L'Agència d'Informació i Control Alimentaris (*AICA) durà a terme una campanya de vigilància en les indústries i distribució alimentària a Balears

Salom i Herrero, en la presentació

16/04/2018

*AICA ha imposat dues sancions a dues empreses de distribució majorista a Balears, per incomplir la Llei de la Cadena / La delegada Maria Salom i el director de *AICA han mantingut una reunió de treball amb les organitzacions agràries de les Illes


El director de l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA), José Miguel Herrero, ha presentat avui a Palma, al costat de la delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, els plans específics d'actuació d'AICA en la Comunitat Autònoma d'Illes Balears per 2018, així com el balanç d'inspeccions i sancions de l'últim exercici.

Després de la presentació, Salom i Herrero han mantingut una reunió de treball amb les organitzacions agràries de les Illes (Asaja, Illacamp, Camp Mallorquí, Cooperatives agro-alimentàries i Associació de Distribuïdors d'Ailmentos).

Fins a 2017, AICA va realitzar quatre inspeccions d'ofici a Balears, sancionant a dues empreses per incomplir els terminis de pagament que marca la Llei de la Cadena. En els cuatros anys que porta controlant les operacions comercials en la cadena alimentària, AICA ha investigat a Espanya a tots els sectors i agents que operen en la cadena, convertint-se en un aliat del sector i un organisme de referència en la vigilància del compliment de la Llei.

En 2018 AICA incrementarà la seva vigilància en Balears entre les indústries i la distribució alimentària amb la finalitat d'aconseguir que totes les vendes d'aliments es facin amb contracte per escrit i es respectin els terminis de pagament.

“És necessari donar a conèixer la Llei de la Cadena Alimentària i el paper supervisor d'AICA entre els productors, indústries i distribuïdors balears, i per això es van a incrementar les campanyes d'inspecció en aquesta Comunitat”, ha assenyalat José Miguel Herrero.

Quant a les denúncies per venda a pèrdues, pràctica prohibida per la Llei del Comerç Minorista i que és competència de les Comunitats Autònomes, AICA ha traslladat a l'Administració regional competent les 20 denúncies rebudes perquè les investigui.


AICA, referent en control

2017 ha estat l'any en el qual AICA s'ha consolidat com a organisme imprescindible i referent en el control de la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària.

Durant el passat 2017, AICA ha realitzat 1.882 inspeccions d'ofici de les 3.669 dutes a terme des del començament de la seva activitat inspectora en 2014. Aquesta xifra posa en relleu l'esforç de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris per potenciar el control de les operacions comercials en la cadena alimentària en benefici de tots els operadors, ja que en un únic any s'han desenvolupat la meitat de les inspeccions totals.

Els controls dels quatre últims anys han donat com a resultat 922 sancions per un import superior als 9,2 milions d'euros. Només el passat any es van imposar 573, el 62% de la xifra total.

Per baula de la cadena, la indústria alimentària concentra 424 de les sancions imposades, una xifra similar a la suma de les de la distribució majorista (232) i la distribució minorista (248). Per sectors, fruites i hortalisses amb 287 sancions, i làctic amb 265, són els més sancionats. Mentre que per tipus d'infracció, l'incompliment dels terminis de pagament és en el 44% dels casos (409) el motiu més freqüent de sanció, seguit de la reincidència en cometre més d'una infracció (244) i l'absència de contractes (167).

A més de les actuacions d'ofici, AICA intervé quan rep denúncies per possibles incompliments de la Llei de la Cadena. Les dades acumulades recullen 210 denúncies, d'aquestes 59 es van rebre en 2017, la majoria en els sectors làctic i de fruites i hortalisses.

Els inspectors de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris realitzen una constant labor d'inspecció en tots els sectors i a tots els agents que intervenen en les relacions comercials de la cadena, s'ocupen de la tramitació d'expedients, recerca de denúncies rebudes així com d'al·legacions presentades per les empreses objecto de vigilància. Com a conseqüència d'aquesta activitat contínua, les dades varien dia a dia i els expedients es troben en diferents moments administratius.


AGÈNCIA D'INFORMACIÓ I CONTROL ALIMENTARIS (AICA)

L'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) és un organisme autònom, adscrit al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient. Va ser creat mitjançant la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària amb l'objectiu de controlar el compliment de la mateixa pel que fa a les relacions comercials entre els operadors de la cadena alimentària.

L'activitat de control que exerceix l'Agència es realitza quan aquesta rep una denúncia per incompliments a la Llei de la Cadena Alimentària, i mitjançant inspeccions d'ofici quan disposa d'informació o indicis de possibles infraccions a aquesta Llei. AICA inicia i instrueix el procediment sancionador corresponent en cas de detectar algun incompliment.

A més, AICA té encomanada la gestió dels sistemes d'informació i control dels mercats en el sector oleícola i en el sector vitivinícola.