Rosario Sánchez: "Les Illes Balears no són un punt preferent per a l'arribada d'immigrants per mar"

Rosario Sánchez: "Les Illes Balears no són un punt preferent per a l'arribada d'immigrants per mar"

21/09/2018

  • • La delegada del Govern explica que, tot i l'arribada a la vegada de quatre pasteres, les xifres segueixen sent molt inferiors a les de 2017 i en una situació diferent a la que es viu a l'Estret de Gibraltar i Canàries
  • • "El 96% són algerians, de la zona de Dellys, amb una tipologia molt concreta: tots homes i joves, i no presenten afortunadament les extremes necessitats que veiem en els subsaharians"
  • • La Guàrdia Civil ha detingut aquest divendres al municipi de Santanyí a quatre individus que se sospita que viatjaven a la quarta pastera, que va ser trobada a la deriva a la costa de ses Salines

 

La delegada del Govern, Rosario Sánchez, ha assegurat aquest divendres que tot i la intercepció de quatre pasteres de manera gairebé simultània a la costa de Cabrera i el sud de Mallorca, "les Illes Balears no són un punt preferent per a l'arribada d'immigrants per mar".


Sánchez ha recordat que, comptant amb els immigrants arribats en aquestes últimes embarcacions, les xifres segueixen sent "molt inferiors" a les de l'any passat —7 pasteres i 72 immigrants per 23 pasteres i 267 immigrants al 2017— i que fins i tot "per aquestes mateixes dates, entre el 26 i el 27 de setembre, també es va produir en menys de 48 hores una arribada molt similar de 47 immigrants per mar alhora”.


La delegada del Govern també ha explicat que els immigrants que arriben en pastera a Balears presenten una tipologia molt concreta: "El 96% són algerians, de la zona de Dellys: tots homes i joves, i no presenten afortunadament les extremes necessitats que veiem en els subsaharians que arriben a Espanya a través de l'Estret de Gibraltar i Canàries ".


Per a això ha insistit que, malgrat la seva situació estratègica al sud del Mediterrani, les Illes Balears "no són un punt preferent per a l'arribada de inmgrantes per mar", assenyalant a més que segons les xifres que el Ministeri d'Interior va proporcionar dimecres passat, en el que va d'any han arribat de manera irregular més de 33.000 persones a través de l'Estret i Canàries, mentre que a Balears, fins al moment, ho han fet 72.


Aquesta xifra s'ha elevat des d'ahir fins a aquestes 72 persones després que la Guàrdia Civil hagi detingut aquest matí a quatre individus que se sospita que viatjaven a la quarta pastera, que va ser trobada a la deriva a la costa de ses Salines. En total són 12 les persones detingudes que haurien arribat amb aquesta embarcació. Altres 38 homes, quatre d'ells menors, navegaven en les tres pasteres interceptades en aigües de Cabrera.


Tots ells començaran a passar a disposició judicial durant aquesta horabaixa, per les seves plenes garanties en un procediment per entrada il·legal a Espanya del qual s'encarrega la Policia Nacional. Després seran traslladats a un centre d'internament fins a la seva devolució al país d'origen. Els quatre menors seran traslladats a un centre d'acollida.


La delegada del Govern, Rosario Sánchez, ha felicitat la feina de Salvament Marítim i de la Guàrdia Civil en la localització i intercepció d'aquestes embarcacions, i especialment del Sistema Integral de Vigilància Exterior (SIVE), "que ha demostrat la seva efectivitat per detectar la arribada de pasteres ".