El Secretari General del Mar ha inaugurat un nou tram del camí fluvial del marge esquerre de l'Ebre des de Tortosa a la desembocadura

El Secretari General del Mar ha inaugurat un nou tram del camí fluvial del marge esquerre de l'Ebre des de Tortosa a la desembocadura

03/04/2009

El MARM ha invertit en aquesta actuació més d'un milió d'euros


  • Està comprès entre el càmping L'Aube i El Garxal, en el terme municipal de Deltebre.

El Secretari General del Mar, Juan Carlos Martín Fragueriro, ha inaugurat avui un nou tram entre el càmping L'Aube i El Garxal del camí fluvial situat en el marge esquerre del riu Ebre, que va des de Tortosa fins a la desembocadura. En aquesta actuació inaugurada avui, que està també compresa en el Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), el Ministeri de Medi Ambient i Mig Rural i Marino ha invertit 1.066.420 euros.

L'obra està situada en el marge esquerre del riu Ebre al terme municipal de Deltebre a la desembocadura del riu. Així mateix, aquest camí fluvial o ruta verda enllaça amb la xarxa de vies verdes a través de la via verda del Baix Ebre i la de la Terra Alta, de 26 i 23 quilòmetres, respectivament. El camí fluvial de l'Ebre quan estigui finalitzat en la seva totalitat disposarà d'un traçat de 35 quilòmetres al llarg del marge esquerre del riu.

De la totalitat del projecte de camí fluvial s'han executat els següents trams: el que s'ha inaugurat avui, que té una longitud d'un quilòmetre; un altre tram que es va executar en 2006 d'1,5 quilòmetres de longitud; i estan a punt de finalitzar 5,9 quilòmetres enfront del nucli urbà de Deltebre.

El tram que avui s'ha inaugurat és el tram final del camí fluvial. Amb l'execució d'aquesta obra s'ha aconseguit recuperar la zona d'una gran bellesa natural que estava molt degradada mediambientalment. El projecte discorre pel tram final del riu Ebre en la seva desembocadura des del paratge natural denominat Les Mars de Deu, que és el punt natural més elevat del Delta de l'Ebre, fins a la zona del Garxal, un aiguamoll amb gran varietat de fauna i vegetació.

Amb aquest projecte es compleixen dos objectius: per una costat es recupera l'antic Camí de Sirga, que transcorria paral•lel al riu i servia per arrossegar les embarcacions que volien remuntar el curs del riu i, per un altre, es materialitza la servitud de trànsit ocupat per un mínim de 6 metres des del domini públic marítim terrestre cap a terra, garantint així l'accessibilitat al mateix d'acord a la Llei de Costes.

D'acord amb aquesta vigent Llei de Costes i a les polítiques mediambientals, el projecte recull els següents objectius:

  • Garanteix l'ús i gaudi del domini públic marítim terrestre i la funcionabilidad de la servitud de trànsit.
  • Recupera mediambientalment la zona adjacent amb el domini públic marítim terrestre, concretament a la zona del Garxal. Es tracta d'una zona molt sensible i d'alt valor mediambiental.
  • Aconsegueix adequar l'ús i gaudi del domini públic marítim terrestre amb valors mediambientals, permetent el gaudi dels mateixos i respectant-los al màxim. Es delimiten clarament les zones destinades al passeig i l'ús de la bicicleta de les quals estan protegides i a les quals no pot accedir-s'hi.

Aquesta obra és un clar exponent de com l'aplicació de la Llei de Costes pot abordar aspectes fonamentals de la millora mediambiental i d'ús públic de les zones adjacents amb el domini públic i del mateix. Amb ella es constata també l'esforç que realitza el Ministeri de Medi Ambient i Mig Rural i Marino per mantenir i garantir el futur d'un espai amb gran valor mediambiental, social i econòmic com és el Delta de l'Ebre.

Cal destacar també que per abordar aquest projecte ha calgut la coordinació entre l'Administració de l'Estat i l'Ajuntament. Aquest últim ha aportat els terrenys necessaris fora del domini públic marítim terrestre, mentre que el Ministeri ha redactat el projecte i ha finançat totalment l'obra.

Fotos