Fomento destina 1,8 milions a cinc projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya

04/11/2009

Amb càrrec a l’1% Cultural


El Ministeri finançarà actuacions al Pavelló de Sant Jordi de l’Hospital de la Santa Creu (Barcelona); a l’Ermita de Sant Urbà (Lleida); al Castell de l’Ametlla de Segarra (Lleida); al Passeig de la Llibertat de Vielha (Lleida) i a l’Església de Sant Pere (Tarragona)

El Ministeri de Foment destinarà una partida d'1.817.840,14 euros a cinc projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya, amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% Cultural celebrada en la tarda ahir a Madrid.

 

Amb aquests recursos, es finançaran un total de cinc actuacions de consolidació i adequació d'edificis i zones d'interès cultural a Catalunya.

RESTAURACIÓ DEL PAVELLÓ DE SANT JORDI EN EL RECINTO HISTÓRICO DE EL HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU (BARCELONA)

 
El Ministeri de Foment destina, amb càrrec a les disponibilitats de l'1% Cultural, una quantitat de 784.424,85€ en un exercici pressupostari, tramitat per Conveni Anual. Aquesta quantitat representa el 61,00% del Pressupost d'Execució.

 

El projecte forma part del Pla de Restauració i transformació d'usos dels edificis de l'antic hospital, en traslladar-se l'activitat sanitària a un nou edifici. Per tal de destinar aquest pavelló a ús d'oficines, la intervenció comprèn, per a l'exterior, treballs de restauració dels materials que componen els seus paraments i enderroc de cossos afegits. Per a l'interior, es té en compte la recuperació i restauració de voltes i elements originals, reposició de revestiments, enrajolats, guarnits de paraments i paviments de mosaic hidràulic.


 
RESTAURACIÓ DE L'ERMITA DE SANT URBÀ (LLEIDA)
El Ministeri de Foment destinarà, amb càrrec a les disponibilitats de l'1% Cultural una quantitat de 76.336,00€ en un exercici pressupostari, tramitat per Conveni Anual. Aquesta quantitat representa el 80,00% del Pressupost d'Execució.

 

L'ermita presenta un estat de gran deteriorament. L'actuació planteja la seva rehabilitació integral, amb obres de: reposició de la coberta amb estructura de fusta i acabada amb lloses de pedra, impermeabilització i consolidació del coronament de les parets perimetrals, tractament de paraments, enguixant l'interior i ajuntant i reparant la pedra a l'exterior, reconstrucció de petit altell de fusta, reposició de fusteries en la porta d'accés i els petits forats de passada de llum, en tot això es reutilitzaran els elements constructius aptes per a això, una vegada reparats. Es millora també el camí d'accés i l'entorn de l'ermita.


 
CONSOLIDACIÓ-REHABILITACIÓ DEL CASTILLO DE L'AMETLLA DE SEGARRA, 2a FASE (LLEIDA)
El Ministeri de Foment destinarà, amb càrrec a les disponibilitats de l'1% Cultural una quantitat de 217.079,29€ en un exercici pressupostari, tramitat per Conveni Anual. Aquesta quantitat representa el 75,00% del pressupost d'Execució.

 

Aquest projecte es presenta com una continuació d'obres de consolidació-rehabilitació realitzada en una primera fase; amb ell quedarà conclosa la recuperació del castell. L'objecte d'aquesta actuació és consolidar íntegrament la torre, resoldre el problema d'evacuació d'aigües pluvials i fer-la visitable situant un mirador en el punt més alt.


 
URBANITZACIÓ INTEGRAL DEL PASEO DE LA LIBERTAD DE VIELHA (LLEIDA)
El Ministeri de Foment destinarà, amb càrrec a les disponibilitats de l'1% Cultural una quantitat de 290.000,00€ en un exercici pressupostari, tramitat per Conveni Anual. Aquesta quantitat representa el 35,27% del Pressupost d'Execució per Contracta segons la documentació aportada.

L'actuació és una més de les propostes de reforma i millora del casc històric que va fent-se per carrers. Ja urbanitzades la C/ Sarriulèra i Més gran, es planteja la del Pº de la Libertad, renovant els serveis urbans (sanejament, escomesa d'aigua, electricitat, telefonia i il·luminació pública) sota el nou paviment.


REHABILITACIÓ DE L'ESGLÉSIA DE SANT PERE EN CORBERA D'EBRE, III FASE (TARRAGONA)
El Ministeri de Foment destinarà, amb càrrec a les disponibilitats de l'1% Cultural una quantitat de 450.000,00€ en un exercici pressupostari, tramitat per Conveni Anual. Aquesta quantitat representa el 75,00% del Pressupost d'Execució.

 

La intervenció proposta és la tercera fase i última del procés de rehabilitació de l'antic temple iniciat el 1988; el projecte es centra en la cripta, el campanar, la nau i les cúpules situades sobre el tester Nord. Es tenen en compte actuacions de consolidació de la construcció, cosit d'esquerdes, demolició d'elements afegits, condicionament de l'espai interior (paviments, neteja d'arcs transversals, instal·lacions etc.) i execució d'una nova coberta lleugera i transparent que freni la degradació de les restes existents.


 

 
1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.