El Ministeri de l'Interior incrementarà la seguretat ciutadana en zones turístiques amb un augment de la vigilància en vies de comunicació i platges

Salom, al costat de Zoido, a la Platja de Palma

17/05/2018

El ministre ha presentat avui a Palma de Mallorca al costat de la delegada del Govern, Maria Salom, el Pla Turisme Segur per a la campanya d'estiu 2018


El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar avui un increment de presència policial en zones turístiques dins del Pla de Turisme Segur per a la campanya d'estiu d'aquest any, que explicarà, a més, amb un augment de la vigilància i control preventiu en vies de comunicació urbanes i interurbanes, estacions, ports, aeroports, hotels, platges i càmpings. El titular d'Interior es va desplaçar a Palma de Mallorca per presentar aquest Pla al costat de la delegada del Govern a Balears, María Salom, i el director general de Turespaña.

El Pla persegueix, bàsicament, augmentar la prevenció en matèria de seguretat en els llocs de major afluència turístiques, tradicionalment als territoris inclosos en l'Operació Estiu, que són els corresponents a les comunitats autònomes d'Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Galícia, Balears, Madrid i Murcia, “encara que poden incloure's més si existeixen raons que ho justifiquin”. Aquestes mesures estaran vigents durant els mesos de juliol i agost, encara que en el cas de Balears s'estendrà també durant tot el mes de setembre.

El ministre va explicar que les mesures operatives del Pla passen per un reforç de les plantilles afectades, “garantint-se una presència policial permanent a les zones d'alta concentració turística”. S'intensificarà la col·laboració amb el sector turístic, amb reunions periòdiques dels responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat amb els de els establiments hotelers i s'agilitaran els tràmits en les oficines de denúncia escurçant els temps d'espera. Així mateix,  es desenvoluparan plans operatius especials d'acord amb el previst per a l'actual nivell d'activació del Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista.

Dins d'aquest Pla també s'estableix un reforç en la coordinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat amb els Cossos de les Policies Autonòmiques i Locals, a través de les Juntes de Seguretat, on s'acorden els criteris per optimitzar l'operativitat policial.

Un punt clau dins del Pla Turisme Segur és l'exercit pels diferents SATE (Serveis d'Assistència al Turisme Estranger) distribuïts per tota la geografia espanyola, insular i peninsular. En concret, 25 oficines,  que atenen als turistes en el seu propi idioma i els ofereixen assessorament tant per presentar denúncies com per fer les gestions necessàries, per exemple cancel·lació de targetes de crèdit o contacte amb ambaixades. Igualment, Zoido ha destacat l'aplicació Alertcops que permet comunicar de manera directa i immediata amb les FCSE en més de 100 idiomes gràcies a un xat amb traducció automàtica i bidireccional.