El Ministeri d’Indústria proporcionarà descodificadors de la TDT a ciutadans de Barcelona amb risc d’exclusió

23/06/2009

  • El Ministeri d'Indústria ha activat un Pla de Suport als Col·lectius amb Risc d'Exclusió que consisteix a la distribució de descodificadors a persones grans -amb determinat grau de dependència o majors de 80 anys-, i a ciutadans amb cert percentatge de discapacitat visual i auditiva que resideixin en municipis inclosos en els 32 projectes de transició de la I Fase del Pla Nacional de Transició a la TDT
  • Més de 22.800 ciutadans de Barcelona s'han informat del procés de transició a la TDT en els punts informatius del Ministeri d'Indústria
  • El Ministeri d'Indústria recorda als ciutadans que encara no ho han fet que adaptin la seva antena i llar amb antelació a la data de cessament d'emissions de televisió en analògic per realitzar la transició a la TDT de manera eficaç

 
El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha posat en marxa a Barcelona un Pla de Suport als Col·lectius amb Risc d'Exclusió durant la transició a la TDT. Aquest programa consisteix a la cessió de descodificadors als membres d'aquests col·lectius que no disposin del mateix i que resideixin als municipis inclosos en la Fase I del Pla Nacional de Transició a la TDT.

Els ciutadans que poden beneficiar-se d'aquest programa per obtenir els descodificadors són persones que tenen més de 65 anys amb dependència reconeguda de grau II o III; població amb discapacitat auditiva o visual i grau total de discapacitat igual o superior al 33% i els més grans de 80 anys que visquin sols o acompanyats d'una altra persona que supera també aquesta mateixa edat. Tots ells poden sol·licitar un únic descodificador per llar, si no tenen un ja a casa o han rebut alguna una altra subvenció per part d'un altre organisme.

Els equips que se cedeixen són, dins dels existents al mercat, els que millors característiques d'adaptació per a persones amb discapacitat auditiva o visual ostenten. En aquest sentit, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç està treballant a través del INTECO (Institut Nacional de Tecnologia de la Comunicació) en el desenvolupament, per a la seva posada a disposició dels fabricants d'equips, d'aplicacions que permetin cobrir plenament les necessitats d'aquests col·lectius.

Els ciutadans que vulguin accedir a aquest pla han de realitzar la sol·licitud en la Direcció Provincial d'Inspecció de Telecomunicacions. A més, el Ministeri d'Indústria ofereix als municipis la possibilitat que representin als seus ciutadans presentant la documentació dels casos que estimin oportú, el que resulta especialment útil en petits nuclis d'entorns rurals. D'igual manera, el Ministeri proposarà a les Comunitats Autònomes la firma d'acords per col·laborar en el lliurament i la instal·lació de descodificadors.

El termini de lliurament de la documentació per optar a les ajudes d'aquest pla finalitza el pròxim 30 de setembre. Les persones interessades disposen dels telèfons 901 2010 04 i 012 i del web www.televisiondigital.es per informar-se sobre aquest pla de suport del Ministeri d'Indústria.

Més de 22.800 ciutadans

Més de 22.800 ciutadans de Barcelona s'han informat dels avantatges de la TDT a través de punts informatius del Ministeri d'Indústria. Amb aquesta actuació, emmarcada en el Pla de Comunicació de Proximitat, un equip de tècnics i especialistes de l'Oficina Nacional de Transició a la TDT ha atès personalment als ciutadans perquè resolguin qualsevol tipus de dubte sobre la data del cessi analògic en el seu municipi, l'adaptació de les antenes i l'equipament necessari a casa veure la televisió digital en els seus televisors.

Els ciutadans que s'han acostat a punts informatius han exposat als tècnics i especialistes diferents dubtes relacionats amb el procés d'adaptació de l'antena de la seva llar, els serveis i els avantatges que ofereix el nou sistema d'emissió digital, el nombre de canals que es podran veure amb la TDT, el calendari del cessi analògic, l'equipament necessari per accedir a la televisió, entre d'altres qüestions.

Una adaptació de l'antena amb antelació

El Ministeri d'Indústria recorda als ciutadans que encara no ho hagin fet que adaptin la seva antena i llar amb antelació que es produeixi el cessament analògic per assegurar la transició a la televisió d'una forma eficaç. L'objectiu és que realitzin el procés de substitució de la TDT per la digital assegurant-se la seva adaptació i sense deixar la antenización per a l'últim moment. Aquesta recomanació es resumeix en els següents passos.

 

 RECOMANACIONS

1. Comprovar la data de cessament d’emissions en analògic a la seva localitat

  • Telèfon  901 201 004 (Ministeri d’Indústria) i 012 (Generalitat de Catalunya)
  • Ajuntament del municipi

2. Comprovar que l’antena de la vivenda rep la TDT

  • Edificis amb antena col·lectiva

Confirmar amb el president o administrador de la comunitat de veïns que l’antena de l’edifici està adaptada per rebre la TDT. En cas que sigui necessari, sol·licitar ajuda a un instal·lador.

  • Vivendes unifamiliars

Amb l’antena de la llar, ja és possible accedir a la televisió digital (excepte a les  instal·lades amb anterioritat a 1998). En cas que sigui necessari, sol·licitar ajuda a un instal·lador.

3. Sintonitzar la TDT a l’interior de la llar a través de dos opcions:

  • Descodificador

Aparell que es connecta a qualsevol televisor independentment de la seva antiguitat. S’adquireix, a partir de 30 euros, a grans magatzems i botigues d’electrodomèstics.

Connectar al televisor el descodificador. Encendre la televisió. Seleccionar els canals a través de la cerca manual o automàtica. En cas  que sigui necessari, sol·licitar ajuda a un instal·lador.

  • Televisor amb descodificador integrat

Encendre la televisió. Accedir el menú d’instal·lació del televisor i seleccionar els canals a través de la cerca manual o automàtica. En cas que sigui necessari, sol·licitar ajuda a un instal·lador.