Foment ha invertit a Catalunya a prop de 10.000 M€ en els últims cinc anys

06/11/2009

Conferència en el Cercle d'Infraestructures


  • El secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures, Víctor Morlán, va indicar avui a Barcelona que la inversió ferroviària en la comunitat durant 2010 superarà els 1.880 M€.

El secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures, Víctor Morlán, va manifestar avui en el Cercle d'Infraestructures de Catalunya que el Ministeri de Foment ha invertit en aquesta comunitat a prop de 10.000 M€ en els últims cinc anys, el doble que en els cinc precedents.

En una conferència a Barcelona, Morlán va manifestar l'aposta decidida del Ministeri per aquesta comunitat i com exemple d'això va posar l'execució pressupostària de 2009. En aquest sentit, va indicar que a 31 d'agost Foment havia executat un 47,6% dels PGE de 2009.

“Durant aquest any, en aquestes circumstàncies socioeconòmiques tan compromeses, ja hem gastat en projectes d'infraestructures a Catalunya més de 1.500 milions d'euros”, va afegir, assenyalant que “en el que queda d'any haurem executat més de 3.000 milions d'euros, assolint pràcticament el 100% de la quantitat pressupostada”.

Al respecte, el secretari d'Estat va dir que la prioritat del Govern durant aquest any de conjuntura econòmica desfavorable ha estat executar el pressupost, “és a dir, invertir, perquè és l'execució del pressupost el que genera activitat econòmica i lloc de treball”. Per això, va advertir, “hem fet, fins i tot, un pla extraordinari d'anticipació de finalització d'obra pública per tal de mantenir i crear més llocs de treball i més activitat econòmica”.

En relació amb el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2010, Morlán va indicar que el nivell d'inversió per a Catalunya superarà els 3.000 milions d'euros, cosa que representa el 18,82% de la inversió total del Ministeri.

Segons va explicar, aquest nivell d'inversió situa a Catalunya com la segona comunitat autònoma amb més gran inversió en infraestructures. Va destacar, així mateix, que la inversió prevista pel Ministeri de Foment a Catalunya en matèria ferroviària el 2010 superarà els 1.880 milions d'euros. Això representa un increment pel que fa a l'any present i converteix a Catalunya en la primera comunitat autònoma en inversió en ferrocarrils.

Així mateix, va destacar que malgrat haver posat en servei el nou Terminal T1 durant 2009, la inversió en matèria d'aeroports a Catalunya s'incrementa en un 18%, amb la qual cosa el Ministeri garanteix la continuïtat del Pla Barcelona per a l'ampliació i modernització de l'Aeroport i que també inclou actuacions importants a Sabadell, Reus i Girona.

Licitació

D'un altre costat, el secretari d'Estat va dir ser conscient de la preocupació que existeix en relació amb la licitació i va voler aclarir algunes dades.

“Als 422 milions d'euros que havíem licitat a 31 d'agost, en properes setmanes caldrà afegir els 430 milions d'euros corresponents a la licitació de l'estructura de la nova estació de la Sagrera, la licitació dels accessos ferroviaris a la citada estació per un import de 259 milions d'euros, així com la licitació de l'accés ferroviari a l'aeroport del Prat per una quantitat d'al voltant de 300 milions d'euros, amb la qual cosa, sumat a altres licitacions previstes, fins a final d'any haurem licitat més de 2000 milions d'euros en actuacions a Catalunya, que faran que aquesta comunitat autònoma, malgrat haver caigut la licitació a tot Espanya, sigueu la de més gran volum de licitació d'obra pública l'any 2009”, va explicar.

A aquestes quantitats cal afegir els convenis que s'estan tramitant en aplicació de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut d'Autonomia, per un import global superior a 220 milions d'euros l'any en curs.

D'altra banda, Morlán va confirmar que la Línia d'Alta Velocitat entre Barcelona – Girona – Figueres i Perpinyà estarà en servei en la seva totalitat el 2012 i va indicar que les obres de la LAV al seu pas per Barcelona s'estan desenvolupant a bon ritme i amb les més grans garanties de seguretat.

Pel que fa a la nova estació de la Sagrera es refereix, va destacar la important inversió acordada al si de la Societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat que superarà els 700M€. Així mateix, el passat 14 d'agost, el Consell de Ministres va autoritzar l'aportació de 255M€ per part del Ministeri que permetrà que Fomento, a través d'ADIF, liciteu abans de fi d'any les obres de l'estructura de la nova estació i dels accessos a la mateixa, per un import conjunt 689 milions d'euros.