Catalunya rep 15,6 milions d’euros per a programes agraris i de desenvolupament rural

13/10/2008

El MARM distribueix 159,5 milions d’euros entre les CC.AA.


  • Amb aquests fons es finançaran, entre altres, la promoció de noves tecnologies, programes estatals d’erradicació de malalaties animals, indemnització compensatòria en zones desafavorides i lluita contra les plagues.

La ministra Elena Espinosa ha presidit avui la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural, a la qual han assistit els Consellers del ram de les Comunitats Autònomes. En aquest marc s'ha acordat la territorialització de 159.547.206 euros corresponent 87.517.102 per als programes agrícoles i ramaders, i 71.906.217 per a les línies Desenvolupament Sostenible del Medi Rural.

Catalunya rebrà 15.692.490 euros dels quals 9.632.363 corresponen a programes avícoles i ramaders i 6.060.127 euros per a les línies Desenvolupament Sostenible del Mig Rural.

Tanmateix, s'han destinant ajudes per pal·liar els danys en les produccions agrícoles i ramaderes, ocasionats pels incendis forestals ocorreguts en la Comunitat Autònoma de les Canàries, durant els últims dies de juliol i primers del mes d'agost de 2007, per valor de 123.887 euros.

PROGRAMES AGRÍCOLES I RAMADERS

Per als programes agrícoles i ramaders, s'ha distribuït un total de 87.517.102 euros, que estan destinats a finançar diferents actuacions agrícoles per a la millora del sector de fruit de clofolla i de la garrofa, per a la promoció de noves tecnologies, renovació i racionalització de l'ús de mitjans de producció agrícoles, per a la lluita i prevenció de plagues, per a la distribució de fons per pal•liar danys fitosanitaris causats per inundacions a la Comunitat valenciana i per a la qualitat de les varietats vegetals i certificació del material de reproducció.

Aquesta quantitat també es destina a finançar actuacions ramaderes per a altres plans d'ordenació i competitivitat dels sectors ramaders com el Pla d'ordenació del sector càrnic, per al Pla Nacional integral de subproductes, per a la millora de la qualitat i traçabilitat dels sectors ramaders, el foment de l'associacionisme per a la defensa sanitària ramadera, els programes estatals de control i eradicació de malalties dels animals i per a les races autòctones en perill d'extinció.

Recursos agrícoles
En l'apartat de promoció de noves tecnologies, renovació i racionalització de l'ús de mitjans de producció agrícoles s'ha aprovat repartir 23.029.100 euros, que es destinaran al Pla de renovació del parc nacional de maquinària agrícola i la promoció de noves tecnologies en maquinària i equips agraris.

Per a la millora del sector de fruits de clofolla i garrofa s'han assignat 13.139.265 euros, el que suposarà 43,74 euros/hectàrea i de 16,63 euros/hectàrea de manera complementària a pagesos professionals.

Un total d'11.161.456 euros han estat assignats per a la lluita contra les plagues, havent-se utilitzat com criteris per a la distribució, les propostes de les CC.AA sobre mesures incloses en els programes d'eradicació i control i en els Programes Nacionals de control d’insectes vectors de les virosis dels cultius hortícoles, de lluita contra la mosca mediterrània de la fruita i de lluita contra la llagosta i altres ortòpters. També una part es destinarà per a aquelles comunitats autònomes que hagin declarat l'existència de la plaga de la mosca de l'olivera i establert programes de control de les seves poblacions.

Per a la prevenció de plagues, es destinaran 1.610.000 euros, d'acord amb les propostes de les mesures incloses en programes nacionals de prospecció, inspecció o proves a efectuar, que impedeixin l'entrada de plagues de quarantena, verifiquin la seva procedència i determinin la seva importància.

Per als ajuts a la qualitat de les varietats vegetals i certificació del material de reproducció s'atorgaran 326.420 euros, utilitzant com a criteris per a la distribució la participació en programes nacionals d'assaigs de qualitat i certificació de llavors i plantes de viver, així com d'avaluació agronòmica i de qualitat tecnològica de les noves varietats vegetals.

Quant als danys causats per les intenses tempestes de pluja i vent i inundacions a la Comunitat valenciana, durant els dies 11 a 19 del mes d'octubre de 2007, s'ha acordat destinar 50.000 euros com a mesura urgent per reparar els danys ocasionats.

Recursos ramaders
Dins dels programes ramaders, s'han repartit també 9.300.000 euros per al Pla d'ordenació del sector carni, (Pla integral per als sectors oví i caprí), corresponent a les sol·licituds acceptades en cadascuna de les CC.AA en aquest any, d'acord amb la informació traslladada per les mateixes al MARM.

Destinats al foment de l'associacionisme per a la defensa sanitària ramadera (A.D.S.), s'han repartit 8.050.000 euros, havent-se realitzat aquesta primera distribució de l'any d'acord amb les dades de l'any anterior, i com un avançament a l'espera de les dades finals per procedir a la totalitat del repartiment.

Per a això s'han utilitzat els tants per cent de distribució de l'any anterior, basats en criteris com l'import justificat de l'exercici de 2007, les explotacions integrades en les ADS i el nombre d'Unitats Ramaderes Majors (UGM), integrades en la ADS.

D'altra banda, des de la línia d'actuació del Pla Nacional Integral de Subproductes, la Conferència sectorial ha destinat 7.000.000 euros a explotacions ramaderes, indústries agroalimentàries, i establiments de transformació de subproductes. En aquesta mateixa línia d'ajudes s'ha inclòs la quantitat de 51.960 euros per a la C.A de Múrcia, en concepte d'ajudes estatals al sacrifici en escorxador de gallines ponedores afectades o sospitoses de salmonel•losis d'importància per a la salut pública.

Dins de línia de millora de la qualitat i traçabilitat dels sectors ramaders s'han assignat 6.500.000 euros destinats al foment de productes agroalimentaris de qualitat d'origen animal. D'acord amb la informació traslladada per les CC.AA al MARM s'ha utilitzat com criteri de distribució territorial l'import net final de la subvenció estatal corresponent a les sol•licituds acceptades en cadascuna d'elles.

Per als programes estatals d'eradicació i control de les EET's i altres malalties dels animals, s'han distribuït 6.286.993 euros per finançar, dins dels programes nacionals d'eradicació de malalties, les indemnitzacions per sacrifici obligatori després del diagnòstic de tuberculosi bovina, brucel•losi bovina, brucel•losi ovina i caprina, llengua blava i malalties del porcí.

Quant a la línia d'actuació per al foment de la selecció i difusió de la millora ramadera, s'han distribuït 1.063.868 euros per a les races autòctones en perill d'extinció, una línia d'actuació que existeix ja fa alguns anys, però que, per a aquest exercici 2008 comptarà amb l'aplicació del Reial decret pel qual s'actualitza la normativa reguladora, incrementant-se les quanties a les associacions per anualitat, passant de 12.000 a 60.000 euros, ampliant-se els conceptes finançables d'acord amb el nou marc comunitari d'ajudes al sector ramader.

DESANVOLUPAMENT SOSTENIBLE DEL MEDI RURAL

La distribució territorial de fons per a les línies de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, aprovada en la Conferència Sectorial ha estat de 71.906.217 euros. D'aquesta quantitat, les CC.AA. rebran per a la Promoció i diversificació de l'economia rural, 42.591.528 euros. El repartiment correspon a l'aportació del MARM per a les mesures de qualitat de vida i diversificació (eix 3) i enfocament LEADER (eix 4) dels Programes de Desenvolupament Rural 2007/2103.
En la línia de Mesures de Desenvolupament rural de l'eix 2 i actuacions forestals en terres agrícoles, es repartirà la quantitat de 28.987.697 euros, dels quals 6.481.946 euros van destinats a zones desafavorides, 22.079.553 euros a mesures agroambientals i 426.198 euros a primer repoblament i sistemes agroforestals.

Respecte a la línia de Jubilació anticipada, en la Conferència sectorial celebrada el 7 d'abril de 2008 es va transferir a les CC.AA el 98 per cent de la dotació d'aquesta aplicació pressupostària, quedant 326.992 euros de romanent, que es reparteix ara per completar el compromís de cofinançament de l'Administració General de l'Estat, segons allò previst en els plans financers dels Programes de Desenvolupament Rural 2007/2013.