El vicepresident primer i la ministra de Ciència i Innovació visiten l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

visita

14/12/2010

Un centre d’excel•lència model de la realitat investigadora a Espanya


Aquest centre, que atrau a 250 investigadors –el 60% d’ells estrangers- de 41 nacionalitats diferents, representa un símbol del present de la investigació al país, que ja és atractiu per al talent científic internacional

El 20% dels investigadors que obté un contracte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació és estrangers, segons l’últim informe d’aquest Departament sobre la situació i evolució de l’ocupació en I+D a Espanya
 
Rubalcaba ha assenyat que aquesta situació “defineix com és la ciència d’avui en dia, un llenguatge universal” i contradiu el “fantasma històric” de l’anomenada fuga de cervells
 
L’ICFO ha estat protagonista recentment de la major donació de mecenatge científic realitzada fins ara a Espanya (16 milions d’euros, procedents de la Fundació Cellex) i ha tingut des del seu inici ajudes procedents del Govern central per un import total de 42,5 milions d’eruos
 
El vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, han visitat avui l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Castelldefels (Barcelona). L'ICFO és un centre de recerca d'excel·lència on treballen un total de 250 investigadors de 41 nacionalitats diferents. Del total d'investigadors empleats al centre, el 60% són estrangers. Aquest Institut representa així un símbol de la realitat actual de la ciència a Espanya, un país que ja és atractiu per al talent investigador internacional. Les dades així ho avalen, ja que, a dia d'avui, el 20% dels investigadors que obté un contracte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació és estranger, segons l'informe d'aquest Departament sobre la situació i evolució de l'ocupació en R + D a Espanya que va ser presentat per la ministra Cristina Garmendia divendres passat en Consell de Ministres.

El vicepresident primer i ministre de l'Interior ha assenyalat que aquesta situació "defineix com és la ciència d'avui en dia, un llenguatge universal". Rubalcaba ha apuntat a més a l'ICFO com un exemple de la col·laboració entre institucions públiques i privades. Es tracta d'un model a seguir en el futur per a la ciència espanyola que el Govern està impulsant definitivament amb la nova Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, actualment en tramitació parlamentària.

L'ICFO va ser creat l'any 2002 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya i recentment ha estat protagonista de la major donació de mecenatge científic realitzada fins ara a Espanya (16 milions d'euros, donats per la Fundació Cellex). A més ha comptat des del seu inici amb un total de 42,5 milions d'euros en ajudes procedents del Govern central. Això ha permès convertir-se al ICFO en un centre de referència, en el qual participen prestigiosos espanyols en el context científic internacional com el físic Ignacio Cirac i el professor Andreu Mas-Colell, tots dos presents avui durant la visita al centre.

El vicepresident primer i ministre de l'Interior també ha afirmat que "en aquest moment en el que Espanya necessita una bona dosi d'autoestima, va bé que els ciutadans sàpiguen que Espanya compta amb centres d'excel·lència que ens permetran sortir de la crisi econòmica en una posició sòlida ". "Sortirem de la crisi fent coses diferents i fent les que fem de manera diferent, això és innovar" ha afegit Rubalcaba, que ha apostat juntament amb la ministra Garmendia per tenir "una vegada per totes una bona llei de mecenatge, que pensi en el mecenatge científic ".

El "fantasma històric" de la fuga de cervells

L'informe esmentat anteriorment sobre la situació de l'ocupació en R + D a Espanya contradiu el "fantasma històric", segons l'ha definit avui Rubalcaba, de l'anomenada fuga de cervells. Referent a això, el vicepresident primer i ministre de l'Interior ha afirmat que "si els nostres surten és perquè estan bé", recalcant així que la mobilitat d'investigadors és expressió de la internacionalització del sistema espanyol d'R + D + i. "És bo que la gent es vagi del país i aprengui fora i que torni, o que no ho faci, perquè també hi ha gent de fora que ve a llocs com aquest, que per això és un centre d'excel·lència", ha afegit.

L'etiqueta fuga de cervells ja no fa justícia a la situació laboral dels investigadors al nostre país, segons una de les principals conclusions de l'esmentat informe, el qual desgrana la millora objectiva de les oportunitats que ofereix Espanya en el terreny de la R + D . En aquest sentit, Espanya ha obert en els últims anys moltes oportunitats de retorn per a investigadors espanyols a l'estranger, però a més ha passat a ser una destinació elegit, com a primera opció, per molts investigadors d'arreu del món.

Aquesta capacitat d'atracció es reflecteix també en les dades de les convocatòries europees. En la més important de totes elles en aquest terreny, la del Consell Europeu de Recerca, Espanya apareix com el cinquè país europeu més atractiu per als joves investigadors de tot el món que reben aquestes prestigioses ajudes.

El personal total de R + D va augmentar un 36% en el període 2004-2009

L'informe també destaca que Espanya compta en l'actualitat amb més persones que mai emprades en R + D. El personal total de R + D ha augmentat un 36% en el període 2004-2009, fins a superar la xifra de 220.000 empleats. A més, tal com demostren les recents dades publicades per l'INE sobre l'any 2009, el nostre sector de R + D segueix generant llocs de treball en l'actual escenari de crisi econòmica (un 2,4% de llocs de treball més el 2009 que el 2008 ).

D'altra banda, l'informe presentat al Consell de Ministres del passat divendres mostra que els investigadors i treballadors de la ciència compten a Espanya amb més recursos i amb millors condicions per realitzar-la. Les estadístiques de l'INE indiquen que entre 2004 i 2009 ha augmentat la inversió per investigador, sobretot en el sector públic (un 46% acumulat en el període 2004-2008). Això significa que, tot i haver augmentat un 36% el nombre de científics a Espanya, cada un d'ells ha rebut, de mitjana, més finançament per desenvolupar els seus projectes.

Aquesta inversió s'ha traduït també en un increment de la retribució mitjana - entre 2008 i 2009 la despesa en retribucions del personal d'R + D ha pujat un 7,59%, segons l'INE-.
 
L'ICFO, un centre d'excel·lència

L'ICFO és un centre de recerca d'excel·lència dedicat a l'estudi de les ciències i tecnologies fotòniques, una disciplina emergent amb nombroses aplicacions en la indústria de l'automoció, el sector fotovoltaic, la biologia o la medicina, entre altres àrees. El centre compta amb espais especialment avançats com un laboratori de nanofabricació o una unitat de microscòpia de super-resolució i nanoscopis, única a nivell nacional.

Durant la visita a les seves instal·lacions també han participat el conseller en funcions d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, el director de l'ICFO, Lluís Torner, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, entre altres autoritats.

L'informe complet sobre la situació i evolució de l'ocupació en R + D a Espanya i un resum del mateix es poden consultar a la pàgina web del Ministeri de Ciència i Innovació: www.micinn.es