El MARM adjudica la instal•lació de la nova presa intermitja a la presa d'Oliana (Lleida)

15/04/2009

Suposa una inversió del Govern d'Espanya de 4.330.000 euros


  • L'actuació la realitzarà l'empresa OSEPSA i suposa la creació d'una nova presa que garantirà l'aportació de cabals mediambientals
  • A més, suposarà un benefici directe per a les localitats de l'entorn ja que serà el punt de partida de les conduccions incloses en els projectes de transformació en regadiu dels termes municipals de Peramola, Basella i Oliana

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) ha adjudicat a l'empresa Obres i Serveis Públics, S.A. (OSEPSA) l'obra d'instal·lació d'una presa intermitja a la presa d'Oliana (Lleida), que s'executarà a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. L'actuació suposa una inversió del Govern d'Espanya de 4.330.000 euros.

L'obra té com a objectiu principal la creació d'una nova presa que garanteixi l'aportació, en cas d'avaria d'altres elements, de cabals mediambientals al riu Segre i dels cabals concedits a la piscifactoria situada aigües a sota de l'embassament. A més, els treballs milloraran la seguretat de la presa ja que inclouen la reparació i condicionament dels seus sobreeixidors amb un nou sistema hidràulic per a l'accionament de les dues comportes “Taintor” existents.

D'altra banda, aquest projecte introdueix un benefici directe per a les localitats de l'entorn ja que la presa intermitja serà el punt de captació de cabals de les conduccions projectades per a la transformació en regadiu de les localitats de Peramola, Basella i Oliana.

Aquests projectes de transformació s'integren en les actuacions de compensació per la construcció de l'embassament de Rialb en aquests termes municipals i es recullen com obres d'interès general en el Pla Hidrològic Nacional.

Els treballs seran adjudicats aviat i començaran amb una sèrie d'actuacions subaquàtiques i una batimetria a la zona pròxima al punt de perforació, amb la intervenció d'un grup de bussejadors especialitzats.

Per a l'execució de la presa es col·locarà un escut metàl·lic en el parament de la presa i també una plataforma de seguretat al cos de la presa.

Després, es realitzarà una perforació horitzontal mitjançant equips especialitzats i s'instal·larà la canonada d'1 metro de diàmetre. Després d'aquesta maniobra es procedirà a injectar la zona perforada i a l'execució de les casetes de vàlvules.

Regadius

En total són tres les conduccions que es projecten i que prendran cabals des d'aquesta nova presa intermitja d'Oliana. El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, a través de la Confederació i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, van signar l'any passat un conveni per coordinar les accions relacionades amb la transformació en regadiu de la zona de Peramola, Basella i Oliana.

Segons aquest conveni, el Ministeri executarà les xarxes en alta d'aquests projectes, incloent la presa intermitja d'Oliana i la tramitació de les concessions de cabals i la Comunitat Autònoma s'encarregarà de les xarxes de distribució, així com, mitjançant les Comunitats de Regants, del manteniment de les esmentades xarxes una vegada completades.