El Govern autoritza inversions per més de 30,5 M€ per a les zones urbanes annexes a la Línia d’Alta Velocitat a Catalunya

20/03/2009

Actuacions a L´Hospitalet de Llobregat i La Roca-Riudellots.


  • Contempla la reurbanizació i acondicionament de zones annexes a la línia a L’Hospitalet.
  • Al tram de La Roca-Riudellots s’hi instal·laran 8,7 quilòmetres de pantalles acústiques.
El Consell de Ministres ha autoritzat avui al Ministeri de Foment a licitar l'execució d'obres complementàries en la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa, amb una inversió global de 30.537.723,3 euros, sense IVA.

Les actuacions consisteixen en la reurbanització i condicionament en àrees urbanes i edificis annexos a les obres de construcció de la Línia d'Alta Velocitat al municipi de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona). A més, en el tram La Roca-Riudellots s'instal·laran 8,7 quilòmetres (km) de pantalles acústiques amb l'objectiu de minimitzar l'impacte mediambiental de la nova infraestructura. Els projectes es licitaran per Adif, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri de Foment i encarregada del desenvolupament i gestió de la xarxa ferroviària.

La construcció de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa està cofinançada pel Fons de Cohesió, encaminat a afavorir el desenvolupament i la vertebració territorial a través del ferrocarril, i que contribueix a reduir les disparitats socials i econòmiques entre els ciutadans de la Unió. També es cofinança amb ajudes financeres a projectes d' interès comú en l'àmbit de les Xarxes Transeuropees d'infraestructures de Transport (RTE-T).

El tram Barcelona-Figueres de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa compta amb una inversió aproximada de 4.200 milions d'euros.

Millores urbanístiques a L'Hospitalet de Llobregat
Aquestes actuacions, el pressupost de les quals ascendeix a 15.186.388,89 euros (sense IVA) -17.616.211,11 euros, incloent IVA- complementen les ja realitzades en el marc del conveni subscrit per Adif i l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat en el mes de desembre de 2007 per a la millora urbanística de les zones per on discorre la Línia d'Alta Velocitat al seu pas per la ciutat.

Els treballs consistiran en la reparació de ferms als carrers Enric Prat de la Riba (entre Pius X i la traça de la Línia d'Alta Velocitat), Amadeu Torner, Jansana, Lavínia, Narcís Monturiol, Carmen Amaya, Carrilet (entre els carrers Juan Ramon Jiménez i Sant Eugeni), Salamina i Juan Ramón Jiménez.

També es portaran a terme obres d'urbanització en el pas de vianants i el carril bici a la Carretera del Mig, en zones interiors del barri del Gornal, al parc situat entre l'Avinguda del Carrilet i el carrer Lavínia, i als carrers Ronda de la Via, Doctor Martí i Julià, Ronda de la Torrassa, Avinguda de Vilanova i el lateral del carrer Santa Eulalia.

Igualment, es condicionaran els aparcaments de la Guàrdia Urbana i dels carrers Ramon i Cajal i Cultura, i s'adequarà un pou de ventilació de la Línia d'Alta Velocitat com sortida de vehicles d'emergència. Així mateix, el projecte contempla la instal·lació d'un ascensor entre els carrers Lavínia i Salamina; l'execució d'una rotonda a la confluència dels carrers Prat de la Riba i Pius X; la reposició de solars utilitzats com acopis temporals a l'entorn del Tanatori de Bellvitge; la neteja general de col·lectors a la zona adjacent a les obres; i el trasplantament d'arbres.

Els treballs es complementaran amb la neteja de les façanes dels edificis situats a les proximitats de les obres i que estan situats als carrers Avinguda de Vilanova (entre la C-31 i el carrer Jonás), Jansana, Ronda de la Via, Doctor Martí i Julià (entre Ronda de la Via i Ronda de la Torrassa) i Riera Blanca.

En el marc de l'acord institucional, ja s'han conclòs els treballs de reurbanització de l'Avinguda de Vilanova i la construcció de la nova passarel·la de vianants entre els barris de Bellvitge i el Gornal, i de cinc rotondes, entre d'altres actuacions.

Protecció acústica en el tram La Roca-Riudellots
Les obres previstes, que suposaran una inversió de 15.351.334,41 euros (sense IVA) - 17.807.547,92 euros, incloent IVA- consisteixen en l'execució de les proteccions acústiques per a les edificacions, ubicades en les franges laterals de la traça i que podrien veure's afectades durant la fase d 'explotació de la Línia d'Alta Velocitat. El projecte conté les actuacions necessàries per a l'execució de les obres de proteccions acústiques, com ara moviment de terres, estructures, drenatge, reposició de serveis afectats i mesures preventives d'impacte ambiental.

Les pantalles projectades s'executaran sobre la pròpia plataforma ferroviària, les estructures existents o en la vora de les explanacions ja realitzades, sempre adossades al traçat de la Línia d'Alta Velocitat.

En total, es construiran 8.669 metres (m) de longitud de pantalles acústiques que sumen una superfície total de 31.831 m2. Destaca, com element singular, les pantalles de protecció del càmping “Aqua-Alba”, situat al terme municipal de Gualba (Barcelona), de 600 m de longitud total i amb un tram de metacrilat de 72 m i 5 m d'altura.

Cal assenyalar que dins del tram La Roca-Riudellots de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa, que compta amb una longitud total aproximada de 49 quilòmetres i que discorre entre les províncies de Barcelona i Girona, Adif ja ha finalitzat la construcció de la plataforma de via en sis trams: La Roca-Llinars, Llinars-Sant Celoni, Sant Celoni-Riells, Riells-Massanes, Massanes-Maçanet i Sils-Riudellots, i està executant els treballs de muntatge de via.