El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la Delegació del Govern posen en marxa un pla per fomentar l’ús del DNI electrònic a Catalunya

El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la Delegació del Govern posen en marxa un pla per fomentar l’ús del DNI electrònic a Catalunya

14/12/2009

  • Accions publicitàries, sessions de formació per a la ciutadania i les empreses, distribució gratuïta de lectors de DNI electrònic i fullets informatius i un web específic adreçat a fomentar l’ús del DNI electrònic (www.usatudni.es), són algunes de les actuacions previstes
  • Amb el DNI electrònic els catalans poden fer múltiples gestions a través d’Internet amb l’Administració Pública, les empreses i altres ciutadans de manera segura, còmoda i àgil
  • Aquesta iniciativa, emmarcada en el Plan Avanza2, està desenvolupada per la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, a través de red.es

La Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, a través de red.es, i la Delegació del Govern a Catalunya han presentat avui la posada en marxa d’un pla d’actuació per formentar l’ús del DNI electrònic entre la ciutadania i els col·lectius empresarials de Catalunya. Per fer-ho, es desenvoluparan nombroses actuacions per difondre les utilitats i els avantatges del DNI electrònic entre diversos col·lectius. Aquest pla pretén, a més, estimular l’oferta de serveis i aplicacions de confiança que impulsin l’ús del DNI electrònic, per a la qual cosa es dinamitzarà la indústria de les tecnologies de la informació i els prestadors de serveis.

Les accions que formen part del pla es desenvoluparan de manera paral·lela a les diverses províncies catalanes fins al mes de juliol del 2010.

Entre les actuacions previstes destaca la posada en marxa d’una campanya publicitària en mitjans de comunicació de difusió regional; la realització de sessions de formació, dinamització i demostració, adreçades a difondre els avantatges i les utilitats del DNI electrònic; jornades tècniques adreçades a empreses i desenvolupadors a Catalunya; accions destinades a l’eliminació de barreres per a persones amb discapacitat als Punts d’Actualització del DNI a les Oficines d’Expedició; distribució gratuïta de lectors de DNI electrònic i fullets informatius entre la ciutadania i empreses de Catalunya; etc. A més, es posarà en marxa un portal d’informació multicanal per a la ciutadania, les empreses i les administracions públiques (www.usatudni.es) amb informació d’utilitat sobre els avantatges i els serveis disponibles per a l’ús del DNI electrònic.

Entre les accions directes que es desenvoluparan a Catalunya destaquen les sessions de dinamització i demostració (Oficines d’Expedició del DNI electrònic).
 

Sobre el DNI electrònic
El DNI electrònic, similar al tradicional, té com a novetat principal la incorporació d’un petit circuit integrat (xip), capaç de guardar informació de manera segura i processar-la internament, i permet (a més de l’ús habitual del document tradicional) acreditar electrònicament i de manera inequívoca la identitat de la persona per operar en el món digital de manera segura amb la mateixa certesa que en el món físic.

Una de les grans novetats del DNI electrònic és la possibilitat de fer tràmits a través d’Internet amb les administracions públiques i empreses de manera segura, còmoda i  àgil, evitant desplaçaments, temps d’espera, etc. En l’actualitat, la gran majoria de les administracions públiques (Administració General de l’Estat, comunitats autònomes i entitats locals) i empreses ja disposen de serveis on-line que permeten utilitzar el DNI electrònic.

Entre els més utilitzats hi figuren: sol·licitar l’historial laboral, fer la declaració de la renda, sol·licitar ajudes per a l’atur, consultar dades personals en registres públics, sol·licitud i tramesa de formularis, pagament de taxes, accés a la banca on-line, etc. (més informació sobre serveis disponibles, a www.dnielectronico.es, www.060.es).

De la mateixa manera, en l’àmbit empresarial, el DNI electrònic esdevé una eina de treball summament útil en els processos de negoci, i en particular per a les pimes, ja que en facilita la modernització i en millora la competitivitat. A més, es converteix en un factor de dinamització empresarial del sector de les Tecnologies de la Informació, potenciant el desenvolupament de serveis i productes lligats al procés d’utilització del DNI electrònic.

500.000 DNI electrònics expedits cada mes
Més de 13 milions de ciutadans ja tenen el DNI electrònic, i s’estima que a finals del 2009 el nombre s’elevarà fins als 14 milions. Aquestes xifres situen Espanya com el país amb més nombre de ciutadans amb aquesta mena d’identificació arreu del món, i ens converteixen en pioners en l’ús del DNI electrònic i referent a escala mundial en aquest àmbit.

Connexió a Internet i lector compatible, únics requisits per utilitzar el DNI electrònic
Per a la utilització del DNI electrònic cal disposar d’un equipament mínim d’elements informàtics (equip informàtic amb connexió a Internet i un lector compatible), que permeten l’accés al xip de la targeta i, per tant, la utilització dels certificats que conté. El software específic per utilitzar el DNI electrònic es pot obtenir gratuïtament a l’àrea de descàrregues del web www.dnielectronico.es.

La implantació del DNI electrònic s’emmarca en el Plan Avanza2, que s’inclou dins del Plan E (www.plane.gob.es), impulsat pel Govern d’Espanya, en el qual es recullen les mesures adoptades per sostenir l’activitat econòmica i assentar les bases d’un creixement sostenible en el futur.

> Fotos