Fomento garanteix la construcció de La Sagrera

21/05/2009

Acord del Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona


  • L’estació de La Sagrera és un pol estratègic de la xarxa ferroviària de Barcelona.
  • El Govern aportarà 255 milions addicionals amb càrrec a les inversions en infraestructures que l’Estat destina a Catalunya.
  • El Ministeri de Foment licitarà aquest estiu obres a La Sagrera per valor de 638,2 milions d’euros.

El ministre de Foment, José Blanco, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Joaquím Nadal, han mantingut avui una reunió en la qual han arribat a un acord por el que es garanteix la construcció i finançament de l'estació de La Sagrera a Barcelona.

L'estació de La Sagrera, que acollirà uns 100 milions de viatgers a l'any, suposarà la creació d'un dels pols estratègics de la xarxa de transport públic a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que connectarà l'Alta Velocitat con las xarxes de Rodalies, metro, autobús, el taxi i el transport privat.

A la reunió, Blanco s'ha compromès a aportar 255 milions d'euros addicionals per a la construcció d'aquesta estació, amb càrrec a les inversions en infraestructures que l'Estat destina a Catalunya. El Govern destinarà anualment 51 milions fins a 2013.

El ministre també ha anunciat que Foment té l'objectiu de licitar aquest estiu la primera obra relativa a l'estructura de l'estació, per poder tancar la contractació i iniciar las obres en 2009.

L'import de licitació estimat per a aquesta actuació puja a 398,8 milions d'euros, als quals se sumen 28 milions per a l'estructura de l'estació d'autobusos.

Conjuntament amb l'estructura de l'estació, es licitarà l'obra denominada “Accessos a l'Estació” que consisteix a la plataforma ferroviària de la LAV entre Bac de Rueda (final del túnel Santos-Sagrera) i la pròpia estructura de l'estació de La Sagrera, amb una longitud aproximada de 400 m. Aquest projecte inclou la cobertura de las línies d'ample UIC i ample ibèric i el viari urbà associat al projecte. El seu import de licitació aproximat de 211,4 milions d'euros.

En total, la licitació d'obra civil que el Ministeri de Foment aprovarà aquest estiu en l'àmbit de La Sagrera assolirà la xifra de 638,20 milions d'euros.

ACTUACIONS JA EN CURS

En l'àmbit de La Sagrera, el Ministeri de Foment està executant ja diverses obres:

L'obra del By-Pass Sagrera, que pot considerar-se com una fase prèvia de l'obra de la pròpia estació. Té por objecte permetre la continuïtat de la línia d'AV Barcelona-Frontera Francesa en tant s'executa l'obra definitiva de l'estació.

Obra de Soterrament del Sector Sant Andreu, que consisteix al soterrament del passadís ferroviari entre el Triangle Ferroviari i el Nus de La Trinitat.