La Seguretat Social i la Inspecció de Treball uneixen esforços per combatre el frau

14/02/2008

Les iniciatives conjuntes permetran l’intercanvi d’informacions per investigar l’economia al marge de la legalitat


Dins de les noves iniciatives que marcaran l’agenda social per a l’any 2008, s’ha de destacar el programa LINCE. Es tracta d’un projecte que neix amb la intenció d’establir un marc de col·laboració que permeti l’intercanvi d’informacions entre la Inspecció de Treball (ITSS) i la Tresoreria de la Seguretat Social a través de comunicacions telemàtiques destinades a millorar els processos per a la gestió i seguiment dels actes que realitza l’autoritat laboral.
 
Amb l’aplicació LINCE, la Inspecció podrà realitzar determinats moviments d’altes, baixes i les modificacions d’aquestes dades per canvis, inexactituds o errors en el Fitxer General d’Afiliació, relacionades amb les actuacions realitzades per la Inspecció en l’exercici de les seves funcions. L’aplicació permet gravar les actes de liquidació a través del Fitxer General de Recaptació conjuntament amb les propostes d’alta o baixa dels treballadors. La nova aplicació es troba en fase experimental i Barcelona és província pilot.
 
L’Observatori contra el Frau  
 
Una altra iniciativa conjunta, que tracta d’indagar les vies que fan servir els que volen defraudar a la Seguretat Social i coordinar les actuacions per detectar aquestes situacions en matèries compartides entre la TGSS i la Inspecció, ha estat la creació d’un Observatori del Frau. Amb aquest objectiu, està previst portar a terme diferents accions amb la finalitat de perseguir les baixes indegudes en període de vacances o Nadal, el control de la mà d’obra estrangera o evitar l’economia submergida en sectors com la construcció, hoteleria i els Treballadors de la Llar, entre d’altres.
 
Els agents socials van valorar de forma positiva l’entrada en funcionament de l’Observatori, i van mostrar la seva predisposició a col·laborar i participar en l’eficaç funcionament d’aquesta iniciativa.