El secretari d'Estat d'Universitats presenta l'Estratègia Universitat 2015 a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona

rueda de prensa

16/02/2009

  • Màrius Rubiralta ha informat al consell de govern de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona sobre aquesta estratègia de modernització de la universitat espanyola i ha recollit les aportacions dels diferents col·lectius del sistema universitari
  • Durant la seva visita, el secretari d'Estat ha visitat el Campus de Sescelades i les Instal·lacions de Mas dels Frares de la Facultat d'Enologia de la URV

El secretari d'Estat d'Universitats, Màrius Rubiralta, acompanyat del Director General d'Universitats, Felipe Pétriz, de la Directora General de Programes i Transferència de Coneixement, Otilia Mó i el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, ha presentat als membres del consell de govern i del consell social d'aquesta universitat l'Estratègia Universitat 2015 i ha recollit les aportacions dels diferents col·lectius del sistema universitari a la iniciativa. La visita s'emmarca dins de la ronda de trobades que el Ministeri de Ciència i Innovació realitza amb les universitats espanyoles perquè s'impliquin en aquesta estratègia de modernització del sistema universitari.

La ronda de visites va arrencar el passat 23 d'octubre a la Universitat de Santiago de Compostel·la i va prosseguir amb les universitats d'Alacant, el 28 d'octubre; Oviedo, el 5 de novembre; Pompeu Fabra, el 17 de novembre; Vigo, el 21 de novembre; Salamanca, el 26 de novembre; Extremadura, el 18 de desembre; a les universitats de València i Politècnica de València, el 12 de gener; Pablo de Olavide, el 8 de gener; Burgos, el 15 de gener; Múrcia, 22 de gener, i Pontifícia de Salamanca, el 12 de febrer.

El secretari d'Estat ha assenyalat que l'Estratègia Universitat 2015 “pretén situar a Espanya entre els 10 països més avançats del món en educació superior universitària, ciència, tecnologia i innovació i a les nostres universitats entre les més atractives i competitives d'Europa, garantint que el sistema universitari espanyol en el seu conjunt, segueixi avançant cap a l'excel·lència i es consolidi en el context internacional”.

Rubiralta ha assenyalat que l'Estratègia Universitat 2015, “és una aposta del Govern, liderada pel Ministeri de Ciència i Innovació, per impulsar un major compromís del sistema universitari espanyol amb els reptes socials i els canvis econòmics de la nostra societat. Es tracta d'un gran pacte social per l'educació superior, entre l'Administració General de l 'Estat, administracions autonòmiques, universitats, agents socials i econòmics i la societat en general, per afrontar els reptes de la globalització a l'horitzó de 2015. Un camí que ha de permetre avançar cap al futur i afrontar amb èxit el canvi i la modernització del sistema universitari espanyol”.

Beneficis de l'EU 2015
El principal objectiu de l'Estratègia Universitat 2015 és aconseguir millors universitats amb un sistema formatiu i unes activitats d'investigació i transferència de coneixement de qualitat, i competitives en el panorama europeu i internacional, ha explicat el secretari d'Estat.

Així mateix, ha subratllat que l'adequat disseny i implementació de l'Estratègia Universitat 2015 generarà importants beneficis, entre els quals destaquen una major autonomia universitària, enfortiment de les polítiques de beques i ajudes a l'estudi, motivació i implicació del col·lectiu d'estudiants, una universitat més accessible, nous perfils professionals universitaris adaptats a les necessitats actuals, major transparència en la rendició de comptes, una universitat competitiva a nivell local i a nivell global, així com també, la transferència de coneixement i tecnologia aplicada de manera més eficient.

Campus d'Excel·lència Internacional
D'altra banda, Màrius Rubiralta ha exposat les línies centrals del programa Campus d'Excel·lència Internacional, un dels principals eixos de l'Estratègia Universitat 2015, que intenta promoure l'agregació d'institucions que, compartint un mateix campus, elaborin un projecte estratègic comú amb la finalitat de crear un entorn acadèmic, científic, emprenedor i innovador dirigit a obtenir una alta visibilitat internacional.

L'objectiu és crear verdaders entorns de vida universitària integrada socialment al districte urbà o territori, amb gran qualitat i altes prestacions de serveis i millores en sostenibilitat mediambiental. Així mateix, es pretén afrontar reptes com ara l'atracció dels millors estudiants i investigadors i la competència per ubicar instal·lacions científiques i empreses d'alt valor afegit en els entorns dels campus universitaris.

El Govern va destinar 150 milions d'euros en 2008 i en aquest any va a lliurar 219 milions d'euros per millorar els campus universitaris a través del programa Campus d'Excel·lència Internacional, amb això es millorarà les condicions d'estudi, treball i de vida de la comunitat universitària.

Visita al Campus de Sescelades i a les Instal·lacions de Mas dels Frares de la Facultat d'Enologia de la URV.
D'altra banda, el secretari d'Estat d'Universitats ha realitzat una visita al Campus de Sescelades, el més gran campus científic-tècnic de la Universitat, on s'ubiquen les facultats de Química i Enologia. També es troben allà les escoles tècniques superiors d'Enginyeria (ETSE) i d'Enginyeria Química (ETSEQ). Durant la seva visita, Rubiralta ha pogut veure els diferents equipaments tècnics i científics relacionats que allà es troben, com per exemple el Servei de Recursos Científics, l'edifici de Plantes Pilot (per a la innovació i el desenvolupament tecnològic), així com el Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la Fundació URV.

El secretari d'Estat, també ha tingut l'oportunitat de conèixer les Instal·lacions de Mas dels Frares de la Facultat d'Enologia de la URV. Es tracta d'una vinya i un celler experimentals, desenvolupat per la Universitat Rovira i Virgili, del qual part important de la seva producció es destina a la investigació.