El MARM invertirà més de 3 milions d’euros en la demolició de les edificacions de l’antic Club Méditerranée, a Cadaqués (Girona)

paseo club med

13/03/2009

El projecte de restauració ambiental ha estat presentat avui pel MARM i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya


  • Aquesta actuació durarà 12 mesos i només quedarà en peu una edificació situada al costat de l’embarcament de Cala Culip

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí invertirà 3.062.981 euros en la demolició de les edificacions existents al recinte de l’antic Club Mediterranée, al terme municipal de Cadaqués, a la província de Girona.

Aquesta quantitat se suma als més de 5 milions d’euros que el MARM ha invertit  amb anterioritat en la compra dels terrenys i altres actuacions, pel que la inversió total del Ministeri és superior als 8 milions d’euros.

El projecte de restauració mediambiental del paratge de Tudela (Club Méditerranée) al Parc Natural de Cap de Creus ha estat presentat avui a Cadaqués per la Directora General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, Alicia Paz Antolín, del MARM, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar.

El projecte contempla la demolició de totes les edificacions, excepte una situada junt a l’embarcador de Cala Culip. Aquesta actuació es durà a terme en un període estimat de 12 mesos.

Està previst efectuar les demolicions de manera selectiva, és a dir, separant els diferents materials com vidre, fusta, formigó, pedra natural, material ceràmic, etc., per tal de possibilitat la seva reutilització parcial i una gestió dels residus ambientalment correcta.

Tanmateix, els mitjans a utilitzar en les obres s’adaptaran a la singularitat del lloc per tal que l’impacte ambiental sigui mínim, preveient-se una important feina manual i amb petita maquinària degut a l’estretor. En els llocs inaccessibles per al transport de runes, aquest es farà mitjançant grues de braç extensible.

Les obres s’executaran en coordinació amb les que desenvoluparà la Conselleria de Medi Ambient i Vivenda de la Generalitat de Catalunya centrades en la gestió de les runes (el volum estimat de les quals és de 39.000 metres cúbics), demolició de bona part dels vials i paviments existents, i l’eliminació de vegetació exòtica i renaturalització de la zona. També s’ha previst reordenar l’aparcament d’entrada, reduint la seva superfície, i crear punts de repòs-miradors, un punt d’informació i senyalitzar un itinerari interpretatiu. 

EL CLUB MEDITERRANÉE Y SU DEMOLICIÓN

Aquesta urbanització ocupa unes 200 hectàrees dels termes municipals de Cadaqués i El Port de la Selva, essent colindant amb domini públic marítim-terrestre. Al gener de 2006, la Direcció General de Costes va comprar, per un import de 4.429.281,71 euros els terrenys construïts (150 hectàrees) per a la seva incorporació al domini públic marítim-terrestre i una posterior restauració ambiental de la zona. Tanmateix, es va iniciar el tràmit d’expropiació forçosa de la finca colindant, de 50 hectàrees de superfícies i lliure de construccions.

Abans de la compra, al 2003 es va realitzar la demolició parcial d’un embarcador, per import de 32.501,03 euros com a primera fase de la demolició de les instal•lacions no legalitzades que ocupaven el domini públic marítim-terrestre (molls, solàriums, camins i escales principalment). Al gener de 2007 es van iniciar les obres necessàries per completar aquestes demolicions de l’embarcador. Aquestes obres, executades per TRAGSA, van tenir un pressupost de 841.278,14 euros i van finalitzar a l’estiu de 2007.

Els terrenys del Club Mediterranée forman part del Parc Natural del Cap de Creus. El 29 de  Desembre de 2006 es va signar un protocol de col·laboració entre l’antic Ministeri de Medi Ambient i la Conselleria de Medi Ambient i Vivenda de la Generalitat per dur a terme la demolició de les edificacions i la restauració ambiental d’aquests paratge.

> Fotos