Illes Balears alcanza el máximo histórico de agentes de Policía Nacional y Guardia Civil con más de 3.900 efectivos

29/06/2023

Illes Balears assoleix el màxim històric d’agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, amb més de 3.900 efectius

De la mateixa manera que a la resta d’Espanya, que arriba a la xifra històrica de 156.400 efectius, les Illes Balears assoliran aquest estiu el rècord d’agents gràcies a les incorporacions de nous policies i guàrdies civils


Espanya arribarà als 156.453 agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, que és la xifra més elevada d’efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat de la història, amb la incorporació a les seves prefectures o quarters, durant aquests dies d’estiu, de les darreres promocions d’agents que han superat el procés de formació inicial a les acadèmies de cada cos.

Dins d’aquest procés, les Illes Balears assoliran també el rècord d’agents, amb un total de 3.946 efectius. Aquesta xifra ha estat possible gràcies a un augment en aquesta comunitat de 435 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en els darrers cinc anys, la qual cosa representa una pujada del 12,4% des de 2017.

El màxim històric anterior havia quedat fixat, a nivell de tot l’Estat, el desembre de 2011, quan les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat van registrar un total de 155.149 efectius. A partir d’aquesta data, les plantilles de Policia Nacional i Guàrdia Civil van experimentar una reducció important, fins el punt que el desembre de 2017 ambdues sumaven només 142.072 efectius. La xifra actual de 156.453 agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil suposen un increment del 10% respecte de 2017.

El creixement orgànic de les plantilles d’ambdós cossos ha estat possible gràcies a les cinc ofertes d’ocupació pública successives que han estat convocades conjuntament pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública i el Ministeri de l’Interior. Totes elles han contemplat taxes de reposició superiors al cent per cent.

Operació Estiu

Moltes de les incorporacions de nous policies nacionals i guàrdies civils permetran reforçar el desplegament policial dissenyat per la Secretaria d’Estat de Seguretat a l’Operació Estiu que, com cada any, té com a objectiu proporcionar una protecció efectiva a totes les persones, nacionals i estrangeres, que arriben a Espanya o que es mouen pel seu territori per gaudir de les seves vacances d’estiu i de totes les activitats relacionades amb el turisme. A Balears l’Operació Estiu s’ampliarà fins el 30 de setembre.

Aquest ample desplegament policial té com a objectiu augmentar la vigilància i control preventius a les vies de comunicació urbanes i interurbanes, estacions, ports, aeroports, hotels i platges, i en general als esdeveniments que suposen una gran concentració de persones.

A més, ha de servir per potenciar les tasques de prevenció delictiva, accelerar les investigacions de les unitats de Policia Judicial i agilitar i facilitar els tràmits a les oficines de denúncia. També es pretenen reduir els temps d’espera i incrementar els nivells de l’atenció ciutadana.

Amb l’Operació Estiu cada any el Ministeri de l’Interior dedica una atenció especial al sector turístic, un dels més importants de l’activitat econòmica a Espanya, la qual cosa ha permès consolidar Espanya com una destinació segura, que ofereix un entorn de tranquil·litat i confiança per als turistes que trien el nostre país com a destinació d’estiu.