José Blanco signa el conveni per a noves actuacions de restauració a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Moment de la signatura

27/10/2010

1% Cultural


Foment destinarà 1,5 milions a la restauració del Pavelló de Sant Leopold i al Pavelló Central

El ministre de Foment, José Blanco, i l'administrador de la Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Joan Benito i Tolsau, han signat avui a Madrid el conveni de col·laboració per a la restauració de les cobertes i façanes del Pavelló de Sant Leopold, així com per a la restauració de cúpules i cobertes del Pavelló Central de l'Hospital, amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. L'acte ha comptat també amb la presència de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde.

Les obres tindran un cost total de 2.044.401, 23 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 75% (1.533.300, 93 euros).

Pavelló de Sant Leopold
El Pavelló de Sant Leopold forma part del recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997. Es va construir entre 1903 i 1918.

Foment aportarà 690.143,27 euros per a les obres de restitució de les cobertes del cos central i dels cossos est i oest. A la cúpula es desmuntaran i recuperaran les escames ceràmiques i es substituirà l'estructura d'acer, per acer inoxidable. A la façana es proposa restituir-la al seu estat original. També es restauraran els elements estructurals, elements decoratius, escultòrics i ornamentals, utilitzant materials i tècniques constructives originals.

Pavelló Central
Foment aportarà 843.157,66 euros per a la reparació de cobertes danyades. Totes les restauracions es realitzessin amb materials iguals als originals. L'actuació en coberta de les ales aquest i oest, en el cos central i en les sales d'operacions i escales, comportarà la demolició de troneres afegides en les tres primeres i l'enderroc de xemeneies en els dos segons.

1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

Durant la seva intervenció, el ministre de Foment ha subratllat avui que aquests projectes no només beneficien a la preservació del patrimoni històric i cultural, sinó que “també afecten positivament en l'activitat econòmica de les poblacions beneficiades per les inversions, incrementant el lloc de treball”.

Blanco ha destacat que, “gràcies a l'històric nivell d'inversió en infraestructures del transport que hem dut a terme en els últims anys, s'ha pogut incrementar notablement l'esforç inversor per contribuir més que mai a l'1% Cultural”. Així, ha recordat que el 2009 es va aprovar el major nombre de subvencions de la història d'aquest programa i es van destinar 67 milions d'euros a aquests projectes.

El ministre ha agraït també “el treball i la dedicació que han desenvolupat les administracions i altres entitats sol•licitants, que en tots els casos han realitzat un important esforç econòmic perquè els projectes recollits en els convenis siguin una realitat”.