La Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, premiada pel programa PAFES- Pla d’activitat física, esport i salut i l’ajuntament de Sant Andreu de la Barca, premiat pel seu projecte Nutrició saludable i activitat física per a la prevenció de l’obesitat

12/03/2009

El ministre ha inaugurat la III Convenció NAOS


  • Bernat Soria anuncia un Pla d’Acció per la Reducció del Consum de Sal i Prevenció de la Hipertensió Arterial
  • El nou Pla tindrà coma objectiu reduir el risc de patir malalties cardiovasculars com la malaltia isquèmica cardíaca i la malaltia vascular del cervell
  • També es posarà en marxa el programa ‘School fruit’, auspiciat per la Comissió Europea, i en col•laboració amb el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, per finançar l’increment del consum de fruites i verdures a les escoles
  • Soria destaca la importància de la lluita contra l’obesistat per evitar l’augment de les despeses sanitàries i garantir la viabilitat del sistema
  • El ministre ha lliurat entregado els Premis NAOS als professionals, institucions i empreses que més han destacat aquest any en la promoció d’hàbits de vida saludables

El ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria, ha inaugurat avui la III Convenció NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat), al costat del president de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), Roberto Sabrido.

Aquesta tercera edició consolida la Convenció NAOS com un punt de trobada entre tots els sectors involucrats en el desenvolupament de l'Estratègia NAOS, seguint la filosofia que l'ha guiat des de la seva creació: la d'integrar totes les accions que contribueixin als seus objectius, més enllà de l'àmbit estrictament sanitari, i fomentar la col•laboració públic-privada per establir polítiques facilitadores de recursos.

En aquesta edició de la convenció han participat experts nacionals i internacionals, que han debatut i presentat iniciatives per a la promoció d'una alimentació saludable i l'activitat física, i sobre el paper de les ciutats en l'adopció d'hàbits saludables.

Durant l'acte, el ministre ha avançat la pròxima posada en marxa del Pla d'Acció per a la Reducció del Consum de Sal i Prevenció de la Hipertensió Arterial a Espanya. Es preveu que aquesta iniciativa tingui un gran impacte en la salut dels ciutadans, ja que el seu objectiu és reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, com la malaltia isquèmica cardíaca i la malaltia cervell-vascular, relacionades totes dues amb la hipertensió, i aquesta, al seu torn, amb una elevada ingesta de sodi.

“L'Organització Mundial de la Salut estima que més de la meitat dels casos d'aquestes dues malalties es deu a la pressió arterial elevada”, ha assenyalat el ministre, qui ha recordat que la prevalença d'hipertensió arterial en la població espanyola s'ha estimat entorn del 35%, encara que és més elevada en edats avançades.

CONÈIXER EL CONSUM DE SAL

El Ministeri de Sanitat i Consum i la AESAN han aconseguit ja reduir considerablement la sal que s'ingereix a través del consum de pa (un 26,4%) gràcies a un acord signat amb les principals organitzacions de fabricants de pa i que s'ha desenvolupat al llarg de quatre anys.

Ara, Sòria proposa anar més enllà amb la posada en marxa del nou Pla. “En primer lloc, volem conèixer el consum mitjà de sal a Espanya i les seves principals fonts”, ha manifestat Sòria. Per obtenir aquestes dades se seleccionarà una mostra representativa de la població adulta espanyola, a través de la qual es podrà conèixer la ingesta de sal mitjançant diferents anàlisis i amb una enquesta sobre la seva alimentació i el pren de mesures antropomètriques.

Bernat Soria ha afegit que s'analitzaran els aliments més consumits per la població per conèixer el seu contingut en sal, amb l'objectiu de determinar quin pot ser la repercussió per a la dieta de la modificació dels nivells de sal en els esmentats productes.

El propòsit del Ministeri és disposar d'uns primers resultats dels estudis en el segon semestre d'aquest any. A partir d'aquí es planificarien noves intervencions per tractar d’assolir els objectius del Pla de la manera més eficient per a, posteriorment, fer una avaluació de l'impacte que les esmentades mesures assoleixen.

RISC PER A LA SALUT

El ministre també ha recordat el risc que suposa per a la salut dels ciutadans, així com per a la pròpia viabilitat del Sistema Nacional de Salut, no actuar davant el creixent obesitat.

“L'obesitat augmenta de manera substancial el risc de patir diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars, hipertensió arterial, certs tipus de càncer i altres malalties cròniques prevalents en la nostra societat”, ha assenyalat Sòria, al temps que ha recordat que l'excés de pes s'ha convertit “en la segona causa de mortalitat prematura i evitable després del tabac”.

A més de la preocupació existent en termes de salut pública, prevenir l'obesitat “és important per evitar una futura escalada dels costos sanitaris i mantenir la viabilitat del Servei Nacional de Salut”, ha assegurat el ministre.

FRUITA EN ELS COL·LEGIS

En la línia de lluitar contra l'obesitat, el ministre ha avançat una altra iniciativa per millorar els hàbits alimentaris dels estudiants: es tracta del programa School fruit per a la promoció del consum de fruites i verdures en col•legis, auspiciat per la Comissió Europea i en col•laboració amb el ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí.

Aquest programa es desenvoluparà durant el curs 2009-2010. “Per a això anem a preparar un pla en el qual, a més de la distribució gratuïta de fruites i verdures en els col·legis, s'incloguin mesures educatives que reforcin la importància de consumir aquests aliments i un programa de seguiment i avaluació que ens permeti, una vegada conclosa la intervenció, analitzar la seva eficàcia i proposar la seva continuïtat”, ha indicat el ministre.

L'Organització Mundial de la Salut defensa i estimula aquest tipus de projectes, ja que hi ha una evidència científica sobre l'efecte beneficiós que les fruites i verdures tenen sobre la salut en la prevenció de certes malalties cròniques.

En aquest sentit, el president de la AESAN, Roberto Sabrido, ha citat dades de l'OMS que estimen que la ingesta escassa de fruites i verdures causa un 19% dels casos de càncer gastrointestinal i un 31% dels casos de cardiopatia isquèmica, produint 2,7 milions de morts anuals a tot el món (el 5% del total).

Sabrido ha recordat també que la prevalença de l'obesitat infantil és del 9,13% i que el 18,48% de la població espanyola d'entre 2 i 17 anys presenta sobrepès, el que significa que “un de cada quatre nens espanyols té excés de pes -el 27,61%-, iniciant-se aquest sobrepès en edats cada vegada més primerenques”.

Aquesta alta taxa d'obesitat infantil té una enorme transcendència ja que prediu l'obesitat esperada en l'edat adulta, el que incideix en la presència d'un major nombre de malalties cròniques associades i en l'augment de la mortalitat.

PROGRAMA PERSEO

Roberto Sabrido també ha explicat que el Programa PERSEO, que es porta a terme a Canàries, Múrcia, Andalusia, Extremadura, Galícia, Castella i Lleó, Ceuta-Melilla, i en el que participen 67 col·legis, 13.000 nens d'entre 6 i 10 anys, les seves famílies, professors i els centres d'atenció primària, està analitzant ja els seus resultats finals.

A més del Programa Perseo, la AESAN i el Ministeri de Sanitat i Consum també han desenvolupat altres iniciatives encaminades a millorar l'alimentació, promoure els hàbits saludables i prevenir l'obesitat. Entre elles destaquen:

1. El projecte lloc en marxa amb Eurotoques -l'associació europea de cuiners- de classes pràctiques d'alimentació i cuina en els col·legis.
2. El projecte Gustino, dirigit a millorar l'alimentació dels treballadors espanyols.
3. El Projecte Europeu FOOD, desenvolupat juntament amb altres cinc països europeus per a promocionar hàbits alimentaris saludables en el lloc de treball.
4. Les col·laboracions amb les empreses alimentàries per a la fabricació, distribució i servei de productes més saludables que facilitin l'elecció d'una alimentació variada i equilibrada.

De la mateixa manera, el president de la AESAN ha destacat l'esforç que s'està fent perquè els consumidors rebin una millor informació nutricional a través de l'etiquetatge, i per millorar la composició dels aliments, reduint el contingut en greixos, especialment saturades, sucres i sal, i limitant la presència d'àcids grassos de conformació trans.

També ha ressaltat iniciatives destinades a augmentar l'oferta de fruites i verdures en els restaurants i a reduir la pressió comercial que reben els nens, regulant la publicitat i el màrqueting d'aliments i begudes dirigits a menors de dotze anys a través de l'anomenat Codi PAOS.

PREMIS NAOS

Durant l'acte inaugural, el ministre de Sanitat i Consum ha fet lliurament dels Premis NAOS, que reconeixen la labor dels professionals, institucions i empreses en la promoció d'hàbits de vida saludables.

La llista de guardonats en l'edició d'aquest any és la següent:

• Premi Estratègia NAOS en l'àmbit familiar i comunitari: projecte Nutrició saludable i activitat física per a la prevenció de l'obesitat, presentat per l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Barcelona.

• Premi Estratègia NAOS en l'àmbit escolar: projecte El Guerrero de la Salud. L'aventura de menjar bé, presentat per l'Associació Madrilenya d'Entrenadors Personals (AMEP).

• Premi Estratègia NAOS en l'àmbit sanitari: programa PAFES- Pla de activitat física, esport i salut (Pla de d'activitat física, Esport i Salut), presentat per la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

• Premi Estratègia NAOS en l'àmbit laboral: projecte CIGNA Plusvita Bon aspecte, millor salut, presentat per CIGNA, de Pozuelo de Alarcón, Madrid.

• Premi Estratègia NAOS a la iniciativa empresarial: programa Eroski Amb tu de Nutrició i Benestar, presentat per Eroski, d'Elorrio, Biscaia.

• Premi Estratègia NAOS al millor projecte o treball d'investigació aplicada: projecte EVASYON. Desenvolupament, aplicació i avaluació d'un programa terapèutic per a adolescents amb sobrepès i obesitat: educació integral nutricional i activitat física, coordinat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

• Premi Estratègia NAOS d'especial reconeixement: ex aequo, i amb caràcter pòstum, als professors Gregorio Varela Mosquera i José Mataix Verdú, per la seva dedicació en millorar els hàbits d'alimentació de la població.