Acuamed adjudica a Catalunya contractes per 13 milions i licita per més de 20 milions d’euros

27/02/2008

Programa A.G.U.A. a Catalunya


  • Adjudicades obres de restauració hidrològica al riu Ebre i la construcció dels col·lectors en alta i a la planta depuradora d’Horta de Sant Joan
  • Amb un pressupost de 17,7 milions d’euros, s’ha autoritzat la licitació d’una obra per l’abastiment en alta des de l’embassament de la Llosa del Cavall

El consell d’administració de la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, depenent del Ministeri de Medi Ambient, ha decidit, entre altres assumptes, l’adjudicació o licitació de diversos contractes a Catalunya, tots referits a actuacions incloses en la Llei 11/2005 i, per tant, declarades d’interès general, prioritàries i urgents.

Dins de les actuacions de Restauració hidrològica de continuïtat del riu Ebre s’ha adjudicat la restauració integral del bosc de ribera al tramo del riu entre Tortosa i la desembocadura, a Tarragona, a la Unió Temporal de Empreses (UTE) formada per Jardineria Moix, S.L. i Hidrocanal, S.L. per 6 milions d’euros, mentre que les escales per peixos de Xerta, també a Tarragona, les construirà Ceinsa, Contratas i Ingeniería, S.A. por 561.000 euros.

El primer projecte té per objecte la constitució d’una franja continua de bosc de ribera al marge fluvial dret del riu Ebre, aigües avall de Tortosa i fins la desembocadura. Aquesta franja de bosc de ribera permetrà minimitzar el procés de degradació del domini públic en aquesta zona, posant en valor els seus recursos mediambientals i recuperant el marge del riu. En relació a la segona obra, facilitarà la presencia en l’àmbit del delta de l’Ebre d’espècies faunísticas que actualment tenen una representació molt minoritària, millorant així la qualitat hidromorfològica del curs del riu.

A més, s’ha adjudicat l’assistència tècnica a la direcció de les obres per la Restauració hidrològica de continuïtat del riu Ebre a l’empresa Institut Tècnic de materials i Construccions Intemac per 0,7 milions d’euros i un contracte de consultora i assistència per la coordinació de seguretat i salut de les obres a la UTE formada per IGEA, Enginyeria i Gestió Aragó, S.L. e Ingea Tècnics Associats, S.L. per 1 milió d’euros.

També, s’ha adjudicat el projecte constructiu dels col·lectors en alta i construcció de la planta depuradora d’Horta de Sant Joan, a Tarragona, a Idecon, S.A.U. per 2,4 milions d’euros, i e perllongament del col·lector de sortida de la depuradora d’Alguaire, á Lleida, a la Unió Temporal de Empreses constituïda pe Súmelos, S.A. i germans Caudevilla, S.L. per 1 milió de euros.

Les primeres obres dotaran als municipis de la comarca de la Terra Alta d’un sistema de tractament de les aigües residuals urbanes que genera, evitant el vessament d’aquestes sense depurar als barrancs. Entre les diferents infrastructures que requereix aquesta actuació destaca la construcció de col·lectors en alta per conduir els vessaments de la zona nordest de la població fins l’estació de bombeig projectada i , des d’allà, impulsar-los fins la xarxa de col·lectors existent a la zona sudoest de la població. Pel que fa a l’estació depuradora, preveu disposar d’una línia d’aigua i d’una línia de fangs. La segona actuació allargarà la conducció des de la sortida de la depuradora fins el curs públic del “Reguer Gran”, on  aboca les aigües ja tractades.

Ambdues obres estan incloses en la primera fase del Programa de sanejament d’aigües residuals (PSARU 2002) a la conca de l’Ebre, que ve a corregir les insuficiències existents en aquest àmbit degudes en gran mesura a l‘increment de població.

A més, s’ha adjudicat l’assistència tècnica a la direcció de les obres a la província de Tarragona incloses en el mencionat PSARU 2002 a Dissenys Hidràulics i Ambientals (DHA), per 1 milió d’euros, i el contracte de consultora i assistència per la coordinació de seguretat i salut de les obres incloses en tot el Programa a Copredije per 280.000 euros.

El consell d’administració d’Acuamed ha autoritzat la licitació de les obres per l’abastiment en alta des de l’embassament de la Llosa del Cavall, a Lleida, concretament al tram de Calaf fins a Igualada, a Barcelona, amb un pressupost base de licitació de 17,7 milions d’euros. A més, s’ha autorizat la licitació de l’assistència tècnica a la direcció d’obra per gairebé de 2 milions d’euros, mentre que el contracte de consultora i assistència per la coordinació de seguretat i salut es licitarà amb un pressupost base proper als 0,9 milions d’euros.

La connexió fins Igualada permetrà l’aportació de cabdals al sistema Ter/Llobregat, amb destinació a les comarques del Penedès.