La propera campanya de recollida de la fruita a Lleida prioritzarà la contractació dels aturats catalans

foto reunion

17/04/2009

  • Administració de l’Estat, Generalitat, cossos policials i ajuntaments de la zona del Baix Segre s’han reunit avui  a la seu de la delegació territorial de la Generalitat a Lleida per tal de gestionar de forma coordinada els diferents dispositius de caire laboral, social, policial i sanitari en relació a la cmpanya de recollida de fruita d’enguany.
  • Les contractacions en origen es reduiran un 80% i la previsió és autoritzar 1.000 contractes a treballadors majoritàriament procedents de Colòmbia.
  • La Inspecció de Treball farà unes 150 visites sobre el terreny, a més a més d’actuacions preventives, per evitar la contratactació de treballadors de forma il.legal.

El Delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, i el Subdelegat del Govern de l’Estat, José Angel Flores, han presidit aquest matí a la seu de la Generalitat a Lleida la reunió per planificar i gestionar la campanya de recollida de la fruita d’aquest any i coordinar els diferents dispositius que es posen en marxa i que preveuen actuacions tant a nivell laboral, com policial, social, d’inspecció i sanitari. Hi ha assistit també forces i cossos de seguretat, alcaldes de la zona del Baix Segre i Inspecció de Treball.

El Subdelegat del Govern a Lleida, José Angel Flores, ha destacat que la campanya d’aquest any serà diferent a la d’anys anteriors perquè els ciutadans rumanesos i búlgars ja no necessiten permís de treball donat que la moratòria laboral existent per aquests treballadors va acabar el passat dia 1 de gener de 2009. Aquest fet és important perquè a la campanya de l’any passat el 80% dels 5.000 treballadors contractats en origen eren d’origen rumanès.

Les previsions amb les que treballa l’Administració de l’Estat per aquest any són la contractació en origen de 1.000 treballadors. La majoria d’aquests seran d’origen colombià i un grup petit procedent de Mali i Senegal.

Un altre dels temes tractats en el decurs de la reunió ha estat el referit a l’increment de les xifres de l’atur a Catalunya. En aquest sentit, les diferents administracions han manifestat la voluntat de prioritzar la contractació dels aturats de les llistes del Servei Català d’Ocupació (SOC). En aquest sentit, han explicat que el Departament de Treball de la Generalitat ha remès ja 9.300 cartes adreçades a aturats dels quals uns 2.800 han manifestat predisposició a treballar en la campanya de recollida de la fruita.

El Subdelegat del Govern a Lleida, José Angel Flores, ha explicat que la Inspecció provincial de Treball preveu dur a terme unes 150 visites sobre el terreny, a més a més d’actuacions de caire preventiu, per evitar la contractació il.legal de treballadors. Flores ha asseguretat, en aquest sentit, que el nivell de cumpliment de la normativa per part del col.lectiu de pagesos és molt alt.

Les administracions presents a la reunió han destacat la tasca coordinada que porten a terme els diferents cossos policials en actuacions preventives i d’indentificació i han recordat que, conjuntament amb els alcaldes de la zona del Baix Segre, s’està treballant per evitar assentaments de treballadors temporers.