Les obres del passeig fluvial i via verda de la C-12 al pont del ferrocarril a Tortosa comencen al gener de 2011

26/11/2010

Encarregades pel Ministeri de Medi Ambient a l’empresa TRAGSA amb una inversió de 5 M€


El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha encarregat aquest mes de novembre a l’empresa TRAGSA les obres del tram entre la C-12 i el pont del ferrocarril a Tortosa amb una inversió de 5.077.999,10 €. Els treballs tenen l’objectiu de millorar aquest tram mitjançant un passeig fluvial i una part de la via verda. Començaran aquest proper mes de gener de 2011 i el termini d'execució s'ha estimat en 15 mesos.

Dintre de les actuacions planificades per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí, s'inclou el garantir l'efectivitat de la servitud de trànsit i l'ús lliure de les zones costaneres i riberenques associades al domini públic marítim-terrestre recuperant mediambientalment aquestes zones sovint degradades.
 
Una de les estratègies per tal d’aconseguir-ho és la materialització de camins de vianants, camins de ronda i camins fluvials durant tota la línia de costa i riberes. En el cas que ens afecta, la ciutat Tortosa és una ròtula d'unió entre la via verda provinent de la Terra Alta i la futura ruta verda des de Tortosa a la desembocadura del riu Ebre pel seu marge esquerre. S'han realitzat actuacions a aquesta última zona com per exemple passejos fluvials a Deltebre i adequació mediambiental en la zona del ‘Garxal’. També s'està treballant en nous projectes per tal d'assolir els objectius abans esmentats durant els 40 quilòmetres  que transcorren pel marge esquerre des de la ciutat de Tortosa a la desembocadura del riu Ebre.
 
Concretament l'actuació que comença al gener de 2011 comprèn l'enllaç entre la via verda de la Terra Alta i la nova via verda fins a la desembocadura. Per a això s'adequarà l'antic pont de ferrocarril i es connectarà tot l'itinerari fins al pont del ‘Mil·lenari’. Les obres que portaran a terme corresponen al “Projecte Passeig Fluvial Fase II – Ruta Verda des de C-12 al pont del Tren en el Terme Municipal de Tortosa (Tarragona)”.

L'emplaçament de les obres s'ubica al centre urbà de Tortosa, majoritàriament en el marge esquerre del riu Ebre, encara que també tindran lloc algunes actuacions en el marge dret.

Les actuacions a realitzar per a l'adequació, manteniment i millora del passeig fluvial a Tortosa Fase II entre el pont del Mil·lenari i la zona de l'antic escorxador pretenen:

• Connexió de la via verda de la Terra Alta des d'Arnes a Tortosa amb la futura ruta verda de Tortosa a la Desembocadura del riu Ebre pel marge esquerra.

• Connector dels dos marges del riu Ebre a Tortosa.

• Inici via verda des de Tortosa a la desembocadura del riu Ebre.

• Protecció Talussos passeig existent

• Donar funcionalitat sota el Pont del Mil·lenari

• Ampliació de la barana tipus Tortosa

• Recuperació Ambiental del bosc de Ribera

• Ampliació del mur de protecció

• Solució del punt singular del pont del Tren

• Adequació del pont del tren a ruta verda