El Port, el Punt d’Inspecció Fronterera i el Banc dels Aliments col•laboren en la lluita contra la fam

28/10/2010

Els productes inspeccionats al Port no comercialitzables però aptes per al consum es destinaran a les persones necessitades

El Port de Barcelona, en col·laboració amb el Punt d’Inspecció Fronterera (PIF) i diverses entitats de la Comunitat Portuària, ha posat en marxa un projecte destinat a aprofitar els volums de mercaderies que, després de superar els controls de qualitat i seguretat al PIF ubicat al Port, deixen de ser comercialitzables, tot i que són aptes per al consum humà. La iniciativa consisteix en fer arribar els aliments procedents d’examinació del PIF a la Fundació Banc dels Aliment de Barcelona.

El primer transport per part de les entitats implicades s’ha portat a terme recentment durant una prova pilot del projecte que ha finalitzat amb èxit. En total, durant aquest primer enviament s’han transportat 443 quilos de productes a les instal·lacions del Banc dels Aliments. La primera donació estava integrada per productes a dojo (llegums, cacauets, festuc, olives, cogombres i soja); fruites i hortalisses (dàtils, alls, peres, pinyes i kiwi) i envasats (llaminadures, farina i oli).

La iniciativa ha estat desenvolupada pel Grup de Treball de Responsabilitat Social del Consell Rector per a la Promoció de la Comunitat Portuària de Barcelona i ha comptat amb la participació de diverses entitats i empreses d’aquest col·lectiu.

Inicialment, aquest aliments eren destruïts, degut a que un cop els envasos que els contenen s’obren per ser inspeccionats, els productes deixen de ser comercialitzables. Tanmateix, sí són aliments aptes per al consum humà. Així doncs, per tal d’evitar la destrucció d’aquests aliments, a partir d’ara seran enviats a la Fundació Banc dels Aliments, amb l’objectiu de fer-los arribar a les persones que més els necessiten. Es tracta d’un aprofitament de productes dut a terme amb criteris de sostenibilitat i de responsabilitat solidària.

El procés es realitza fent transports amb càrregues d’aliments que es porten des del PIF del Port a la Fundació Banc d’Aliments. La freqüència d’aquests viatges serà variable, ja que dependrà de la quantitat d’aliments que el PIF inspecciona periòdicament. Durant el desenvolupament del projecte s’elaboraran uns indicadors per tal de fer un seguiment del nombre de viatges que es realitzen anualment, del volum d’aliments que es transporten i de la seva tipologia.

La Fundació Banc dels Aliments assegura una distribució justa i regulada, repartint els aliments a entitats benèfiques reconegudes, que són les úniques que, per la seva relació directa amb els necessitats, poden assegurar la destinació correcta dels ajuts alimentaris.

Les empreses i institucions implicades en aquest projecte són: la Duana de Barcelona, el Servei d’Inspecció Fronterera, Transitainer, Arola Aduanas y Consignaciones, Terminal de Contenidors Barcelona, Barcelona Reefer Terminal, Acciona Trasmediterránea, l’Associació d’Empreses Estibadores Portuàries, el Col•legi Oficial d’Agents i Comissionistes de Duanes, l’Associació de Transitaris, Expedidors Internacionals i Assimilats (ATEIA), l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells, l’Autoritat Portuària de Barcelona i el Banc dels Aliments.