El Govern i la Generalitat de Catalunya acorden el traspàs de les autoritzacions inicials de treball dels immigrants

El Govern i la Generalitat de Catalunya acorden el traspàs de les autoritzacions inicials de treball dels immigrants

12/02/2009

Ple de la Comissió Mixta de Transferències Administració de l’Estat-Generalitat de Catalunya


  • Aquest important traspàs es deriva del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya 
  • El Ple ha estat presidit per la ministra Elena Salgado. La representació de Catalunya ha estat presidida pel conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura
  • A la reunió, s’ha aprovat també una ampliació dels mitjans en matèria d’Administració de Justícia

El Ple de la Comissió Mixta de Transferències Administració de l'Estat-Generalitat de Catalunya, presidit per la ministra d'Administracions Públiques, al costat del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha aprovat avui dos nous acords de traspàs de funcions i serveis a la Generalitat de Catalunya, relacionats amb les autoritzacions inicials de treball per a immigrants i una ampliació de mitjans en matèria d'Administració de Justícia.

AUTORITZACIONS INICIALS DE TREBALL

Amb el traspàs de la gestió de les autoritzacions inicials de treball d'estrangers per compte propi o aliena, que desenvolupin la seva relació laboral a Catalunya, es dóna compliment a les previsions de l'Estatut d'Autonomia en les noves competències que assumeix la Generalitat en matèria d'immigració. Sobre aquest traspàs s’han assolit acords quant a les funcions i al procediment en les reunions de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat celebrades el 10 de gener i el 30 de juliol de 2008.

L'acord adoptat avui, que entrarà en vigor l'1 d'octubre de 2009, suposa el traspàs d'un total de 73 llocs de treball, que té un cost efectiu estimat de 2.104.983,58 euros i inclou la capacitat de recaptació de les taxes, que s'han estimat en 3.457.058,05 euros. D'aquesta forma, Catalunya es converteix en la primera comunitat autònoma que rep aquest traspàs.

En virtut d'aquest acord es traspassen a la Generalitat de Catalunya les funcions que ve desenvolupant l'Administració General de l'Estat i els serveis relatius a l'inici, instrucció i resolució de procediments i notificació de resolucions; així com els procediments de recurs administratiu -en el seu cas- sobre els tipus d'autoritzacions inicials de treball per compte propi o aliena dels estrangers la relació laboral dels quals es desenvolupi a Catalunya, conforme a la legislació estatal vigent.

COORDINACIÓ ENTRE LES DUES ADMINISTRACIONS

Les resolucions d'autorització inicial de treball es dictaran de manera conjunta i coordinada amb les resolucions sobre autorització de residència de l'Administració General de l'Estat, ja que la competència de la Generalitat de Catalunya s'exercirà en coordinació amb la qual correspon a l'Estat en matèria d'entrada i residència d'estrangers.

En aquests moments, s'està tramitant la reforma del Reglament de la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers i la seva integració social, que adaptarà el procediment de tramitació de les autoritzacions inicials de treball dels estrangers per fer efectiu l'exercici de les funcions que s'atribueixen a la Generalitat de Catalunya en aquest acord de traspàs.

L'acord aprovat avui preveu fórmules de cooperació entre l'Administració General de l'Estat i la Generalitat de Catalunya per a la gestió electrònica dels procediments d'autoritzacions inicials de treball per compte propi o aliena dels estrangers, l'ús de l'aplicació informàtica actualment implantada per a la gestió d'aquestes autoritzacions, així com per a l'intercanvi d'informació entre les dues Administracions.
L'Administració General de l'Estat es reserva les funcions per dictar la legislació aplicable en matèria d'autoritzacions de treball als estrangers, així com la negociació i celebració dels instruments internacionals en l'àmbit d'estrangeria i immigració i que afectin a regulació de fluixos migratoris, inclosa l'autorització inicial de residència i treball, i la representació en els àmbits de la Unió Europea o en qualssevol fòrums internacionals, bilaterals o multilaterals referits a immigració i estrangeria, sense perjudici de les competències i facultats reconegudes en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

La Generalitat participarà en la determinació del contingent de treballadors i a la resta de decisions estatals sobre la immigració amb una transcendència especial per al territori català. Per això, amb caràcter previ a la determinació anual del contingent, la Subcomissió Bilateral de Cooperació Estat-Generalitat en matèria de treball i residència d'estrangers, es reunirà per tal d'analitzar les dades actualitzades i avaluar la proposta que present la Generalitat de Catalunya.

AMPLIACIÓ DE MITJANS EN ADMINISTRACIÓ DE JUSTÍCIA

El Ple ha aprovat, a més, l'ampliació de mitjans en matèria d'Administració de Justícia, amb els quals es finançarà els 16 nous jutjats llocs en funcionament el juny, setembre i desembre de 2008. Aquest acord d'ampliació de mitjans econòmics s'adopta cada vegada que es creen nous òrgans judicials a Catalunya. La fórmula de l 'ampliació de mitjans s'aplica únicament per a aquesta comunitat autònoma, ja que la inversió nova en òrgans judicials no es va incloure en el traspàs de l'Administració de Justícia (Reial decret 966/1990). Es tracta dels següents jutjats:

- Jutjat de Vigilància Penitenciària número 5 de Barcelona.
- Jutjat de Primera Instància número 7 de L'Hospitalet de Llobregat.
- Jutjat de Primera Instància número 7 de Badalona.
- Jutjat de Primera Instància número 7 de Terrassa.
- Jutjat de Primera Instància número 8 de Tarragona.
- Jutjat de Primera Instància número 8 de Cerdanyola del Vallès.
- Jutjat de Primera Instància número 7 de Martorell.
- Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 d'Igualada.
- Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 8 de Figueres.
- Jutjat Penal número 25 de Barcelona.
- Jutjat Penal número 3 de Manresa.
- Jutjat Mercantil número 7 i 8 de Barcelona.
- Jutjat de violència sobre la dona número 1 de Gavà.
- Jutjat de violència sobre la dona número 1 de Terrassa.
- Jutjat de violència sobre la dona número 1 de Lleida.
- Jutjat de violència sobre la dona número 1 de Reus.

L'ampliació dels mitjans econòmics al servei de l'Administració de Justícia suposa per a la Generalitat un cost efectiu de 1.142.332,07 euros i una lliura, per una sola vegada, de 32.411,03 euros per a despeses corrents i de 5.488.860,67 euros per a inversions.

L'ampliació de mitjans acordada avui permetrà incrementar l'eficàcia i la proximitat de l'Administració de Justícia amb els ciutadans. Destaca, en aquest sentit, que quatre d'aquests setze nous jutjats són els primers jutjats de violència sobre la dona que es creen en les poblacions de Gavà, Terrassa, Lleida i Reus.