Adif executa les obres de construcció d’un pas inferior a l’estació de Castelldefels-Centre

11/02/2009

Des del 13 fins el 16 de febrer


  • • Es farà l’excavació de les terres i es col.locarà l’estructura, consistent en un calaix de formigó 
  • Aquestes obres limiten la capacitat operativa al pas per l’estació, pel que s’ofertaran dos trens per hora i sentit en la línia 2 sud de Rodalies

Adif, entitat pública empresarial adscrita al Ministerio de Fomento i encarregada del desenvolupament i gestió de la xarxa ferroviària, està executant les obres de construcció d’un pas inferior a l’estació de Castelldefels-Centre que incrementarà els nivells de seguretat i accessibilitat i la qualitat del servei als clients del ferrocarril en aquest municipi de la comarca barcelonina del Baix Llobregat. Un cop s’han realitzat els treballs previs, durant el proper cap de setmana es procedirà a l’excavació de les terres i a la col.locació de l’estructura, consistent en un calaix de formigó.

El nou pas inferior entre andanes té una longitud de 7,5 m, una amplada de 3 m i una alçada de 2,5 m, i els accessos es realitzaran a través de dos ascensors i escales. Els treballs previs han consistit en la construcció de pilots amb l’objectiu de garantir l’estabilitat del terreny i la seguretat de la plataforma ferroviària.

La realització d’aquestes obres fa necessari actuar sobre la infraestructura i les instal.lacions en servei. Malgrat la seva complexitat i per compatibilitzar-les amb l’explotació ferroviària, l’execució dels treballs s’ha planificat de manera que es manté en tot moment la circulació de trens per almenys una de les vies de l’estació.

Entre els propers dies 13 i 16 de febrer, es duran a terme les obres que impliquen una major dificultat técnica amb la realització de l’estructura del nou pas. De forma previa, es desmuntarà un tram de més de 20 metres de via i es construirà un sostre de suport sota la infraestructura ferroviària. Posteriorment, maquinaria de tipus mig procedirà a excavar les terres i, mitjançant una grua de gran tonatge, es col.locarà el calaix prefabricat de formigó que formarà l’estructura. També s’aplicaran tractaments d’impermeabilització, es construirà l’estructura d’un nou pou de bombeig i es faran treballs complementaris.

Les obres culminaran amb la reposició de la via i la col.locació de balast (capa de pedra que sustenta la via), les operacions de perfilat i anillevament, amb la utilització de maquinaria especialitzada, per garantir els paràmetres de seguretat de la superestructura. També es realitzarà l’adaptació dels sistemes d’electrificació i instal.lacions de seguretat i comunicacions.  

La construcció del pas inferior finalitzarà amb la construcció de les escales, la col.locació dels ascensors, així com les instal.lacions complementàries i els acabats.

Les actuacions de modernització de l’estació de Castelldefels també contemplen, en fases posteriors, el recreixement de les andanes fins assolir una alçada de 68 centímetres respecte la cota de carril per millorar l’accessibilitat als trens. A les andanes també es renovarà la coberta de la marquesina i s’instal.larà nou paviment i il.luminació. D’altra banda, es remodelarà el vestíbul de l’edifici de viatgers per millorar el flux d’entrada i sortida d’usuaris i es col.locaran nous tancaments.

Aquests treballs s’inscriuen en el pla global d’inversions que Adif està desenvolupament per a la millora permanent de les infraestructures i instal•lacions de la xarxa de Rodalies de Barcelona, que comprèn la modernització de la infraestructura per oferir als usuaris un servei amb majors prestacions d’eficàcia i fiabilitat, i de les estacions, en les que s’aposta de forma decidida per un augment de l’accessibilitat i la seguretat. Aquesta inversió té caràcter d’obra per compte de l’Estat, i es realitza en el marc del Contracte Programa subscrit amb Adif.

Modificació de serveis

A causa de les obres de construcció del pas inferior, des de les 22.20 hores del divendres dia 13 fins les 06.20h del dilluns dia 16 de febrer, es circularà en via única al pas per l’estació de Castelldefels. La reducció de la capacitat operativa generada per les obres comportarà un increment del temps de viatge d’entre 3 i 5 minuts als serveis ferroviaris al pas per l’estació i una reducció de l’oferta habitual.

D’aquesta manera durant el cap de setmana, els viatgers disposaran de dos trens per hora i sentit a la relació Sant Vicenç de Calders – Estació de França. Aquests trens efectuaran parada a totes les estacions del seu recorregut.

Adif i Renfe informaran de les modificacions al servei a través de megafonia a trens i estacions, cartelleria, Trasmet, servei SMS, telèfon 902 24 02 02 i la pàgina web www.renfe.com.