Elena Espinosa subratlla el compromís del Govern per fomentar en la societat una responsabilitat col·lectiva sobre la conservació del patrimoni forestal espanyol

ministra

18/11/2009

En la commemoració del 50 Aniversari de les Campanyes de prevenció d'incendis forestals i lliurament de distincions Mediambientals


  • La Ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí ha ressaltat l'encomiable dedicació, lliurament i professionalitat en la lluita contra el foc de tots els condecorats.

La ministra de Medi ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha subratllat, en la commemoració del 50 Aniversari de les Campanyes de prevenció d'incendis forestals i lliurament de les distincions Mediambientals, el compromís del Govern per fomentar en la societat una responsabilitat col·lectiva sobre la necessitat d'evitar els incendis forestals i conservar el patrimoni forestal espanyol.

En relació amb les Campanyes de prevenció sobre els incendis forestals, iniciades fa ara 50 anys, Elena Espinosa ha recordat que el missatge d'aquestes ha anat calant en una societat cada vegada més conscienciada sobre la importància d'evitar aquest tipus de sinistres.

En el trascurs d'aquests 50 anys, ha assenyalat la Ministra, Espanya ha canviat molt en la seva estructura econòmica, ecològica i territorial, amb un gradual abandonament dels usos tradicionals de la muntanya i l'herència d'un passat forestal orientat al monocultiu, que ha vingut a sumar-se a nous factors de risc com la difusió de la ciutat i la incidència de persistents fenòmens meteorològics adversos.

En aquest context, la Ministra ha indicat que el medi rural espanyol se'n va matorralizando i acumula gradualment més biomassa susceptible de convertir-se en combustible; per la qual cosa, ha explicat Elena Espinosa, cal extremar la precaució, insistir en la prevenció i reforçar els mitjans d'extinció.

Per altra banda, la Ministra ha recordat que a l'hivern es treballa per evitar els incendis, cada vegada amb més recursos econòmics, insistint que cal intensificar encara més els esforços de cooperació amb les administracions autonòmiques en aquesta matèria.

Sobre els condecorats, la Ministra ha mostrat, en nom del Govern i també dels ciutadans, el reconeixement al seu esforç i treball, la seva dedicació, lliurament i professionalitat en la lluita contra el foc.

Molt especialment, s'ha referit als familiars de les persones mortes en treballs d'extinció, a què els ha transmès reconeixement, respecte i expressió de solidaritat i gratitud per la seva presència a aquest acte. Una consideració que, ha afegit, ha de fer-se extensiu a tots els morts i ferits en els incendis d'anys anteriors.

Així mateix, Elena Espinosa ha mostrat el seu reconeixement al 43 Grup de Forces Aèries de l'exèrcit de l'aire, pel seu treball continuat des de 1971, pel seu alt grau de preparació per ser, juntament amb la resta de pilots civils, part fonamental del dispositiu nacional.

La Ministra, també, ha destacat la tasca de col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències en la seva tasca de coordinació de mitjans i recursos sobre les poblacions i del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, SEPRONA, pel seu treball, a vegades poc visible, però d'evidents bons resultats.

Finalment, Elena Espinosa ha ressaltat el treball tenaç i constant de la Fiscalia Coordinadora de Medi ambient i Urbanisme, fonamental per lluitar contra el delicte; així com la tasca de les Brigades de Reforç contra Incendis Forestals (BRIF), que han obtingut la felicitació de les Comunitats Autònomes, de molts Ajuntaments i de diverses institucions i organitzacions.