Protecció Civil i Emergències avisa per neu, vents i vents costaners en quinze Comunitats Autònomes

04/03/2009

D'acord amb les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia


  • Si està atrapat en la neu, permanegui al cotxe amb la calefacció posada, renovant l'aire i vigili que el tub d'escapament no estigui obstruït
  • És útil portar roba d'hivern i un telèfon mòbil amb el seu carregador o bateria de recanvi i informar-se de la situació meteorològica i l'estat de les carreteres
  • Davant forts vents, convé assegurar portes, finestres i objectes que puguin caure a la via pública
  • Allunyi's de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció i grues que puguin desprendre's
  • Davant vents costaners, si es troba en zones marítimes, procuri allunyar-se de la platja i d'altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges
  • Per actualitzar la informació: www.aemet.es i www.dgt.es

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del ministeri de l'Interior avisa, per neu a les Delegacions i Subdelegacions del Govern i a les Comunitats Autònomes del País Basc, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Navarra, Andalusia i Aragó, que podran alcanzar fins a 35 cm d'espero en cotes a partir de 400 metres.

A Madrid la neu podrà arribar fins a 18 cm en la serra i 4 cm a la resta de la Comunitat, en cotes a partir de 600-700 metres.

Vents a Balears, amb 100 km/hora; a la sierra de Marid, Cantàbria, País Basc, Andalusia, Aragó, Catalunya, Navarra, Comunitat Valenciana, La Rioja i Astúries, amb 100 km/hora; i 90 km/hora a Castella-la Manxa i Melilla.

També, per vents costaners a les de Galícia, País Basc, Astúries, Cantàbria, Andalusia, Balears i Melilla, amb vents de l'oest i alcance força 6 a 8. Mar grossa a molt grossa.

Ha avisat, igualment, a Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA), Xarxa Elèctrica Espanyola, Empreses Elèctriques i als Organismes implicats.

Recomanacions

Davant la previsió de nevades:

Si és imprescindible viatjar per carretera, informi's de la situació meteorològica i l'estat de les carreteres, extremi les precaucions, revisi el vehicle i atengui les recomanacions de Trànsit.

És útil portar roba d'hivern i un telèfon mòbil amb el seu carregador. Si està atrapat en la neu, s'aconsella romandre al cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l'aire, i vigilar que el tub d'escapament no estigui obstruït per evitar que els gasos penetrin a l'interior del vehicle.

En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, no intenti resoldre la situació pel seu compte, intenti informar d'aquest fet i, llevat que la situació sigui insostenible, esperi assistència.

Davant forts Vents:

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguin desprendre's. També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.

Si va conduint, extremi les precaucions, especialment en la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Presti atenció davant la possible presència d'obstacles a la carretera.

Davant Vents a la costa:

Si es troba en zones marítimes, procuri allunyar-se de la platja i d'altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.

En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrastrarle si es troba a les proximitats del mar.

Recordi que adoptar les oportunes mesures d'autoprotecció afavoreix la seva seguretat i la dels altres. Mantingui's informat i segueixi les recomanacions.