El MARM adjudica el condicionament del Parc Fluvial de Ponts (Lleida)

03/04/2009

S'executa a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre


  • L'actuació, amb un pressupost d'adjudicació de 2.266.054 euros, forma part del Pla de Restitució Territorial de l'Embassament de Rialb, a més del Pla E
  • El projecte inclou millores del canal de piragüisme, del parc recreatiu i de la via verda

    El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha adjudicat el “Projecte de Condicionament del Parc Fluvial de Ponts” a Acciona Infraestructures, S.A. per un import de 2.266.054 euros.

    Aquesta obra de correcció dels efectes produïts per l'embassament de Rialb, té com a objectiu condicionar les instal·lacions del canal d'eslàlom perquè puguin acollir competicions oficials, del parc recreatiu i de la via verda que constitueixen l'actual Parc Fluvial de Ponts.

    El projecte preveu un canal d'aigües ràpides per a la pràctica de la modalitat de piragüisme d'aigües i un canal en el qual l'aigua circularà a menor velocitat i que servirà per al remuntador de les piragües fins a l'inici del camp.

    L'obra es completarà amb unes grades per al públic disposades sobre la volva del marge esquerre, amb la pre-instal·lació del sistema de cronometratge, i en el canal dret, amb una sèrie de travessies transversals d'escullera que serviran com petites represes per tal d'acumular aigua suficient per a la seva remuntada.

    El Parc Recreatiu de Ponts inclou un llac on es poden realitzar cursos d'iniciació de piragüisme o concursos de pesca, 8 pistes de bitlles amb il·luminació condicionada per a competicions, un circuit d'activitat física, una pista per a la pràctica de “skate” o monopatí i una altra poliesportiva completada amb dues porteries, en la que es podran practicar esports de sala i de manera esporàdica, organitzar concerts de rock o trobades diversos.

    També s'habilitaran diverses zones amb jocs infantils per grups d'edat, una xarxa de camins de passeig i una zona d'aparcament, i s'ampliarà i condicionarà la zona de pícnic amb fonts, safarejos i serveis.

    Tots els camins del parc convergiran a l'estany d'uns 4.316 m², dissenyat amb formes corbes i dividit en tres parts. Una principal que serà la destinada a l'escola de piragüisme i dues petites amb un assortidor en cadascuna amb funció principalment estètica.

    Completen la instal·lació hidràulica, dos canals i les fonts distribuïdes al llarg del perímetre del llac i que projecten l'aigua fins a mig metre d'altura.

    Quant a la xarxa de camins i àrees del parc, acolliran un circuit d'activitat física distribuït en dues parts. Un primer grup a la zona destinada a escalfament i estiraments situada enfront de l'edificació del “Club Naùtic Mig Segre” i un altre grup repartit al llarg del camí principal que discorre pel perímetre del llac i que s'amplia en la part frontal del mateix, creant una plaça de fusta amb escales. El conjunt es completarà amb diferents àrees infantils articulades segons el grup d'edat.

    L'itinerari o via verda constarà d'un circuit tancat d'aproximadament 15 km de longitud, amb inici i fi al parc de Ponts; amb una passarel·la de 10 m per travessar la sèquia de Ponts i una altra de 25 m. sobre el riu Llobregós, un observatori ocult d'aus, una tarima de fusta en voladís al costat de la Roca del Call, bancs i cartells indicatius dels hàbitats presents. Inclourà trams de diferent dificultat i a més, la via verda serà apta per a persones amb limitacions de mobilitat, des del parc fins a l'observatori d'aus.

    Pla E
    El Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació recull un important nombre d'actuacions relacionades amb la gestió hidràulica a la Conca de l'Ebre. El febrer, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí va iniciar la tramitació de 26 actuacions per un pressupost total de 39.325.056 euros. Aquestes obres es beneficien del tràmit d'urgència i s'executaran en 2009. A més, el llistat d'actuacions del Pla a la Conca es completa amb altres 30 projectes que suposaran una inversió de més de 30.000.000 d'euros.

    El Pla suposa un important impuls per a accions de recuperació ambiental i de restauració de riberes en les nou Comunitats Autònomes; projectes de lluita contra el musclo zebra; instal·lació de noves estacions d'aforament; actuacions de millora en infraestructures hidràuliques (canals i embassaments) i altres, com la realització d'obres de proveïment.