La Policia Nacional deté a Mallorca a dues persones com a presumptes autors de delictes contra els drets dels treballadors

15/09/2017

Sotmetien als seus empleats a jornades de més de 12 hores i sense possibilitat de lliurar cap dia / Durant els últims anys més de 200 persones han estat contractades pels arrestats per treballar en els restaurants de menjar indi i colombiana que regenten


Agents de la Policia Nacional han detingut a Mallorca a dues persones com a presumptes autores de diversos delictes contra els drets dels treballadors. Els arrestats sotmetien als seus empleats a maratonianas jornades de més de 12 hores i els negaven la possibilitat de lliurar cap dia. Durant els últims anys més de 200 persones han estat contractades pels arrestats per treballar en els restaurants de menjar indi i colombiana que regenten.

El mes passat, arran de la denúncia d'un dels treballadors, es va iniciar una recerca sobre diversos restaurants de menjar indi i colombiana, en els quals presumptament s'explotava laboralment als empleats. Les perquisicions van permetre comprovar que en els últims anys havien passat pels restaurants dels investigats més de 200 treballadors, i que en l'actualitat explotaven set negocis.

També es va esbrinar que els treballadors i víctimes eren obligats a realitzar jornades laborals de més de 12 hores durant tots els dies de la setmana, en ocasions sense contracte laboral o amb contractes per menys hores de les realment realitzades i pagant salaris molt baixos

Continuant amb les indagacions, es va saber que alguns empleats no van disposar de cap dia lliure durant diversos anys, que  no cobraven pagues extra, ni cobraven liquidació en finalitzar la seva relació laboral.


Incomplien el conveni d'hostaleria sota amenaces d'acomiadament

El propietari dels negocis no aplicava ni respectava el conveni d'hostaleria sota l'amenaça d'acomiadar als empleats. Aquestes pràctiques li han permès obtenir importants beneficis amb els seus negocis hosteleros i ampliar el negoci obrint nous locals. Actualment disposa d'un restaurant en Platja de Palma, tres a la zona de Joan Miró, dues en Palmanova i un altre a la zona de Cala Bona (Son Cervera).

Els treballadors, de totes les nacionalitats, acceptaven les condicions laborals, portats per les seves precàries situacions econòmiques, per les necessitats de contractació per a la renovació del permís de residència o per por de perdre la seva única font d'ingressos.


Els treballadors hindús sofrien les pitjors condicions

Els empresaris dispensaven un tracte especialment discriminatori cap als treballadors d'origen hindú. Aquests assumien unes condicions laborals pitjors a les de la resta d'assalariats, patint jornades laborals més extenses, sense cap dia lliure a l'any ni vacances i percebent un salari inferior a la resta.

Dimecres passat la Policia Nacional va desenvolupar simultàniament inspeccions laborals en els restaurants denunciats, on alguns treballadors van ratificar que no es complien les condicions del conveni col·lectiu, procedint-se a la detenció del titular dels negocis resultant ser un home espanyol nascut en l'Índia de 50 anys i a l'encarregat també d'origen hindú de 41 anys d'edat.