-*anabolizantes, hormones, principis actius, *potenciadores sexuals, etc. / Les recerques es van iniciar a principis de 2017 després de ser detectat un centre esportiu situat a les Illes


La Guàrdia Civil en el marc de la 'Operació VITRA' ha desmantellat una organització criminal internacional dedicada a la comissió de delictes contra la salut pública, així com al blanqueig de capitals procedents d'aquesta activitat delictiva.

Durant el desenvolupament de l'operació desenvolupada en quatre fases, han estat detingudes a les províncies de Balears, Madrid, Toledo, Barcelona, Tarragona, Almeria, Màlaga, Canàries i Huelva un total de 41 persones, resultant altres 3 en qualitat d'investigats.

En les diferents fases de l'operació, la Guàrdia Civil ha efectuat en diverses províncies espanyoles un total de 45 registres en habitatges, locals comercials i gimnasos, intervenint grans quantitats de medicaments prohibits i substàncies diverses, la majoria d'elles relacionades amb el dopatge esportiu (esteroides, anabolitzants, hormones, principis actius, excipients, etc.).

Les recerques es van iniciar a principis de 2017 després de ser detectat un centre esportiu situat a Balears, des del qual s'estarien dispensant aquest tipus de substàncies sense cap tipus de control sanitari i/o terapèutic amb el greu perjudici per a la salut dels consumidors que això suposa.

Identificat el responsable d'aquesta activitat il·lícita, es va poder comprovar com aquest mantenia contactes amb altres estructures criminals amb la mateixa fi delictiva, així com que importava la major part de les substàncies des de Portugal.

D'aquesta manera, els investigadors van ser identificant diverses cèl·lules de l'organització distribuïdes per diverses províncies espanyoles, dedicades a la comercialització il·legal d'aquest tipus de productes, constatant-se com al seu torn, aquestes sub-estructures depenents de l'organització criminal principal, posseïen altres vies de subministrament internacional per al proveïment de les substàncies.


Importació de les substàncies

Les substàncies anabolitzants, esteroides, hormonals i un altre tipus de medicaments fos de la llera legal establerta eren importades a Espanya des de Portugal, Grècia, Letònia, Polònia, Hongria, Bulgària i Estats Units, emprant per a això generalment empreses de paqueteria per a la seva posterior distribució als consumidors finals, explicant l'estructura criminal investigada amb diversos graons o rols definits.

Els investigats utilitzaven identitats falses, així com estructures comercials per a major seguretat en els enviaments, explicant l'organització en ocasions amb la complicitat delictiva d'empleats de les empreses de transport, assegurant amb això un major èxit en la seva activitat criminal.

Per realitzar aquests enviaments, els investigats adoptaven importants mesures de seguretat, arribant a emprar 'pisos francs' en els quals es recepcionaban i emmagatzemaven dels productes medicamentosos.

En la recerca s'ha detectat com durant els anys 2016 i 2017, la xarxa hauria realitzat més de 4.400 enviaments de paqueteria amb un pes global aproximat de 3,1 tones, denotant-se d'aquestes dades la frenètica activitat delictiva que es trobaven desenvolupant, calculant-se que l'organització podria haver ingressat per aquestes activitats al voltant de dos milions d'euros en el període objecto d'estudi.

Respecte al modus operandi emprat per l'organització per al pagament a proveïdors situats a l'estranger, els enviaments de diners ho realitzaven ocultant-ho a l'interior de divers material que al seu torn es remetia en paqueteria postal, com va ser el cas, entre uns altres,  d'un enviament intervingut de 80.000 euros ocults en cartutxos d'impressora que anaven destinats a Grècia.


Distribució i material intervingut

Per a la comercialització dels productes, l'organització comptava amb professionals lligats al fisicoculturismo esportiu, els que a causa de la seva professió o coneixements posseïen una xarxa de contactes i clients potencials per a aquest tipus de substàncies prohibides.

Entre els detinguts es troben alguns esportistes d'elit relacionats amb el fisicoculturismo i amb nombrosos títols nacionals i internacionals.

En els registres practicats s'han intervingut més de 4.200.000 dosi d'esteroides-anabolitzants, hormones, principis actius, potenciadores sexuals, etc., (fins a 112 tipus de substàncies diferents), la qual cosa evidencia l'alta capacitat d'importació i distribució de l'organització ara desmantellada.

Així mateix, s'ha intervingut més de 180.000 euros en metàl·lic, cinc vehicles d'alta gamma, petites quantitats de substàncies estupefaents (speed, hachis, marihuana i cocaïna), així com armes detonadoras, armes simulades, taser, defenses extensibles, relacionades aquestes últimes amb les activitats desenvolupades en el sector de la seguretat privada per algun dels detinguts.


Efectes en els consumidors

Segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), el consum d'esteroides anabolitzants, pot provocar trastorns hepàtics, icterícia, càncer hepàtic, ginecomàstia, hipercolesterolemia, trastorns en l'erecció i inhibició de la producció d'espermatozoides, deformacions mórbidas del cor, augment del risc de sofrir vessi cerebral; i fins i tot, efectes psicològics com a episodis psicóticos i depressions que poden desembocar en suïcidis.

Aquesta operació es va iniciar per la Guàrdia Civil en Illes Balears, qui l'ha desenvolupat al costat de l'Equip Contra el Crim Organitzat (RESSÒ) de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil,  comptant amb el suport d'agents EUROPOL i Unitats de les Comandàncies de Barcelona, Madrid, Almeria, Màlaga, Huelva, Toledo, Illes Canàries i Tarragona.