La Directora General de l'Aigua del MARM proposa un gran pacte d'Estat sobre l'aigua

09/06/2009

A la inauguració de la III Trobada sobre l'Aigua a Catalunya


  • Marta Morén fixa la mirada en un futur que reuneixi tots els interessos territorials, socials, econòmics i ecològics.

La directora general de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, Marta Morén, ha assenyalat avui en la inauguració del l'III Encontre sobre l'Aigua a Catalunya, que se celebra a Barcelona, que el Govern, des del seu paper de coordinador i garant de la solidaritat i la cohesió territorial, vol promoure un gran pacte de l'Estat sobre l'aigua que amb la mirada posada en el futur que uneixi tots els interessos territorials, socials, econòmics i ecològics.

El curs idoni per a assolir-lo, segons Marta Morén, són els Plans Hidrològics de Conca, que, segons prescriu la Directiva Marc del Agua, hauran d'estar llestos l'any que ve. Per aquesta raó, el MARM està treballant per convertir aquests nous Plans Hidrològics en espais per al diàleg, el consens i el pacte.

Marta Morén fonamenta aquest pacte en la idea que des del punt de vista de la gestió l'aigua no es pot considerar com un mer negoci, perquè encara que és un actiu econòmic, també és un actiu social i ambiental.

La Directora general de l'Aigua ha parlat també de la necessitat d'un nou “Contracte Social amb l'Aigua” basat en la garantia de la seva disponibilitat i qualitat, en la seva gestió sostenible i eficient, en el foment de la investigació i la incorporació de noves tecnologies, en la potenciació de fórmules de regeneració i reutilització, en la modernització de regadius i en la creació de nous recursos, amb la dessalinització com tecnologia prioritària.

Així, el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, segons que ha dit també Marta Morén, té la prioritat de fer compatible el desenvolupament econòmic i l'equilibri ecològic assumint la defensa del patrimoni natural i la biodiversitat com una responsabilitat política de primer ordre.

Marta Morén ha assenyalat que els eixos fonamentals de la política del Ministeri són el Pla Nacional de la Qualitat de les Aigües: Sanejament i Depuració 2007-2015 i a l'Estratègia Nacional de Restauració de Rius.

El Pla Nacional de la Qualitat de les Aigües ja s'ha posat en marxa amb un pressupost de 19.500 milions d'euros, mentre que l'Estratègia Nacional de Restauració de Rius, que consolida el programa de voluntariat i es complementa amb el pla de xoc d'abocaments d'aigües residuals, el control de la qualitat de les aigües i la gestió del domini públic hidràulic, suposarà una inversió de 1.500 milions d'euros fins al 2015 i crearà al voltant de 5.000 ocupació anuals.

Marta Morén ha fet públic també que s'està ultimant l'esborrany de l'Estratègia de Sostenibilitat del Regadiu, que es presentarà pròximament a les Comunitats Autònomes i als agents involucrats a la mateixa per a la seva negociació.