Aina Calvo destaca que el Govern d’Espanya “consolida el seu compromís amb Balears, a través de projectes estratègics per a totes les illes i el reconeixement de la insularitat”

Aina Calvo destaca que el Govern d’Espanya “consolida el seu compromís amb Balears, a través de projectes estratègics per a totes les illes i el reconeixement de la insularitat”

14/01/2022

Aina Calvo destaca que el Govern d’Espanya “consolida el seu compromís amb Balears, a través de projectes estratègics per a totes les illes i el reconeixement de la insularitat”

Els prop de 290 milions d’euros dels fons europeus, els més de 1.200 milions per dotar de liquiditat la Comunitat Autònoma i les entitats locals i els 183 milions del Factor d’Insularitat als PGE2022 són la mostra de que l’Estat “acompanya les illes en el procés de modernització i transformació que s’ha obert en aquesta legislatura”


La Delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha destacat aquest matí que el Govern d’Espanya “consolida el seu compromís amb Balears, a través de projectes estratègics per a totes les illes i el reconeixement de la insularitat”, fixat amb una partida econòmica específica en els Pressuposts Generals de l’Estat per a enguany. Coincidint amb la publicació de l’Informe de Rendició de Comptes 2021, Calvo ha assegurat que “el balanç és positiu” per a l’arxipèlag i que “constata que l’Estat acompanya les Illes en el procés de modernització i transformació que s’ha iniciat en aquesta primera meitat de la legislatura”.

El Govern espanyol ja ha destinat a les Illes Balears més de 75 milions d’euros per a mesures de transició ecològica i suport a la innovació i la modernització. Aquest total inclou, entre d’altres partides, 23,7 milions per a projectes de generació tèrmica i elèctrica amb fonts renovables, l’impuls de l’eficiència energètica al sector industrial i els edificis residencials -amb 8,7 milions-, la descarbonització de la mobilitat en entorns urbans i metropolitans -amb 23,4 milions d’euros-, i 10 milions per al Pla MOVES III. A més l’Estat ha invertit més d’11 milions d’euros en una vintena de projectes d’investigació en matèria sanitària i en l’adquisició d’equips d’alta tecnologia per al Sistema Nacional de Salut a les illes.

La digitalització és una altra gran aposta del Govern d’Espanya, que en el cas de Balears es fa palesa en una inversió global de més de 43 milions d’euros per a transformació digital de les administracions, la implantació de la banda ampla a 52 municipis i el finançament de quatre projectes de desenvolupament tecnològic industrial.

Finalment, un tercer eix és el de la formació i la qualificació professional. En aquest aspecte, la Delegada del Govern ha destacat el Pla de Modernització de l’FP, que suposa per a les Illes Balears més 10 milions i mig d’euros, i els més de 24 milions que es destinen a la qualificació i requalificació de la població activa, programes públics d’ocupació i d’altres iniciatives de Formació Professional per a l’Ocupació.

Moltes d’aquestes mesures reben finançament dels fons europeus, que marquen els objectius de transició verda, modernització i digitalització; el Govern d’Espanya ha situat Balears en aquest procés amb un seguit d’inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que ja sumen 288 milions d’euros, i al mateix temps ha reforçat el paper de la Comunitat Autònoma i les entitats locals amb 1.200 milions d’euros per garantir la liquiditat de les administracions.

Grans projectes

Aina Calvo ha subratllat la capacitat de diàleg i de feina compartida del Govern espanyol, que s’ha traduït en acords molt importants per a les illes, com el que ha fet que s’incorpori el Factor d’Insularitat als Pressuposts Generals de l’Estat (PGE) –amb una partida específica que enguany és de 183 milions d’euros-, i també a la nova Política Agrària Comuna (PAC), a on s’incorporarà aquest mecanisme per accedir a les ajudes del període 2023-27. Aquesta mateixa actitud de negociació ha permès desbloquejar projectes històrics a l’arxipèlag, com els del futur tramvia i la nova depuradora de Palma, que ja tenen cabuda a les inversions estatals en aquesta primera meitat de legislatura.

Altres grans iniciatives que es duran a terme i que s’han concretat en el darrer any són la remodelació del Passeig Marítim de Palma, la reforma del barri de La Marina-Dalt Vila d’Eivissa o el desplegament de nous projectes d’impuls a les energies renovables a Menorca, dins del programa Solbal II. Calvo ha assegurat que “són projectes que ens transcendeixen i beneficien a tots”.

Cohesió social i reforma laboral

La Delegada del Govern ha destacat altres dues fites d’aquest darrer any, que són els acords assolits entre l’Executiu de l’Estat i els agents socials i econòmics per a la reforma laboral i la del sistema de pensions. Aina Calvo ha expressat la seva “esperança” que la reforma laboral “comportarà la creació de llocs de feina dignes i recuperarà drets per als treballadors i les treballadores”. En aquest sentit, ha demanat “la implicació de totes les forces polítiques, i sobretot del principal partit de l’oposició, perquè els ciutadans no mereixen que se’ls deixi a l’estacada”.

Calvo considera que l’Estat ha mostrat una sensibilitat especial cap als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, que s’ha manifestat en mesures específiques com la protecció dels fixos discontinus, a la qual s’han destinat 514 milions d’euros i que ha beneficiat uns 106.000 treballadors a la Comunitat Autònoma. El Govern espanyol també ha dedicat més de 845 milions d’euros a cobrir els 177.000 treballadors en ERTO a les Illes i més de 302 milions d’euros, a la prestació extraordinària per autònoms. D’altra banda, s’han invertit 330 milions d’euros del Fons Extraordinari per reduir els efectes de la Covid-19 a les finances públiques de Balears.