El MARM licita l'acondicionament del Parc Fluvial de Ponts (Lleida)

10/02/2009

Mitjançant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre


  • L'actuació, amb un pressupost de 3.649.345 euros, forma part del Pla de Restitució Territorial de l'Embassament de Rialb
  • El projecte inclou millores del canal de piragüisme, del parc recreatiu i de la via verda

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) ha anunciat la licitació del “Projecte de Condicionament del Parc Fluvial de Ponts” per un pressupost de 3.649.345 euros.

Aquesta actuació de correcció dels efectes produïts per l'embassament de Rialb, té com a objectiu condicionar les instal·lacions del canal d'eslàlom perquè puguin acollir competicions oficials, del parc recreatiu i de la via verda que constitueixen l'actual Parc Fluvial de Ponts.

En total, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre està realitzant actuacions a l'entorn de l'embassament de Rialb que superen els 17 milions d'euros d'inversió. Al principal projecte de “Camí perimetral a l'embassament de Rialb pel seu marge esquerre i accessos als nuclis i finques en els termes municipals de Tiurana, Basella i Oliana”, s'uneixen projectes de condicionament de sèquies, accessos i neteges de barrancs.

El condicionament del Parc Fluvial de Ponts forma part, a més, del Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació del Govern d'Espanya.

Canal de piragüisme de Ponts

El projecte preveu un canal d'aigües ràpides per a la pràctica de la modalitat de piragüisme d'aigües i un canal en el qual l'aigua circularà a menor velocitat i que servirà per al remuntador de les piragües fins a l'inici del camp.

Per a la realització del canal d'aigües braves, es col·locaran estructures i obstacles a diferents cotes, segons estiguin previstos per desviar l'aigua i crear corrents, crear obstacles o provocar discontinuïtats i corrents verticals.

L'obra es completarà amb unes grades per al públic disposades sobre la volva del marge esquerre, amb la pre-instal·lació del sistema de cronometratge, i en el canal dret, amb una sèrie de travessies transversals d'escullera que serviran com petites represas per tal d'acumular aigua suficient per a la seva remuntada.

Parc Recreatiu

El condicionament del Parc Recreatiu de Ponts inclou un llac en el qual es puguin realitzar cursos d'iniciació de piragüisme o concursos de pesca, 8 pistes de bitlles amb il·luminació condicionada per a competicions, un circuit d'activitat física, una pista per a la pràctica de “skate” o monopatí i una altra poliesportiva completada amb dues porteries, en la que es podran practicar esports de sala i de manera esporàdica, organitzar concerts de rock o encuentros diversos. També, s'habilitaran diverses zones amb jocs infantils per grups d'edat, una xarxa de camins de passeig i una zona d'aparcament, i s'ampliarà i condicionarà la zona de pícnic amb fonts, safarejos i serveis.

Tots els camins del parc convergiran a l'estany d'uns 4.316 m², dissenyat amb formes corbes i dividit en tres parts. Una principal que serà la destinada a l'escola de piragüisme i dues petites amb un assortidor en cadascuna amb funció principalment estètica.

Completen la instal·lació hidràulica, dos canals i les fonts distribuïdes al llarg del perímetre del llac i que projecten l'aigua fins a mig metre d'altura.

Quant a la xarxa de camins i àrees del parc, acolliran un circuit d'activitat física distribuït en dues parts. Un primer grup a la zona destinada a escalfament i estiraments situada enfront de l'edificació del “Club Naùtic Mig Segre” i un altre grup repartit al llarg del camí principal que discorre pel perímetre del llac i que s'àmplia en la part frontal del mateix, creant una plaça de fusta amb escales.

El conjunt es completarà amb diferents àrees infantils articulades segons el grup d'edat.

Quant a les espècies vegetals seleccionades per a l'ornamentació del parc, responen principalment a textures i colors semblants al bosc de ribera adjacent.

Itinerari o via Verda

L'actuació sobre aquest circuit tancat d'aproximadament 15 km de longitud, amb inici i fi al parc de Ponts, inclou la realització d'una passarel·la de 10 m de llum per travessar la sèquia de Ponts i una altra de 25 m sobre el riu Llobregós, totes dues pavimentades amb taulons de fusta de pi de Flandes, un observatori ocult d'aus, una tarima de fusta en voladís al costat de la Roca del Call, bancs i cartells indicatius dels hàbitats presents i una àrea per acollir activitats de contemplació de la naturalesa.

L'itinerari inclourà trams de diferent transitabilitat i grau de dificultat esportiva. Es podrà completar passejant, practicant excursionisme, i fins i tot, en la majoria dels trams, en bicicleta o a cavall. A més, la via verda serà apta per a persones amb limitacions de mobilitat, des del parc fins a l'observatori d'aus.