Beatriz Corredor firma el conveni per aplicar el pla d'Habitatge i Rehabilitació que beneficiarà a més de 100.000 famílies a Catalunya

30/03/2009

  • El Govern destinarà 1.265 milions d'euros per facilitar l'accés a l'habitatge a Catalunya, un 47% més que el Pla anterior i més del triple si es compara amb l'últim Pla del Govern del PP

    La ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, ha signat avui amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el conveni d'execució del pla d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012 que permetrà a 101.009 famílies a Catalunya accedir a un habitatge o millorar la que ja posseeixen. Aquesta xifra suposa un increment del 41% respecte a les previstes en el Pla anterior (71.631) i d'un 51% sobre les quals contemplava l'últim Pla del Govern del PP (65.000).

    Els recursos financers totals que l'Estat destinarà a Catalunya gràcies al PEVR superen els 1.265 milions d'euros, un 47% més que el Pla anterior i més del triple que l'últim Pla del Govern del PP.

    La ministra ha destacat que “el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació és un poderós instrument de protecció social amb el qual haurà més ciutadans protegits a Catalunya i un reforç de la inversió pública en les actuacions que tenen major impacte en l'ocupació que, al mateix temps, són determinants per a un nou equilibri en el sector immobiliari residencial: l'habitatge protegit i la rehabilitació, especialment l'energètica, que estimula la innovació tecnològica i la competitivitat del teixit empresarial”.

    Beatriz Corredor ha destacat el clima de cordialitat entre el Ministeri d'Habitatge i la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge i ha felicitat a la Generalitat “per l'excel•lent treball per acostar les ajudes del Govern d'Espanya a 93.463 famílies catalanes a través del Pla d'Habitatge 2005-2008 i a 114.442 si se sumen les del Pla de xoc de 2004”.

    El repartiment de les ajudes entre les diferents línies del PEVR es fonamenta en una doble vessant: d'una banda, les necessitats i circumstàncies concretes de cada Comunitat Autònoma; i per una altra, l'esperit i els fins generals del nou Pla d'Habitatge.

    Els programes que experimenten un major creixement són els destinats a la rehabilitació tant, energètica com integral, en els que s'inclouen les ajudes Renovi, i per a la renovació urbana que permetran la millora de 40.937 habitatges a Catalunya, un 74,2% més de les previstes en el Pla 2005-2008. El Ministeri d'Habitatge concedirà subvencions de 3.400 euros per habitatge per a la rehabilitació energètica o aïllada que poden arribar als 6.500 euros si l'habitatge es destina al lloguer.

    El nombre d'ajudes destinades a la urbanització de terra s'incrementa en un 50%, arribant a les 9.000 actuacions. Els habitatges protegits de nova construcció, tant per a venda com per a lloguer, finançables pel PEVR, superaran les 40.500, un 29% més. Beatriz Corredor ha explicat que els recursos arribaran a les famílies catalanes a través de diverses línies com l'ajuda directa a l'entrada i per al pagament del préstec als adquirents d'habitatge protegit. Només l'any passat, les ajudes del Govern d'Espanya a les famílies catalanes per aquests dos conceptes van superar els 30 milions d'euros.

    El Pla contempla ajudar al pagament del lloguer a 8.000 famílies catalanes, un 13,47% més. Podran disposar d'aquestes ajudes les llars amb ingressos de fins a 2,5 vegades l'IPREM.

    La ministra ha subratllat així mateix que a les ajudes abans esmentades a la rehabilitació, se sumen els 18 milions d'euros que el Govern d'Espanya ha destinat a Catalunya per a la rehabilitació immediata d'habitatges i espais urbans amb càrrec al Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació (Pla E).

    Beatriz Corredor ha destacat que “les ajudes a la rehabilitació, juntament amb la construcció d'habitatge protegit, són un potent instrument de reactivació econòmica i de l'ocupació, doncs impulsen activitats amb gran impacte en la generació d'utilitzo i per això poden ser l'alternativa necessària per a rellançar el sector residencial en aquesta conjuntura”.

    Quant a les noves línies d'actuació que incorpora el PEVR cap ressenyar a Catalunya:

    • 1.120 allotjaments protegits per a col·lectius especialment vulnerables o per a la comunitat científic-universitària
    • 232 accions per a eradicació d'infrahabitatge