El Ministeri de Cultura adquireix nou taules del retaule de Sant Miquel i Sant Pere

20/12/2010

Formen part de la col•lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya


Per un import de 600.000 €

Aconsegueix així la recuperació de pràcticament la totalitat del retaule
 
El Ministeri de Cultura, després d'anys de negociacions, ha comprat les nou taules que faltaven del Retaule de Sant Miquel i Sant Pere, procedents de l'altar major de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell (Fins al S. XIV dedicada a Sant Pere) que formaran part de la col.lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Les diferents taules d'aquest retaule, que daten del S.XV, es van dispersar després de vendre's per parts a diferents particulars a principis del segle XX. L'any 1907, el Museu Nacional d'Art de Catalunya va poder adquirir el compartiment, presidit pels sants titulars i dues taules laterals amb escenes narratives i el 1956 va adquirir una altra taula del conjunt.

Llarg procés de negociacions
Des de 1997, quan el seu propietari va manifestar l'interès per la venda, es van iniciar les negociacions entre el MNAC, el particular i el Ministeri de Cultura, fruit de les quals, tretze anys més tard, s'han pogut adquirir les nou taules per un valor de 600.000 €. Amb aquestes nou taules s'aconsegueix la recuperació de la gairebé totalitat del retaule, al qual només li falta la predel o faldó que forma part de la col·lecció del Museu Nacional de Sant Carles de Mèxic.

El retaule, molt ben conservat, és un exemple excepcional de la gran envergadura que aconseguien els retaules catalans a la primera meitat del S.XV. El cos superior, sense comptar la predel però amb les peces adquirides, mesurarà 6,2 x 5,2 m, el que el converteix en un dels conjunts conservats de majors dimensions per a aquest període de la pintura gòtica catalana i té com a valor afegit la conservació del contracte original de l'encàrrec el 1433 entre el rector i els pintors.