Particulars i famílies afectades per les inundacions a Sant Llorenç agraeixen el seu rescat als integrants del GEAS de la Guàrdia Civil

Particulars i famílies afectades per les inundacions a Sant Llorenç agraeixen el seu rescat als integrants del GEAS de la Guàrdia Civil

23/11/2018

  • Membres d'aquest grup especial van salvar a 52 persones en situacions de greu perill durant les primeres hores

 

El Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil va rescatar a 52 persones en situacions de greu perill durant les primeres hores de les inundacions registrades a Sant Llorenç el passat 9 d'octubre. Particulars i famílies d'entre aquestes persones rescatades han volgut agrair aquest divendres als membres del GEAS la seva actuació en un emotiu acte celebrat a la seu de la Delegació del Govern en Illes Balears.

Han pogut agrair així personalment el seu salvament als membres del grup especial, comandats pel seu sergent, Juan Carlos Suñé. A l'acte també han assistit la delegada del Govern, Rosario Sánchez, i el tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Orantos.  

Sánchez ha expressat satisfacció per poder acollir a la seu de la Delegació “un acte d'agraïment que diu molt, tant dels membres de la Guàrdia Civil, com de les persones que van ser rescatades, que no obliden i volen mostrar la seva gratitud”. La delegada ha recordat a les 13 víctimes mortals de la tragèdia al mateix temps que “el treball impecable que van realitzar les Forces de Seguretat de l'Estat, i especialment aquelles que es van jugar el tipus durant les primeres hores per rescatar a aquells que es trobaven en perill”.

A continuació, el relat dels rescats de les persones presents avui a la Delegació, proporcionat per la Guàrdia Civil:

Antonio Galés Rocha i Catalina Umbert Matamalas

Se sol·licita a l'equip GEAS Mallorca auxilio per part dels fills de la dona rescatada, la qual pateix de demència senil i està impedida físicament per caminar, no podent els fills treure-la de l'interior de l'habitació on es trobava, a causa de la gran quantitat de mobles, enderrocs i aigua amb forts corrents que inundaven l'habitatge. L'equip GEAS Mallorca, accedeix a l'interior d'aquest habitatge, fins a l'habitació en la qual es trobava la dona d'avançada edat, on rescaten a la mateixa, traslladant-la fins a un cotxe de l'equip GREIM, perquè procedissin al seu trasllat a una zona segura.

Xuehong Zhang

Uns veïns confrontants a un establiment de parament, sol·liciten l'ajuda de l'equip GEAS Mallorca per rescatar a la persona rescatada anteriorment filiada de nacionalitat xinesa. L'equip GEAS Mallorca porta acabo dit rescati introduint-se en aquest establiment amb l'aigua fins al pit, observant a Sra. Xuehong Zhang a la part alta d'una de les prestatgeries de la seva tenda, sol·licitant auxili en estat de pànic, arribant el quipo GEAS Mallorca a l'altura on es trobava aquesta persona, per seguidament rescatar-la i posar-la en zona segura.

Catalina Galmés Llinas i Juana María Gomila Galmés

Una vegada en el lloc del succés, s'observa a diverses persones sol·licitant ajuda a la part alta d'una teulada d'un habitatge confrontant al torrent on l'aigua desbordava. Seguidament, l'equip GEAS Mallorca, es disposa a Sra. Catalina, la qual es trobava en estat de pànic i amb forts dolors en un genoll, impedint que aquesta pogués caminar i dificultant el seu rescat. Un component GEAS escala fins a la teulada de la casa, per posteriorment subjectar a la dona i acompanyar-la en el descens on un altre component del GEAS Mallorca la recepcionase amb seguretat. Una vegada en el sòl, i a causa del gran corrent d'aigua, es trasllada a Dña Catalina amb gran dificultat, accediento l'equip actuant a l'altre costat del barranc amb la rescatada, sent aquesta una zona, mentre que altres 2 components realitzen el mateix tipus d'operació de rescat amb la filla Dña Juan María, la qual es trobava també a la part alta de la teulada del seu habitatge, traslladant-li posteriorment a la mateixa zona segura que la seva mare Sra. Catalina, on es trobava una patrulla de seguretat ciutadana territorial, fent-se càrrec de les mateixes, una vegada fora de perill.

Javier Sánchez Roig, Noelia Andrés Sánchez i Coral Sánchez Andrés

Personats en el lloc l'equip GEAS Mallorca actuant,  i sol·licitat auxili per part de veïns de la zona, aquests comuniquen que a l'interior d'un habitatge es troben en perill una parella de joves amb la seva filla petita. Una vegada en l'habitatge, l'equip GEAS Mallorca, amb gran dificultat a causa de l'estat de la mateixa, amb mobles pel sòl i gran quantitat d'aigua i enderrocs, dificultant l'accés de l'equip actuant, observant a aquesta parella amb la seva filla petita en braços, que es trobaven en la primera planta de l'habitatge, no podent sortir de la mateixa amb la seva filla menor a causa que la planta baixa es trobava totalment inundada d'aigua i amb forts corrents. L'equip GEAS Mallorca, aconsegueix pujar fins a la primera planta, rescatant en primer lloc a la menor de 2 anys, traslladant-la amb gran perill per als agents rescatadores, a causa que a la nena calia traslladar-la per zones en les quals no es veia per la gran quantitat d'aigua els forats dels embornals les quals mancaven de les seves respectives tapes de protecció, fins a  l'ambulància que es trobava situada a la plaça central del poble de Sant Llorenç donis Cardessar.