El MARM edita una guia explicativa dels processos geològics i les formes del relleu del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

14/01/2011

Es pot adquirir a través del departament de publicacions de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals


En la publicació es descriuen les característiques geològiques del Parc, i s'ofereixen una sèrie d'itineraris amb informació sobre el tipus d'observació geològica, forma d'accés, dificultat del recorregut, un resum i una breu descripció. 

La guia, que ha estat dirigida i coordinada per Roberto Rodríguez  Fernández, ve acompanyada d'un mapa geològic i un mapa  geomorfològic. 

L'Organisme Autònom de Parcs Nacionals  del MARM, i l'Institut Geològic Miner d'Espanya, del Ministeri de  Educció i Ciència, han editat el manual "Parc Nacional de  Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ", pertanyent a la col.lecció Guia Geològica de Parcs Nacionals, que explica els processos geològics i  les diferents formes del relleu que es poden observar en aquest enclavament  natural.

La primera part d'aquesta guia ofereix una explicació de conceptes bàsics de geologia, per a poder entendre les diverses observacions de
els itineraris. En concret, s'explica què són les roques i com es  deformen, i el modelatge glacera. Aquest apartat també inclou una  breu història geològica dels Pirineus.

A continuació es descriuen les principals característiques geològiques del  Parc Nacional i els seus voltants, on es poden contemplar  aspectes geològics com roques ígnies i metamòrfiques, tectònica, glacialisme, recursos geològics, hidrotermals i riscos geològics.

La tercera part del llibre està formada pels itineraris a través del  Parc, dels quals s'han escollit tretze en funció de la facilitat de accés i la seva popularitat, i també per la qualitat de les observacions geològiques.

Cada itinerari, que està identificat amb un color, inclou diferents icones sobre el tipus d'observació geològica, forma d'accés i dificultat del recorregut.

En aquest apartat també apareix un mapa de detall del seu recorregut,
amb el número i títol de les parades recomanades, així com una descripció del que es contempla en elles.

La guia, que ha estat dirigida i coordinada per Roberto Rodríguez  Fernández, ve acompanyada d'un mapa geològic de la zona, al que estan representades les unitats geològiques amb significat en l'evolució i gènesi del paisatge. També s'inclou un mapa geomorfològic que contempla els principals elements del relleu, així com els processos actius més importants que afecten el territori delimitat pel mapa.

Aquest manual, que també compta amb fotografies, esquemes geològics, i diagrames, es pot adquirir a través del departament de publicacions de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals, en el correu electrònic publicaciones@oapn.es.