Garmendia: “L'Estratègia Estatal d'Innovació és un Pacte per la Innovació"

11/11/2009

VIII Conferència Internacional de l'Associació de Pacs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE) i Inauguració Oficial d'Esadecreapolis, a Sant Cugat del Vallès


  • La ministra ha destacat la inversió de 442M€ que el MICINN ha destinat a parcs el 2009, destinant concretament als Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, 87,7M€
  • La Secretaria General d'Innovació, està treballant en l'Estratègia Estatal d'Innovació (E2I), per a què s'han identificat cinc eixos d'acció
  • La ministra ha destacat la gran oportunitat que tenen davant ciutats com San Cugat del Vallés per capitalitzar el seu històric compromís amb la innovació i la tecnologia a través del nou Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local
  • El Ministeri de Ciència i Innovació establirà una línia permanent de col·laboració amb els ajuntaments per promoure i donar suport projectes municipals innovadors de desenvolupament sostenible a través d'una oficina tècnica i un segell de qualitat

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha destacat avui la importància que el Ministeri de Ciència i Innovació concedeix als Parcs Científics i Tecnològics com agents dinamitzadors en l'actual procés de canvi de model de creixement econòmic en què ens trobem. En aquest sentit, la ministra ha destacat la inversió de 442M€ que el Ministeri de Ciència i Innovació ha destinat a parcs el 2009, destinant concretament als Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, 87,7M€. Així mateix, ha recordat que des de 2005, el Govern ha destinat als Parcs espanyols, 1.643M€, a través de les diferents convocatòries.

Aquestes declaracions les ha realitzat durant la VIII Conferència Internacional de l'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE) i la Inauguració Oficial d'Esadecreapolis, a Sant Cugat del Vallès.

Així mateix, la ministra ha assenyalat que els Parcs són uns instruments claus per al desenvolupament regional, així com per a la valoració del coneixement i la transferència de tecnologia, on la Secretaria General d'Innovació juga un paper fonamental com integradora de la política de parcs.

Precisament, ha afegit Garmendia, la Secretaria General d'Innovació, està treballant en l'Estratègia Estatal d'Innovació (E2I), on està molt present l'estímul de la transferència de coneixement.

Aquesta Estratègia tindrà en compte les especificitats del nostre teixit productiu i, al mateix temps, alinearà les nostres polítiques amb les polítiques supranacionals que en aquesta matèria s'estan gestant, com el Pla Europeu per a la Innovació i l'Estratègia d'Innovació impulsada per l'OCDE, ha explicat la ministra.

Aquesta aposta del Govern, ha afegit, ha d'entendre's com un “Pacte per la Innovació”, un compromís polític de llarg abast susceptible de ser compartit per totes les administracions i per la resta d'agents econòmics i socials.

Pentàgon de l'Estratègia Estatal d'Innovació


Per a l'E2I s'han identificat cinc eixos d'acció:

La modernització, adaptació i creació d'un entorn financer propens a la innovació empresarial
La falta d'accés al finançament privat per a la innovació és un del dèficits endèmics del nostre sistema. Per fer-ho, el Govern està treballant en la creació d'un marc estable i favorable a la innovació, que tingui en compte qüestions com l'accés al mercat de capitals, el finançament bancari al capital risc i l'atracció d'inversió estrangera directa en R+D+i. Més enllà de les qüestions normatives i de l'impuls polític associat, cal que tots ens impliquem en un canvi en la cultura empresarial i financera, ha afegit la ministra.

• Dinamització dels mercats líders sostenibles”
Aquest vector proposa la dinamització dels trucats mercats líders sostenibles a través de dos instruments: la regulació i la compra pública. Volem, ha assenyalat la ministra, que les nostres empreses siguin líders innovadores i exportadores de la seva innovació en aquells sectors o activitats en què Espanya té ja un lideratge reconegut internacionalment. Els mercats detectats són: l'economia verda, l'economia social o assistencial, o la indústria de la ciència. Aquesta indústria de la ciència es sustenta en el lideratge i les capacitats que l'enginyeria nacional posa a disposició del Sistema Nacional de R+D+i. D'aquesta manera, segons ha explicat la ministra, “pretenem que aquesta capacitat tractora del sector públic pugui ajudar a consolidar sectors empresarials competitius al voltant d'aquestes activitats” i ha posat com a exemple el Sincrotró Alba de Barcelona.

• La internacionalització de les activitats innovadores
En aquest eix s'han assolit importants acords amb països com Japó o Suïssa en àmbits tan rellevants com la biotecnologia, la nanotecnologia i les energies renovables. A més, ha afegit, hem reforçat les nostres relacions amb els països iberoamericans mitjançant el disseny de nous instruments de foment a la innovació empresarial.

• La difusió de la innovació a tot el teixit productiu

Aquesta tasca ha de comptar necessàriament amb la col·laboració de les administracions autonòmiques, i d'agents com les associacions empresarials, els Centres Tecnològics, els Parcs Científics i Tecnològics i els seus representants, que ja estan fent una important tasca de promoció de la innovació a tots els nivells.

• Les persones
La Ministra ha recalcat que des del Govern se'n van a redoblar els esforços per seguir incorporant talent al teixit productiu, per fer que el talent i la creativitat que ja atresoren les nostres empreses puguin posar-se en valor, justament ara, que és quan més ho necessitem. En aquest sentit, la ministra ha assenyalat que durant 2010 s'han prioritzat les beques i contractes d'investigació que impulsa el Ministeri de manera que l'any vinent creixerà un 13% el nombre d'investigadors contractats o becats.

Així mateix, durant l'acte, la ministra ha subratllat l'important paper de les administracions locals, en el desenvolupament del nou model productiu. En aquest sentit, la ministra ha destacat la gran oportunitat que tenen davant sí ciutats com San Cugat del Vallés per capitalitzar el seu històric compromís amb la innovació i la tecnologia a través del nou Fons Estatal per al Lloc de treball i la Sostenibilitat Local, dotat amb 5.000 milions i en què es prioritza la posada en marxa d'infraestructures relacionades amb la Ciència i la Innovació.

Actuacions del MICINN per a l'estímul de la ciència i la innovació local

El Ministeri de Ciència i Innovació establirà una línia permanent de col·laboració amb els ajuntaments per promoure i donar suport projectes municipals innovadors de desenvolupament sostenible en el marc del nou Fons per al lloc de treball i la sostenibilitat local, a través de les següents actuacions:

> Oficina Tècnica: La ministra ha destacat la posada en marxa d'una oficina tècnica de suport i assessorament a les entitats locals que està posant en marxa el Ministeri, d'acord amb el Ministeri de Política Territorial.

> Premi/Distinció “Ciutats de la Ciència i la Innovació”: La ministra també ha assenyalat que el Ministeri llançarà aviat un segell de qualitat que distingirà i projectarà internacionalment a les ciutats espanyoles líders en innovació i motors del canvi de model econòmic.

En aquest sentit, la ministra ha animat la ciutat de Sant Cugat, perquè formi part del grup d'ajuntaments distingits pel Ministeri com “ciutats de la ciència i de la innovació”.

Durant l'acte, també han estat presents el Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder, el president d'Esadecreapolis, Pere Rifà, i el President de l'APTE, Felipe Romera, entre d'altres.