Beatriz Corredor presenta a les comunitats autònomes l'informe que reflecteix un canvi de tendència del sector

04/05/2010

Conferència sectorial de l'habitatge


- La ministra fa balanç del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació, que ha beneficiat famílies el 2009, 44.366 d'elles a Catalunya
- Invicta a les CA a ampliar el consens aconseguit al voltant del PEVR a la Plataforma Social per al Foment de la Rehabilitació

La ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, ha presentat avui en la Conferència Sectorial de Vivenda l'informe sobre la situació de la vivenda a Espanya complint així amb el compromís establert en l'Estratègia d'Economia Sostenible.

L'informe repassa l'evolució del sector des de la forta expansió que va registrar entre 1997 i 2007, passant pel període d'ajust fins al recent canvi de tendència cap a l'estabilitat que s'observa actualment.

La ministra ha explicat que “el 2010 el mercat de la vivenda està entrant en una fase de més gran estabilitat, com demostren l'augment de les transaccions registrat des de l'últim trimestre de 2009, l'increment en la concessió d'hipoteques i la moderació de l'ajust dels preus, per bé que no es poden descartar nous descensos en algunes zones, encara que més atenuats”.

Igualment Beatriz Corredor s'ha referit a les dades de l'atur publicats avui que reflecteixen que la desocupació en la construcció va baixar l'abril en més de 15.500 persones, sent el segon mes consecutiu en què es redueix l'atur en aquest sector. Segons el parer de la ministra, “aquesta dada s'uneix a altres indicadors que hem conegut en aquest primer trimestre i que mostren una millora de l'economia”. “Que baixi l'atur sempre és una bona notícia encara que, amb tot, la xifra global de desocupació és molt alta i per això el Govern està posant tota la seva obstinació a aplicar mesures de manera immediata que generin lloc de treball”, ha afegit.

L'informe presentat avui per la ministra a les CA recorda que el parc de vivendes sense vendre es situava en finalitzar l'any passat al voltant de 700.000, encara que assenyala que aquest estoc ha assolit un nivell màxim i està començant a absorbir-se pel mercat.

A més, el document desglossa les mesures impulsades pel Govern que han contribuït a aquesta tendència a l'estabilització del mercat immobiliari residencial, entre elles, el Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació (PEVR) 2009-2012.

Resultats del PEVR a Catalunya el 2009
La ministra ha fet balanç del primer any d'execució del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació (PEVR) 2009-2012 que a Catalunya ha permès a 44.366 famílies l'accés a una vivenda o millorar la que ja posseeixen, cosa que suposa que ha assolit un 196% dels objectius pactats inicialment per a 2009 entre el Ministeri de L'Habitatge i la Generalitat. Això la converteix en la comunitat autònoma en què més llars s'han beneficiat de les ajudes estatals i la que en més gran grau ha complert els objectius convinguts amb el Govern central.

Les línies més demandades pels ciutadans a Catalunya han estat les ajudes a llogaters i per a rehabilitació de vivendes. En el primer cas, s'han concedit 9.222 ajudes, gairebé cinc vegades més que els objectius convinguts (485,37%).

En rehabilitació, 24.219 famílies catalanes han millorat les seves vivendes amb finançament estatal, un 238,1% dels objectius acordats amb la comunitat autònoma. Destaca especialment el Programa Renove per a obres de millora d'eficiència energètica, accessibilitat i seguretat. Aquestes ajudes han arribat el 2009 a 23.029 llars, un 255,9% del que ha convingut.

Pel que fa a vivenda protegida de nova construcció el 2009, el PEVR ha finançat 9.003 objectius a Catalunya, el 107,85% dels objectius acordats.

En tot l'Estat, el PEVR ha ajudat famílies amb un grau de compliment del 107,76% respecte a les 171.009 actuacions pactades amb les Comunitats i Ciutats Autònomes per a l'any 2009.

La ministra ha destacat que “el PEVR està complint les fins per a què va ser dissenyat: hem ajudat a més de 184.000 famílies a accedir a una vivenda o a rehabilitar la que ja posseeixen i el Pla està contribuint al canvi de tendència en el sector”.
(gràfics en la nota adjunta)

Plataforma social per al foment de la rehabilitació
D'altra banda, Corredor ha explicat a la Conferència Sectorial l'acord del Consell de Ministres del passat 23 d'abril que encarrega al Ministeri de L'Habitatge liderar una Plataforma social per al foment de la rehabilitació, l'accessibilitat i l'eficiència energètica d'edificis i vivendes.

La ministra ha recordat que el Govern està impulsant els processos de rehabilitació des del començament de la legislatura. “Amb el PEVR aconseguim un gran consens al voltant de la rehabilitació per tal de reconvertir el sector de la construcció cap a un model sostenible que fomenti, per un costat, l'ús d'energies renovables, l'estalvi energètic i l'accessibilitat i; per un altre, que impulsi la generació de lloc de treball i contribueixi a la sortida de la crisi del sector immobiliari residencial”.

En aquest sentit, ha repassat les últimes mesures fiscals aprovades pel Govern i convalidades al Congrés sense cap vot en contra i ha expressat: “Ara volem estendre aquest consens als agents socials, entitats financeres, consumidors, col·legis professionals i administracions públiques. Per això he convidat els consellers i conselleres de Vivenda a què ampliem i reforcem el consens aconseguit al voltant del PEVR perquè d'aquesta Conferència Sectorial surti un compromís conjunt per facilitar i fomentar encara més en l'àmbit de les nostres competències, les actuacions de rehabilitació de vivendes i de renovació urbana”.