La ministra de Vivenda insta als empresaris del sector a que apostin per la rehabilitació i que no perdin el tren de la modernització

02/02/2009

Conferència de Beatriz Corredor a Tribuna de Barcelona


  • La ministra adverteix als promotors que “no poden permetre’s el luxe de quedar-se enrere en l’aplicació de les noves tecnologies, de la innovació i les energies renovables com noves vies d’activitat, negoci i creació d’ocupació”
  • El Govern dedicarà 4.000 milions d’euros a la rehabilitació de vivendes que generaran una producció efectiva al conjunt de la economia d’altres 4.000 milions 

La ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, ha instat a constructors i promotors a sumar-se a l'aposta pública per la rehabilitació “per recuperar l'activitat i preservar l'ocupació, ja que és una activitat i intensiva la mà d'obra i impulsa el desenvolupament d'altres indústries i serveis auxiliars al sector de la construcció residencial”, ha dit. Segons els càlculs del Ministeri, sol la rehabilitació aïllada d'habitatges pot generar 75.000 llocs de treball anuals en els pròxims quatre anys.

Beatriz Corredor ha pronunciat avui una conferència a Tribuna de Barcelona en la que ha exposat els objectius, fonaments i principals mesures del Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació, inclòs en el Pla E. “És el pla D'Habitatge més ambiciós de la democràcia i un poderós instrument de protecció social en incrementar l'atenció a les famílies amb més dificultats al temps que s'obre també a les llars de rendes mitges que havien quedat excloses del mercat d'habitatge lliure, pels alts preus, però que tampoc reunien els requisits per optar a una VPO”, ha dit Corredor. Ha destacat les línies estratègiques del mateix: el lloguer, la rehabilitació i les mesures transitòries per evitar la paralització entre el nou Pla i l'anterior i per aprofitar l'estoc d'habitatges sense vendre en benefici dels demandants de VPO.

El Pla preveu ajuts per a un milió de llars espanyoles de les quals el 47% es destinaran a rehabilitació fins a assolir les 470.000 actuacions, tres vegades i mitja més que les contemplades al Pla anterior.

La ministra ha subratllat l'alt grau de sintonia de totes les administracions al voltant a la conveniència d'incentivar la rehabilitació i la renovació urbana com ho demostra el fet que el 40% dels 31.000 projectes presentats pels Ajuntaments per al repartiment dels 8.000 milions del Fons Estatal d'Inversió Local es dirigeixen a la rehabilitació, a la millora de l'accessibilitat i de l'eficiència energètica.

Corredor ha explicat que el Ministeri ha incorporat als seus pressupostos de 2009, per a la posada en marxa immediata de les primeres obres, els 110 milions del Fons Especial de l'Estat per a la Dinamització de l'Economia i l'Ocupació que el Govern ha destinat per a rehabilitació d'habitatges i espais urbans. La distribució d'aquesta injecció addicional es decidirà aquest mes en una Conferència Sectorial d'Habitatge.

Ha anunciat avui que la inversió del seu departament en les polítiques de rehabilitació incloses en el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012 serà de 2.000 milions d'euros, als quals se sumaran altres 2.000 milions de finançament addicional a través de l'ICO. “Aquesta inversió generarà una producció efectiva en el conjunt de l'economia de més de 4.000 milions d'euros”, ha dit Corredor que també ha explicat que el 42% serà d'inversió directa i la resta es correspondrà amb l'efecte indirecte en els sectors que són clients i proveïdors de les branques afectades per la rehabilitació.

Rehabilitació energètica: la necessària incorporació de les noves tecnologies, la innovació i les energies renovables
La titular d'Habitatge ha emfatitzat a més les possibilitats que ara s'obren amb la rehabilitació energètica dels edificis i habitatges. El Pla Estatal assumeix com línia estratègica la millora de l'eficiència energètica i l'accessibilitat dels habitatges ja construïdes així com l'impuls a l'ús de les energies renovables, per a la qual cosa incorpora les ajudes RENOVI.

“Necessitem avançar cap a un procés constructiu que incideixi en la innovació tecnològica i estem en una excel•lent disposició per apostar de manera definitiva per l'eficiència energètica dels edificis nous i preexistents i per l'ús de les energies renovables. Les nostres empreses no poden permetre's el luxe de quedar-se endarrere” ha dit Beatriz Corredor per a qui “el sector de la construcció residencial podria contribuir al canvi de model productiu que necessita el nostre país. El sector ha de pujar, definitivament, al tren de la modernització i té davant sí grans oportunitats si enfoca la seva activitat des d'un nou plantejament. Les noves tecnologies, l'R+D+I o l'ús de les energies renovables són els instruments que tenen per reactivar les seves pròpies empreses el que redundarà en creació de llocs de treball de major qualitat i en benefici general d'una economia més productiva”, ha assegurat Corredor.

En aquest sentit, la ministra ha recordat que Espanya vol liderar l'agenda europea en matèria de rehabilitació i eficiència energètica dels edificis, per a la qual cosa Corredor ja ha anunciat la celebració al nostre país de la pròxima reunió informal de ministres d'Habitatge i Desenvolupament Urbà de la UE, en 2010 coincidint amb el semestre de presidència comunitària.

A més, el Ministeri ha assumit l'organització a Madrid de la primera edició europea del certamen Solar Decathlon, en coordinació amb el Departament d'Energia dels Estats Units. Es tracta d'una competició entre Universitats de tot el món, liderada a Espanya per la Politècnica de Madrid que consisteix a dissenyar i construir habitatges energèticament autosuficients. Fins ara sol s'havia organitzat als Estats Units.

El moment del lloguer
La ministra ha posat èmfasi en una altra de les grans línies estratègiques del PEVR, l'aposta del lloguer al qual es destinaran el 40% de les noves VPO. El Pla finançarà la promoció de 100.000 noves habitatges protegits per a arrendament juntament amb altres 70.000 procedents de la rehabilitació.

Per fomentar el lloguer, s'articulen tota una sèrie de mesures entre les quals la ministra ha destacat el reforçament del lloguer amb opció de compra, la creació dels allotjaments protegits per a col•lectius espacialment vulnerables i per a la comunitat científico-universitària i l'increment de les ajudes als inquilins.

De manera paral·lela, al marge del PEVR, per reforçar i ampliar l'encara exigu mercat del lloguer, el Ministeri ha posat en marxa altres mesures com el Projecte de Llei de mesures de foment del lloguer d'habitatges i d'eficiència energètica dels edificis pel qual es modificaran la Llei d'Arrendaments Urbans, per permetre al propietari recuperar l'habitatge si la necessita per a si, els seus pares o els seus fills; i la llei d'Enjudiciament Civil per agilitar els processos de desnonament i reclamació de rendes impagades beneficiant al propietari però també a l'inquilí de bona fe, ja que és previsible que se suavitzin les garanties excessives que moltes vegades es demanen.

Mesures conjunturals: aprofitar l'estoc per als ciutadans
La ministra ha explicat també les mesures que el PEVR inclou per evitar la incertesa i un indesitjable frenada en la transició del Pla anterior al nou. S'incorporen mesures que permeten injectar liquiditat a les empreses simplificant els requisits exigits per traslladar l'excedent d'habitatges sense vendre del mercat lliure al protegit.

Per a això, s'amplien les famílies que podran beneficiar-se del Pla permetent, en 2009, que les que tinguin una renda de fins a 7 vegades IPREM (48.000 euros anuals) puguin adquirir un habitatge de preu protegit. A més es podran qualificar com VPO, els habitatges lliures amb llicència anterior a 1 de setembre de 2008 sempre que se subjectin als preus i requisits del Pla i s'elimina el termini d'un any per considerar-se com usades, a efectes del seu finançament els habitatges lliures ja acabades.

Altres instruments de la política d'Habitatge: mobilització de terra
Finalment la ministra també s'ha referit a un altre instrument d'acció del Ministeri com la mobilització de terra públic i privat amb la finalitat que la paràlisi actual del sector no afecti a la construcció d'habitatge protegit a mitjà i llarg termini.

En el que respecta a terra de l'Administració General de l'Estat, la ministra ha recordat la creació de la Comissió Interministerial de Treball sobre terra per intensificar el procés iniciat la passada legislatura. En aquest context, el Ministeri ha adquirit recentment quatre casernes i en els seus terrenys es construiran 2.000 habitatges protegits.

En l'àmbit privat, SEPES, l'entitat de terra dependent del Ministeri està en aquests moments en la fase d'anàlisis i estudi de les propostes rebudes en la primera Oferta Pública de Compra de Terra, una iniciativa que ha tingut una àmplia resposta, amb més de 33 ofertes rebudes per un import de 541 milions d'euros, que supera per tant el pressupost previst de 300 milions. El desenvolupament d'aquestes actuacions, que generaran 7.500 llocs de treball, permetrà la construcció de 18.600 habitatges protegits.