Declarada d'utilitat pública l'adquisició d'una finca a Deltebre, per a la seva incorporació al Domini Públic Marítim-Terrestre i reconvertir-la en un espai natural sostenible

12/06/2009

Consell de Ministres


  • El projecte vol donar resposta a un dels problemes de la zona, derivat de l'excessiva estretor de les platges de la Bassa de L'Arena i Nen Perdut, en un espai cuya costa és progressivament regresiva

El Consell de Ministres en la seva reunió d'avui ha autoritzat la declaració d'utilitat pública i l'adquisició d'una finca a Deltebre amb una superfície total, segons dades regístrales de 516,62 hectàrees (5.166.200 metres quadrats), coneguda per Mas Bombeta o finca Bombeta, amb dues llacunes d'unes 192 hectàrees sobre el total de la superfície citada, al terme municipal de Deltebre (Tarragona), per a la seva incorporació al domini públic marítim-terrestre, reconvertint-la en un espai natural sostenible i dotant-la amb les infraestructures necessàries per al gaudi dels visitants.

En desenvolupament del pla d'actuacions a la costa del Delta de l'Ebre, cal que aquells terrenys que no siguin titularitat de l'Estat per no haver estat inclosos en el corresponent deslinde, però que resultin necessaris per a l'execució de les actuacions contemplades en aquell, s'incorporin al domini públic marítim-terrestre perquè, una vegada incorporats, serveixin als objectius mediambientals i de sostenibilitat assignats per la Llei de Costes, a saber, la defensa de la integritat del mateix i la garantia del seu ús públic.

L'actuació projectada pretén donar resposta a un dels problemes bàsics de la zona, derivat de l'excessiva estretor de les platges de la Bassa de L'Arena i Nen Perdut, en un espai cuya costa és progressivament regressiva, la qual cosa justifica l'actuació protectora proposta.

Per a la regeneració de la finca s'ha desenvolupament el “Pla d'Actuacions a la Costa del Delta de l'Ebre: Millora mediambiental a les platges de Pals, Bassa de L'Arena i Nen Perdut, al Deltebre”. El Pressupost base de licitació de l'actuació projectada ascendeix a la quantitat de 14.529.289,40 euros.

L'objectiu de l'avantprojecte és la millora mediambiental dels terrenys situats enfront de la platja de Pals, Bassa de L'Sorra i Nen Perdut, en el Delta de l'Ebre. El caràcter regressiu de la costa en aquest punt, al costat d'altres circumstàncies, han reduït considerablement l'ample de les platges destruint el cordó dunar que servia de protecció.

Aquesta actuació pretén assegurar l'estabilitat de la costa, restaurant el sistema dunar i reconvertint els terrenys de l'entorn, actualment ocupats per arrossars, en un espai natural amb formacions vegetals pròpies del Delta. Amb l'objectiu de guanyar terrenys per al domini públic marítim-terrestre, es proposa la compra de propietats situades al voltant de la llacuna Canal Vell. Al seu torn, tot això es pretén dotar amb les infraestructures necessàries per al gaudi dels visitants aconseguint un espai sostenible.

Cal recordar finalment que el mandat constitucional contingut a l'article 45 de la Constitució Espanyola de 1978, estableix que els poders públics vetllaran per la utilització racional i sostenible de tots els recursos naturals, amb la finalitat de protegir i millorar la qualitat de vida i defensar i restaurar el medi ambient, recolzant-se en la indispensable solidaritat col·lectiva.