Salom: “Sense legalitat no hi ha llibertat ni convivència. Aquesta és la línia vermella que mai hauria de traspassar-se, una línia que la Policia Nacional té marcada en el seu ADN”

Salom i Jarabo, passant revista

02/10/2017

“Ahir vivim una jornada trista per a tots els demòcrates, és desitjable recuperar el diàleg dins de la legalitat per arribar a una bona solució per a Espanya i tots els espanyols”, ha assegurat la delegada del Govern en el Dia de la Policia 2017


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha presidit aquesta tarda la celebració del Dia de la Policia 2017 juntament amb el cap superior del Cos Nacional de Policia a les Illes, Antonio Jarabo, un acte celebrat al pati de la Misericòrdia de Palma al que han acudit els comandaments dels diferents cossos, autoritats polítiques, militars i civils, i familiars dels agents. Durant aquest s'han lliurat les condecoracions a l'Ordre del Mèrit Policial.

Salom ha tancat l'acte manifestant “l'honor de presidir per primera vegada com a delegada del Govern la celebració del patró del Cos Nacional de Policia”, un acte que igual que la propera patrona de la Guàrdia Civil són “ja de per si mateix molt emotius quan es viuen des de les files de convidats, i d'enorme responsabilitat des d'aquest altre costat”.

La delegada ha enaltit la reducció de la criminalitat a les Illes “després de rebre en els últims anys xifres rècord de turistes”, la qual cosa suposa “multiplicar l'esforç i el mèrit dels nostres agents de policia”. Un esforç que inclou “portar davant la Justícia a aquells que aquest estiu han decidit atemptar o menysprear nostra principal indústria, el turisme”.

Salom ha assegurat que la Policia Nacional porta en el seu ADN “defensar i protegir” les lleis. “Esteu per garantir la nostra llibertat, que és l'origen i sobre la qual descansa el nostre Estat de Dret i el pilar fonamental del qual conforma la nostra Constitució. Una llibertat i uns drets que representeu allí on sou destinats; durant els mesos d'estiu aquí, a Balears, on gaudim d'un reforç dels més importants dins del conjunt d'Espanya, quant a nombre, i el més rellevant, si al temps de permanència ens referim”.


Reforços on es necessiten

I és precisament l'excepcionalitat que permet que el Cos Nacional de Policia sumeix efectius per cobrir una destinació com a Balears quan a l'estiu duplica la població, “la que ha portat a companys vostres aquests dies a Catalunya, on el nostre marc de convivència està sent vulnerat per els qui se salten la Llei. Sense legalitat no hi ha llibertat, sense llibertat no hi ha convivència i sense convivència no hi ha futur en pau. Aquesta (i no unes altres) és la línia vermella que mai hauria de traspassar-se, una línia que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat teniu marcada en el vostre full de ruta”, ha afegit la delegada.

En aquest sentit i en relació a l'esdevingut ahir a Catalunya, Salom ha assegurat que es va viure “una jornada trista per a tots els demòcrates, on va caldre lamentar ferits, tant companys vostres com a ciutadans, enganyats aquests per la desraó i la fugida cap a cap part dels responsables polítics de la Generalitat, culpables d'una deriva intolerable. Anem a veure, és desitjable, si després del període de reflexió obert pel Govern, és possible recuperar el diàleg dins de la legalitat per arribar a una bona solució per a Espanya i per a tots els espanyols”.


Avantatges i obligacions de la Constitució

La delegada del Govern recorda que l'Estat de Dret aprovat per tots en 1978 “tenen els seus avantatges, les que han permès l'etapa de major expansió i creixement d'Espanya; però també té les seves obligacions, òbviament. I entre elles, potser la més important, és el compliment de les lleis. Sense llei, insisteixo, no hi ha democràcia ni Estat de Dret”.

Unes lleis que “no poden valer-nos un dia sí i un altre no, segons s'atinguin a pretensions personals o a segons quin ideari particular. No podem complir-les solament quan ens venja en gana”.

Sobre aquest tema ha recodado que “hem viscut unes quantes concentracions pacífiques i espontànies en les últimes setmanes a les Illes sense que ningú es queixés i sense que molestessin o perjudiquessin els drets de la resta, l'àmplia majoria. En canvi, altres manifestacions contràries a aquestes, també espontànies i pacífiques en defensa d'idees oposades, sembla que incomoden a alguns sectors. I aquestes últimes estan sorgint en defensa de les nostres lleis, alguna cosa que no hauria de posar ningú en qüestió”.


Units davant la barbàrie yihadista

Maria Salom també s'ha referit als atemptats soferts a Barcelona i Cambrils l'agost passat, que “ens van unir en la repulsa, en el rebuig a la desraó yihadista… i en la defensa de les nostres forces de seguretat. Aquí, a Balears, he sentit el respatller de la Policia Nacional, sempre disposada a col·laborar i a jugar-se la vida per tots nosaltres”, que ha intensificat “la coordinació amb les diferents policies locals seguint pautes del Govern d'Espanya perquè la nostra seguretat no es veiés alterada”.

La delegada ha insistit a defensar “el nostre sistema policial, judicial i fiscal, els poders de l'Estat, independents però units davant l'agressor comú o contra el qual decideix saltar-se la legalitat vigent quan no li interessa. Des d'alguns sectors parlen d'estat policial… i jo us puc assegurar que para tots els demòcrates vostra presència sempre és ben rebuda perquè ens dóna tranquil·litat i seguretat. Fins i tot algunes veus que públicament no mostren simpatia cap al vostre uniforme, en privat us volen com el que més perquè saben que la defensa i el confort de la nostra convivència està a les vostres mans”, ha recordat.

Salom ha afegit que “hem travessat una etapa molt dura de crisi que ens ha afectat a tots. Sóc conscient que ara és el moment que els vostres drets i necessitats, com l'equiparació de sous, el plus d'insularitat o l'ampliació de les plantilles, es puguin veure reflectits en els propers anys. Una aposta que el Govern té en el seu full de ruta, encara que no pugui portar a terme sense la implicació d'uns altres”.


Agraïment i record als morts

La delegada s'ha acomiadat transmetent a la Policia Nacional “el profund agraïment en nom dels ciutadans d'aquestes Illes, del Govern d'Espanya i el meu propi. La gent us vol, us respecta i admira el vostre treball, que valorem profundament tant els ciutadans d'aquestes Illes i la resta d'espanyols com els milions de turistes que rebem”.

La delegada ha tingut un sentit recordo cap als dos agents morts en Balears aquest 2017, José Mota i Mariano Esquerre, “dos exemples de policies nacionals amb majúscules que van dedicar la seva vida a protegir la dels altres”. Abans d'acomiadar-se ha donat la “enhorabona als condecorats avui i el meu més sincera felicitació a tots els components del Cos Nacional de Policia i als seus familiars que avui els acompanyen”.