El nou Penta 2009 inicia la seva activitat amb la constitució dels òrgans directiu i executiu

reunió

19/11/2009

Realitzada la reunió de constitució dels òrgans directiu i executiu del nou PENTA 2009


  • Es creen dos nous grups executius: Intervenció a càrrec de la Generalitat i Seguretat Estratègica depenent de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia
  • El grup de Seguretat Ciutadana passa als Mossos d’Esquadra
  • Dintre de l'Òrgan Executiu s'afegeix un representant municipal, que serà el portaveu de tots els municipis de cada Zona I del PENTA.
  • Avui s’ha presentat també el protocol de col·laboració amb el Consorci de Comunicació Local (COM Ràdio).

Aquest matí s’ha celebrat a la seu d’aquesta Subdelgació del Govern la reunió constitutiva dels òrgans directiu i executiu del PENTA 2009.

Amb motiu de la sentència del Tribunal Suprem, del 17 de desembre de 2008, que va anular l’acord del Consell de Ministres pel què es van aprovar els Plans Directors corresponents als “Plans d’Emergència Nuclear de les Centrals Nuclears”, entre ells el PENTA, en el decurs dels primers mesos de l’actual any 2009 s’ha dut a terme una revisió de l’esmentat PENTA 2006.

Finalment, el 16 de octubre, el PENTA (amb el seu redactat actual) va ser aprovat per part del Consell de Ministres, i va ser publicat al BOE el dia 10 de novembre de 2009, per entrar en vigor el dia següent.

Les modificacions que han fet necessari actualitzar el PLABEN són tres: una d’elles comunes als cinc Plans Exteriors i dues específiques pel PENTA.

La modificació comuna a tots els Plans consisteix en incorporar un Alcalde, en representació de les Corporacions Locals de la Zona I de cada Pla, a l’Òrgan Executiu del PENTA.

Les modificacions especifiques pel PENTA, són les següents:

·   El Grup de Seguretat queda dividit en dos: El Grup de Seguretat Ciutadana i Ordre Públic (a càrrec dels Mossos d’Esquadra) i el Grup de Seguretat Estratègica (a càrrec de la Guàrdia Civil).

·   El Grup Logístic també queda dividit en dos: El Grup de Suport Logístic i el Grup d’Intervenció.

Un cop aprovats el nou PLABEN i el nou PENTA 2009 ha estat necessari, en primer lloc, la designació formal dels Caps dels Grups Operatius, els seus Suplents i els representants municipals a l’Òrgan Executiu.

El nou PENTA 2009 millora l’estructura de seguretat per actuar de forma coordinada i efectiva en cas d’una emergència i s’adequa a la realitat administrativa de Catalunya. 

Avui s’ha presentat també el protocol de col·laboració entre el Consorci de Comunicació Local (COM Ràdio). Des del consorci, es col·laborarà amb tasques d’informació i formació de la població, i en cas de necessitat, les emissores també participaran en les tasques informatives de l’emergència.    

> Fotos