El nou Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local destinarà més de 796 milions d’euros a Catalunya

presentacio

20/11/2009

Avui s’ha realitzat una Jornada Informativa amb els municipis catalans


  • El total del Fons disponible per a Catalunya és de 796.110.993 euros (585.557.761 a Barcelona; 79.119.883 a Girona; 46.147.999 a Lleida; i 85.285.350 a Tarragona).
  • Es finançaran prioritàriament projectes de desenvolupament sostenible en les seves vessants mediambiental i de recolzament a la innovació tecnològica i social
El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, acompanyat pel President de la Federació de Municipis, Manuel Bustos, i pel President de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, ha presidit aquest matí una Jornada Informativa sobre el Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local adreçada a alcaldes i responsables municipals amb l’objectiu d’oferir a les corporacions locals tota la informació relativa a quest Fons, l’import del qual disponible a Catalunya és de 796.1110.993 euros (585.557.761 a Barcelona; 79.119.883 a Girona; 46.147.999 a Lleida; i 85.285.350 a Tarragona).Al conjunt de l’Estat, el Ministeri de Política Territorial –encarregat de gestionar el nou Fons- finançarà inversions per un valor total de 5.000 milions d’euros.
 
Al Consell de Ministres del 23 d’octubre es va aprovar el Real Decret-Llei que crea el Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local, que dóna continuïtat a l’actual Fons Estatal d’Inversió Local, i que s’emmarca dins dels conjunt de mesures del Govern dirigides a impulsar la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball, així com a encarrilar el model econòmic espanyol cap a un patró de major sostenibilitat. L’actual FEIL 2009 ha destinat a Catalunya 1.276 milions d’euros, que sumats als 796 del nou Fons, suposen 2.072 milions d’euros, el major volum inversor de tota la història dut a terme per un govern a favor dels ajuntaments.
 
Principals novetats del nou Fons
 
Una de les principals novetats que avui s’ha tractat a la Jornada Informativa és la possibilitat que tenen els ajuntaments, amb el nou Fons, de finançar fins a un 20% de les despeses corrents que ocasioni la prestació de serveis socials de competència municipal, principalment en educació i atenció a persones en situació de dependència.
 
Quant a la creació de llocs de treball, es manté l’exigència de que els nous contractes es realitzin a treballadors inscrits com a demandants de feina, amb la novetat de que es donarà prioritat als aturats de llarga durada.
 
Pel que fa als terminis, cal assenyalar que les sol·licituds es poden presentar des del passat 4 de novembre fins el 4 de febrer de 2010 (inclòs). Les obres podran començar a executar-se a partir de l’1 de gener de 2010.
 
Tipologia de projectes
 
Els projectes que es podran finançar amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local s’englobaran en les següents línies:
 
·        Sostenibilitat econòmica: parcs empresarials, científics i tecnològics; infraestructures d’innovació i desenvolupament tecnològic; desplegament i accés a les xarxes de telecomunicacions de nova generació.
·        Sostenibilitat ambiental: estalvi i eficiència energètica i de recursos hídrics; accessibilitat i ús d’energies renovables; mobilitat urbana sostenible; reforçament de mitjans de transport menys contaminants.
·        Sostenibilitat social: centres de serveis socials, sanitaris, culturals i esportius; despesa corrent destinada a serveis socials, principalment educació i atenció a persones en situació de dependència.
 
Els municipis amb una població inferior als 2.000 habitants tindran un major marge a l’hora de determinar la tipologia de projectes, per facilitar el complet desenvolupament del Fons en les localitats més petites.
 
Procediment
 
En relació als mecanismes de gestió, s’incrementa l’import de les bestretes que es transfereixen als ajuntaments un cop aprovats els projectes, que arribaran al 85% del seu cost total (en comptes del 70% que estableix el FEIL). El 15% restant s’abonarà un cop finalitzades les obres.
 
Com amb el Fons actual, tots els tràmits es podran realitzar íntegrament via telemàtica.
 
Es pot consultar tota la informació sobre el nou Fons per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local a www.catalunya.map.es

> Fotos