Elena Espinosa, ha inaugurat dues actuacions mediambientals als marges del riu Ebre, a
Tarragona, en les que el MARM ha invertit més d'11,4 milions d'euros

Elena Espinosa, ha inaugurat dues actuacions mediambientals als marges del riu Ebre, a
<br/>Tarragona, en les que el MARM ha invertit més d'11,4 milions d'euros
<br/>

14/07/2009

En el marc de la seva política de regeneració del litoral


  • Els projectes que avui s'han inaugurat compleixen tres objectius fonamentals: la protecció de la integritat física del domini públic marítim-terrestre; garantir l'ús i gaudi del mateix a tots els usuaris i la recuperació i millora mediambiental de la costa

La ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha inaugurat l'actuació que el MARM, a través de La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, ha finalitzat en el passeig fluvial del nucli urbà de Deltebre, per un import de 7.975.803 euros. Posteriorment Elena Espinosa ha inaugurat, a l'altre marge del riu, les obres d’acondicionament de la ribera dreta a la localitat de Sant Jaume d’Enveja, que ha comptat amb un pressupost de 3.428.383 euros. Sumades ambdues actuacions el MARM ha invertit 11.404.186 milions d'euros.

Els projectes que avui s'han inaugurat tenen bàsicament tres objectius: per un costat la protecció de la integritat física del domini públic marítim-terrestre, per un altre, garantir l'ús i gaudeixi del mateix a tots els usuaris i finalment, la recuperació i millora mediambiental de la costa i zones deltaiques i estatuàries.

Tots aquests aspectes tenen gran importància en la costa en general però molt especialment en aquestes zones deltaiques donades la seva específica fragilitat, bé sigui des d'un punt de vista de la dinàmica marina com des d'un punt de vista mediambiental.

PASSEIG FLUVIAL EN EL CASC URBÀ DE DELTEBRE

Les obres dutes a terme en el projecte d'aquest passeig fluvial tenen una longitud aproximada de 4.739 metres i una amplada de 8 metres, dels quals 5 metres són de vianants i 3 metres corresponen a un carril-bici.

Els treballs realitzats han estat els següents:

Protecció de marges: Ha consistit en la creació d'una pantalla de pilots de fusta d'eucaliptus vermells de 5 i 10 metres de longitud per a la contenció del peu del talús i l'estabilització del mateix mitjançant un farcit de material granular i col·locació d'una manta flexible de blocs de formigó prefabricat que permetrà la hidrosembra, per evitar l'erosió produïda per l'onatge del riu.

Creació d'una banda de vianants i d'un carril bici: El passeig té una amplada de 8 metres dels quals 3 metres correspondran a un carril-bici, i 5 metres a una banda de vianants. El carril-bici estarà pavimentat amb un doble tractament superficial i la banda de vianants estarà pavimentada amb sauló.

Àrees de descans: S'ha creat una zona de descans, pavimentada també amb fusta de sauló i delimitada per unes zones enjardinades amb vegetació autòctona de ribera i plantacions arbòries. A aquesta àrea de descans se l'ha dotat de divers
mobiliari urbà, com a fonts, bancs, papereres i aparca bicicletes.

Actuacions complementàries: En el desguàs del Pelegrí s'ha procedit al recobriment del canal del desguàs del mitjançant una secció en calaix de formigó armat prefabricat.

S'han instal·lat vint-i-cinc pantalans de fusta distribuïda durant el tram, des dels quals es podrà practicar la pesca i a què es pot accedir des del passeig de vianants.

S'ha col·locat, també, una canonada de proveïment d'aigua de polietilè per donar servei a les fonts d'aigua potable de les zones de descans. Així mateix, s'han col·locats tubs de PVC per poder ser utilitzat per posteriors serveis.

Plantacions i enllumenat: Entre la banda de vianants i la protecció del marge s'ha creat una zona verd de plantacions amb vegetació autòctona de ribera, així com una hidrosembra en el mateix talús, i plantació d'espècies arbòries tant en la zona de parterre com en el mateix passeig de vianants.

S'ha procedit, també, a la plantació d'un total de 6263 espècies arbòries i 4.492 arbustives i al cobriment mitjançant hidrosembra de gespa en una extensió de 92.226 metres quadrats. Finalment ressenyar, l'establiment d'una xarxa d'enllumenat elèctric de 14.220 metres de longitud i a la instal·lació de 218 unitats de punts de llum.

CONDICIONAMENT D'UN TRAM DEL MARGE DRET DEL RIU EBRE, A SANT JAUME D’ENVEJA

D'altra banda, Elena Espinosa ha inaugurat també les obres, de condicionament del marge dreta del riu Ebre, que el MARM ha finalitzat al final municipal de Sant Jaume de d’Enveja (Tarragona). El pressupost per a la realització d'aquest projecte ha estat de 3.428.383 euros.

El tram de ribera que han ocupat aquests treballs, comprèn una longitud de 2 quilòmetres del front fluvial al final municipal de Sant Jaume d’Enveja, que havien patit els efectes de l'erosió a causa de la degradació del bosc de ribera i a l'increment de la navegació fluvial, factors que van provocar un progressiu ensorrament dels marges del riu.

Les actuacions establertes en aquest projecte inclouen mesures per garantir la conservació eficaç de l'ecosistema de ribera a mitjà i llarg termini, la creació d'un camí de vianants i un carril-bici, plantacions amb vegetació autòctona de ribera, la instal·lació de cinc pantalans de fusta distribuïda durant el tram i importants millores tant en el mobiliari urbà com en l'enllumenat.

Aquestes actuacions formen part de la política del Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí per recuperar el litoral espanyol col·laborant amb les comunitats autònomes i els ajuntaments de les zones afectats i duent a terme les actuacions necessàries per a la millora d'aquesta zona de la ribera de l'Ebre respectant les característiques mediambientals i paisatgístiques de cada zona i facilitant l'ús i gaudi de la costa a tots els ciutadans.
 

Fotos