Un total de 801.707 electors de Balears podran votar a les eleccions generals de diumenge, 28.782 més que el 2016

Un total de 801.707 electors de Balears podran votar a les eleccions generals de diumenge, 28.782 més que el 2016

26/04/2019

  • Les sol·licituds de vot per correu han augmentat un 27% respecte als comicis de fa tres anys, i 27.302 joves podran votar per primera vegada a l'haver complert la majoria d'edat des de llavors

 

  • La delegada del Govern, Rosario Sánchez Grau, ha explicat en roda de premsa el dispositiu electoral i de seguretat per al 28-A, en què participaran més de 1.800 agents entre totes les illes

 

Un total de 801.707 persones censades a les Illes Balears podran exercir el seu vot a les eleccions a Corts Generals que se celebraran aquest diumenge 28 d'abril. Seran 28.782 més que en l'anterior convocatòria electoral que va tenir lloc al juny de l'any 2016. A més, en els comicis d'aquest 28-A hi haurà 27.302 joves de les illes que podran votar per primer cop a l'haver complert la majoria d'edat des de llavors.

 

La delegada del Govern a les Illes Balears, Rosario Sánchez Grau, ha comparegut aquest divendres amb el secretari general Ramon Morey per explicar el dispositiu electoral i de seguretat que s'ha coordinat des de la Delegació del Govern de cara a la celebració d'aquestes eleccions generals. Sobre les dades disponibles fins ara, la delegada ha avançat que les sol·licituds de vot per correu han augmentat a les Balears un 27% respecte als comicis de fa tres anys —33.704 per les 26.050 a les eleccions anteriors—, mentre que les sol·licituds de vot CERA (Residents Absents) han estat 1.741, una xifra similar a la de 2016.

 

Sánchez Grau ha explicat que "es tracta d'una organització en el qual es duu treballant des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions generals i en la qual estaran implicades a Balears més de 13.400 persones". Aquesta preparació ha coincidit per primera vegada amb l'inici del procés de les eleccions europees, municipals i autonòmiques del pròxim 26 de maig, per la qual cosa ha volgut "agrair de manera especial tot el treball i esforç que s'està fent per part del personal d’aquesta Delegació del Govern”.

 

El secretari general Ramón Morey ha explicat el funcionament de tota la jornada electoral i les principals xifres del dispositiu (en el quadre adjunt, desglossat per illes). Hi haurà 644 representants de l'Administració repartits pels 385 col·legis electorals, que s'encarregaran de transmetre les incidències en l'obertura, les dades provisionals de participació a les 14 i les 18 hores, i l'escrutini dels resultats a partir del tancament.

 

Un total de 10 persones invidents (8 a Mallorca i una a Menorca i una altra a Eivissa) han sol·licitat poder votar a través del sistema braille al col·legi electoral que els correspon. A més, des de la Delegació del Govern es coordina el servei d'ambulàncies per transportar les persones amb problemes físics que sol·liciten el seu trasllat fins al col·legi electoral. Es preveu que ho facin així prop d'un centenar.

 

Pel que fa al dispositiu de seguretat, la delegada del Govern ha explicat que "també s'ha vingut organitzant des de fa setmanes, amb la celebració de diferents juntes de seguretat en cadascuna de les illes per assegurar la coordinació entre totes les parts implicades". En total hi participaran un total de 1.807 agents, entre membres de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i les policies locals de cada municipi.

 

Des de la Delegació del Govern s'enviarà durant el matí de diumenge una nota de premsa per donar compte de les possibles incidències que es puguin produir en l'obertura dels col·legis electorals. Les dades provisionals de participació a les 14 i les 18 hores s'oferiran a través del web del Ministeri d'Interior, que farà també compareixences davant els mitjans, i de la mateixa manera es podrà seguir l'escrutini provisional i la proclamació dels resultats.