El Govern aprova l’acord pel qual es reparteixen 110 milions d’euros addicionals per a rehabilitació

27/02/2009

Fons inclosos al Plan E


  • Aquests fons beneficiaran a més de 40.000 famílies i propiciaran la creació de més de 30.000 llocs de treball
  • Beatriz Corredor ha presentat al Consell de Ministres un informe sobre la política de rehabilitació d’habitatges, edificis i espais urbans

El Consell de Ministres ha aprovat l'acord pel qual es formalitzen els criteris de distribució dels 110 milions d'euros procedents del Fons Especial de l'Estat per a la Dinamització de l'Economia i l'Ocupació (Pla E). Aquest fons especial, que va ser aprovat pel Govern el mes de novembre passat, es destinarà a finançar actuacions de rehabilitació en habitatges i espais urbans en tot el territori nacional. El Ministeri d'Habitatge, que és l'encarregat de la distribució d'aquest fons, va consensuar el repartiment del mateix amb totes les Comunitats i Ciutats Autònomes a la reunió de la Conferència Sectorial d'Habitatge que es va celebrar el passat 11 de febrer a Sevilla.

Aquesta aportació del Govern, que es dirigeix a finançar iniciatives d'immediata execució que tinguin un alt potencial de creació de llocs de treball, va a beneficiar a més de 40.000 famílies i propiciarà la generació de més de 30.000 llocs de treball.

La gestió del fons, el seguiment de les actuacions i l'avaluació de l'impacte assolit en relació amb l'activitat i l'ocupació correspon al Ministeri d'Habitatge, mentre que les Comunitats i Ciutats Autònomes realitzaran la selecció i qualificació de les actuacions i el pagament material de les ajudes als beneficiaris.

Les actuacions de rehabilitació i renovació urbana que podran finançar-se amb aquest fons aniran des de la millora de l'eficiència energètica als edificis fins a la millora de l'accessibilitat o àrees de rehabilitació integrada de barris degradats, conjunts històrics, centres urbans i municipis rurals.

Atenent al caràcter especial d'aquests fons i a la seva finalitat d'impuls a l'activitat econòmica i a l'ocupació, s'ha realitzat una assignació inicial dels mateixos tenint en compte el nombre d'habitatges en edificis amb un estat de conservació deficient o dolent (no ruïnós) sobre el total nacional; el nombre d'aturats en la construcció de cada Comunitat Autònoma i Ciutat, sobre el total nacional, i la població de cada Comunitat i Ciutat Autònoma.

L'assignació inicial per CCAA i Ciutats Autònomes és la següent:

CCAA
Assignació en milers d’euros
Andalusia
21.779,5
Catalunya
17.776,6
Comunitat Valenciana
12.724,7
Madrid
12.283,7
Galícia
6.977,2
Canàries
6.103,6
Castilla y León
5.994,7
Castilla-La Mancha
4.683,5
País Basc
4.411,5
Regió de Múrcia
3.415,9
Extremadura
2.737,4
Principat de Astúries
2.674,8
Illes Balears
2.508,7
Aragó
2.446,9
Cantàbria
1.409,7
Navarra
915,7
La Rioja
716,1
Ceuta
221,7
Melilla
217,1
TOTAL
110.000

En el cas que alguna Comunitat o Ciutat Autònoma no utilitzi tot el pressupost que se li ha assignat, el romanent podrà distribuir-se entre aquelles altres CCAA que hagin assolit el nivell preassignat i presentin obres noves de rehabilitació.

Política de rehabilitació d'habitatges
D'altra banda, Beatriz Corredor ha presentat en el Consell de Ministres un informe sobre la política de rehabilitació d'habitatges, edificis i espais urbans, en el que ha destacat els beneficis de la rehabilitació per a l'economia i el potencial d'expansió que té la mateixa, el que la converteix en una política estratègica del Govern.

El Govern, a través del Ministeri d'Habitatge, està portant a terme dos importants línies d'actuació per al foment i el desenvolupament de la rehabilitació d'habitatges i espais urbans. La primera és l'assignació de 110 milions d'euros del Fons Especial de l'Estat per a la Dinamització de l'Economia i l'Ocupació que es dedicaran a aquest fi. La segona s'inclou en el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012, aprovat el desembre, en el que s'incorpora el programa Renovi per a la rehabilitació energètica dels edificis, així com ajudes per a la rehabilitació aïllada d'edificis i habitatges i la rehabilitació integral i renovació en barris degradats, centres històrics, centres urbans i municipis rurals.

L'objectiu és rehabilitar 470.000 habitatges en quatre anys. Per a això, es destinaran 2.000 milions d'euros en subvencions directes, al que cal afegir el finançament addicional oferta a través de l'ICO. Aquest finançament públic generarà una producció efectiva de 4.200 milions d'euros.

Així mateix, possibilitarà la creació de fins a 300.000 llocs de treball, tenint en compte els recursos privats mobilitzats.

Segons que ha explicat la ministra, el foment de la rehabilitació no només és una bona política d'habitatge, sinó que també és una component estructural de la política econòmica, social i ambiental, ja que aporta significatius beneficis en els tres plans i contribueix al canvi cap a un desenvolupament econòmic més sostenible.

En aquest sentit, des d'un punt de vista econòmic, són indubtables els efectes multiplicadors de la rehabilitació sobre la producció efectiva i el valor afegit de l'economia. A més, es tracta d'un sector que té un comportament menys volàtil que el de construcció d'obra nova, és una activitat tecnològicament avançada i genera un important efecte directe en altres indústries i serveis auxiliars. Però sobretot, és una activitat molt intensiva en ocupació, pel que pot absorbir una part important dels desocupats en el sector de la construcció.

Des del punt de vista social, la rehabilitació permet millorar la cohesió i l'habitabilitat de les ciutats, evita la segregació espacial de la població i afavoreix l'accessibilitat dels edificis i habitatges.

Pel que respecta a la perspectiva ambiental, contribueix a millorar l'eficiència energètica dels edificis i ajuda a corregir el model insostenible d'urbanització extensiva.